Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Τέλος στο... σήριαλ! 

 Η αίτηση για περιβαλλοντική αδειοδότηση Μονάδας Αποθήκευσης Ασφαλτικών και Πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ένα θέμα το οποίο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, μπήκε στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Οι φορείς της Θεσπρωτίας από την αρχή είχαν αντιδράσει στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών, η υπόθεση πέρασε από χίλια δύο κύματα και τώρα φαίνεται πως τα πράγματα τελείωσαν. Γράφουμε φαίνεται, γιατί η ενδιαφερόμενη εταιρία «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ», εκ του νόμου μπορεί να επανέλθει είτε με ένσταση στη δικαιοσύνη, είτε με αίτημα για εκ νέου αίτηση άδειας. Οπότε, ποτέ δεν ξέρεις…

Η.Μ.

Χρήσιμη δράση…

 Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη πραγματοποίησε το Παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η δράση έγινε στο Πάρκο «Αίγλη» έναντι του Δικαστικού Μεγάρου και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν 110 μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες. Παράλληλα, οι νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ Ιωαννίνων καθώς και εθελοντές, ενημέρωσαν τον κόσμο για την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης της νόσου. Μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική δράση από τον ΕΕΣ Ιωαννίνων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και το μήνυμα για έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση είναι σημαντικό!

Ν.Γ.

Επίσκεψη σε σχολεία…

 Στα Δημοτικά Σχολεία της Κρανούλας και της Αμφιθέας βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας Γιάννης Τσίλης, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σε σχολεία ανα την Ελλάδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των παραπάνω Δημοτικών τον άκουσαν και κουβέντιασαν μαζί του για τις ολυμπιακές αξίες, το ευ αγωνίζεσθαι και τις διατροφικές συνήθειες ενός πρωταθλητή. Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΕΘΝΟΑ να επισκέπτονται αθλητές τα σχολεία με σκοπό να διαδώσουν στους μαθητές τα ιδεώδη και τις αξίες του αθλητισμού!

Ν.Γ.

Βιβλίο για το Πολυτεχνείο…

 Ο μηχανικός Παύλος Αλεξίου είναι γνωστός για τους μαχητικούς αγώνες του στη Θεσπρωτία. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τις ιδέες του, αυτά που κυριαρχούν στην προσωπικότητά του και στη δράση του είναι το ήθος, η καθαρότητα και η συνέπεια. Παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα, το βιβλίο του «Πολυτεχνείο – Η “Μεγάλη Ύβρις” - 50 χρόνια μετά ή ιστορία διδάσκει και εμπνέει» με σκοπό, όπως ανέφερε, να μην ξεχαστούν τα γεγονότα και πολύ περισσότερο να μη γίνουν αντικείμενο καπηλείας και πλαστογράφησης. Το βιβλίο δεν αποτελεί ένα πλήρες ιστορικό όσων διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείο, αλλά εστιάζει σε συγκεκριμένες πτυχές, που αναδεικνύουν ολοκληρωμένα και χωρίς σκιές, κατά το συγγραφέα, το μήνυμά του. Ειδικότερα αναφέρεται στις πολιτικές συνθήκες της εποχής, στο ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, στην καπηλεία, στην πλαστογράφηση των ιστορικών γεγονότων, στην  «Πανσπουδαστική Νο 8», στην «ομολογία», στις αποκαλύψεις... «εκ των ένδον», στην «Ανδρουλάκειος κολυμβήθρα του Σιλωάμ» κ.λπ. Οι απόψεις του κ. Αλεξίου έχουν πάντοτε ενδιαφέρον, γιατί είναι πηγαίες και ανιδιοτελείς.

Η.Μ.

Τα χρέη στον επόμενο!

 Μωρέ μπράβο… από το 2000 έχει να γίνει αύξηση στα τιμολόγια νερού του ΣΥΔΛΙ. Και σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη παρέκει» καθώς ο Οργανισμός χρωστάει ένα υπέρογκο ποσό της τάξης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ. Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα «pbnews.gr», πέρυσι ο Πρόεδρός του Γιώργος Αρλέτος, παρά το γεγονός ότι είχε γνώση του τεράστιου αυτού χρέους, το οποίο οφείλεται και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που επωμίζεται ο ΣΥΔΛΙ, είχε εισηγηθεί να μη γίνουν αυξήσεις και ας έμπαινε μέσα ο οργανισμός. Βλέπεις, διανύαμε προεκλογική χρονιά. Τώρα τι θα κάνει; Σιγά το πρόβλημα… σε ενάμιση μήνα παραδίδει τη «σκυτάλη» στη νέα δημοτική αρχή, οπότε, αν αποφασίσει αύξηση στα τέλη, εκείνη είναι που θα κληθεί να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά!

Κ.

Σκηνικό… διάλυσης!

 Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή στην προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη με τις αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα να είναι καθημερινές και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσει ο αριθμός όσων κλείνουν την πόρτα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα δεν αποτελεί και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, καθώς μετά την αποχώρηση του Χρήστου Μαντά που ανήκει στην «Ομπρέλα», μαντήλι κούνησαν 26 συνολικά μέλη που είτε ανήκαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή είτε σε τοπικές οργανώσεις. Ανάμεσα στα στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Φανή Αναγνώστου- Κουμπλομάτη η οποία ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει γάντι το «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα»!

Γ

Απόσταση ασφαλείας…

 Ο απερχόμενος Δήμαρχος (Δημήτρης Παπαγεωργίου) στη μία άκρη, τη δεξιά των παρισταμένων χθες στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο Πολυτεχνείου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος (Θωμάς Μπέγκας) στην άλλη άκρη, την αριστερή. Σε… ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλον! Δεν προσέξαμε αν χαιρετήθηκαν ή αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντως, η απόσταση που τους χώριζε χθες ήταν… μεγάλη, στην κυριολεξία!

Κ. 

Περισσεύει το θράσος!

 Πολύ θράσος έχουν ορισμένοι, τελικά. Αντί να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να πάνε σπίτι τους ζητώντας και ένα «συγνώμη» για όσα έκαναν, βλέπουν γύρω τους εχθρούς και υπονομευτές και εξαπολύουν… μύδρους δημόσια, κάνοντας λόγο για πέταμα λάσπης στον ανεμιστήρα (αυτό πια το χρησιμοποιεί σήμερα ως επιχείρημα ο κάθε κατακαημένος). Θα πει κανείς, ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Σωστό αυτό. Ευτυχώς, όμως, λειτουργούν ακόμα σ’ αυτό τον τόπο οι θεσμοί. Αυτοί είναι που συνήθως έχουν και τον τελευταίο λόγο! Έτσι πρέπει…

Κ.