Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Το ΕΚΑΒ πάει... ΚΤΕΟ!

 Δρομολογήθηκε τελικά το θέμα της μετακόμισης του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων στο κτίριο του πρώην δημοσίου ΚΤΕΟ, στο οποίο θα πάει και η 5η ΕΜΑΚ. Και οι δύο φορείς θα στεγαστούν εκεί, παρόλο, που η ΕΜΑΚ θα προτιμούσε να έχει όλο το κτίριο στη διάθεσή της. Η μεταφορά του ΕΚΑΒ θα γίνει πολύ σύντομα. Καίριο ρόλο φαίνεται πως έπαιξε εδώ ο Δημήτρης Μαυρογιώργος (η φωτό από χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου και του Διευθυντή 7ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Μιχάλη Τσοβίλητου με τους Αλέκο Καχριμάνη και Δ. Μαυρογιώργο στην Περιφέρεια). Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στη γειτονική Πρέβεζα. Στο κτίριο του δημοσίου ΚΤΕΟ που επίσης καταργήθηκε θα πάει το τοπικό ΕΚΑΒ, το οποίο θα συνυπάρξει με τη Διεύθυνση Μεταφορών Πρέβεζας. Αίσια λοιπόν η έκβαση στο ζήτημα αυτό…

Κ.Α.

Σύγχρονες… ιδεολογίες!

 Όταν το 1952 πεινασμένος και ταλαιπωρημένος δευτεροετής φοιτητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δέχτηκα την θαλπωρή της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα στην Κάτω Κηφισιά, έλαβα γνώση και της επιστολής του εικονιζομένου στην προτομή του Πάρκου Λιθαρίτσια ευεργέτη Βαρώνου Μιχ. Τοσίτσα. Σε αυτήν δεν ζητούσε τίποτε από εμένα, παρά μόνο την διάθεση λίγων λογισμών μου κατά την διάρκεια της ζωής μου. Κάθε φορά που περνάω μπροστά από αυτήν την ανεγερθείσα από τον Σύλλογο των Αποφοίτων της Φ.Ε.Τ. προτομή, με συγκίνηση στέκομαι για να αποδώσω αυτούς τους λογισμούς, που με παρακάλεσε ο ευεργέτης λίγο πριν πεθάνει το 1950. Περνώντας αυτές τις μέρες αντίκρυσα αυτήν την εικόνα, η οποία φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή με τα μαύρα γράμματα, όπως είναι και μαύρη η ψυχή των υπογραφόντων. Κανένα άλλο σχόλιο γι’ αυτούς τους καλοπερασάκηδες… που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν!

Γι-Πας

Αξιόλογες επιλογές…

 Είναι ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτηση δύο αξιόλογων πολιτικών από το Νομό Ιωαννίνων σε θέσεις ευθύνης.  Ξεχώρισε ο πρωθυπουργός ανάμεσα στα στελέχη που εμείς οι ηπειρώτες επιλέξαμε για να μας εκπροσωπούν στη Βουλή των Ελλήνων τον Κώστα Τασούλα και του ανέθεσε την προεδρία της Βουλής και τη Μαρία Κεφάλα που της εμπιστεύθηκε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα όπως είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, η λειτουργία της Βουλής πρέπει να αναβαθμιστεί για να λειτουργήσει ως πρότυπο και ο κ. Τασούλας θα κάνει το καλύτερο δυνατό γι’ αυτό το σκοπό υπό τον όρο ότι θα συναινέσουν όλες οι πτέρυγες. Και η κ. Κεφάλα έχει πολύ σημαντική δουλειά να φέρει εις πέρας. Της ευχόμαστε να κάνει το καλύτερο δυνατό. Η οικογένεια σήμερα περνάει μεγάλες δοκιμασίες και τα παιδιά κινδυνεύουν… Δεν ξέρω πώς θα ξεπεραστούν τέτοιου μεγέθους κρίσεις.

Θεανώ

Στα Γιάννενα το συνέδριο…

 Στα Γιάννενα θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το τελευταίο που θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. Το συνέδριο θα λάβει χώρα 22 και 23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Du Lac». Στα Γιάννενα αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των περιφερειαρχών καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και ενδεχομένως η ίδια η Νίκη Κεραμέως. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι έξι νυν περιφερειάρχες θα βρεθούν σε συνέδριο για τελευταία φορά μιας και από τις αρχές του 2024 θα αναλάβουν οι νεοεκλεγέντες, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα συνεχίσουν στο τιμόνι των περιφερειών τους.

Ν.Γ.

Εκτός… κάδρου!

 Τρέχουν οι εξελίξεις στον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων μετά την παύση της πρώην πλέον προέδρου του από το Πρωτοδικείο και τον ορισμό προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, εντελώς εκτός… κάδρου έχει μείνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος επί δυόμισι χρόνια, από το 2021 και μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν Αντιπρόεδρος στο ιστορικό σωματείο. Προ των εκλογών είχε δεσμευθεί ότι με το που θα τελειώσουν αυτές θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Μετά τις εκλογές, αντί να παρέμβει, να δει πού υπάρχει πρόβλημα και με το θεσμικό του βάρος να βάλει τάξη, υπέβαλε παραίτηση και… εξαφανίστηκε!

Να τοποθετηθεί…

 Όταν αποχώρησε ο Στέφανος Ντούσκος -μεγάλο πλήγμα για τον Ν.Ο.Ι.- τον κάλεσε άραγε ο Δήμαρχος να δει τι τον δυσαρέστησε; Παρενέβη για να αποτραπεί η απώλεια του χρυσού Ολυμπιονίκη; Δεν ακούσαμε κάτι σχετικό… Τόσο καιρό πάλι που συνέβαιναν διάφορα στο σωματείο τι ακριβώς έκανε; Οι «σκιές» υπήρχαν εδώ και μήνες. Μάλιστα, είχαν γραφτεί διάφορα και στον Τύπο. Και τώρα που τα πράγματα έφτασαν στο Πρωτοδικείο δεν πρέπει ο κ. Παπαγεωργίου να τοποθετηθεί γενικότερα επί των εξελίξεων; Αντιπρόεδρος ήταν και Δήμαρχος Ιωαννίνων, όχι κάποιος τυχαίος!

Κ.

Κάλπες για διάδοχο…

 Όπως έχει κάνει γνωστό ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία ως περιφερειάρχης και μάλιστα ήδη ανακοινώθηκε ο τρόπος που θα γίνει η διαδικασία διαδοχής του. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «Ioannina ΤV», δήλωσε ότι η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» θα κάνει εγγραφές μελών και θα διευρύνει τη βάση με σκοπό μια ευρεία παράταξη που θα  εκλέξει τον νέο επικεφαλής της για τις εκλογές του 2028. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η εκλογή του νέου επικεφαλής θα γίνει ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές του 2028, είπε ότι αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα. Μπορεί το 2028 να είναι πολύ μακριά, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον το ποιοι θα είναι οι «μνηστήρες»!

Γ.

Στην… πατρική γη!

 Κεντρικός ομιλητής στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων προς τιμήν του αείμνηστου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος μίλησε για όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Ελισάφ αλλά και για τη φιλία τους. Ο Παύλος Τσίμας εκδήλωσε τη χαρά του που επέστρεψε στην πατρική γη, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως είναι Γιαννιώτης εξ’ αποστάσεως. Ο γνωστός δημοσιογράφος έλκει την καταγωγή του από το Ζαγόρι. Όσο για τη στενή σχέση του με τον εκλιπόντα δήμαρχο και ακαδημαϊκό, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίμας είχε βρεθεί πριν τις εκλογές σε εκδήλωση της παράταξης Ελισάφ όπου είχε μιλήσει θερμά για εκείνον, αλλά και στην τελετή ορκωμοσίας του ως δημάρχου Ιωαννίνων.

Γ.