Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Συμπατριώτης Πρόεδρος!

Καίριες επισημάνσεις έκανε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας, σχετικά με τα παρατηρούμενα φαινόμενα νοθείας του ελαιόλαδου. Όπως ανέφερε, συνήθως οι επιτήδειοι νοθεύουν το παρθένο ελαιόλαδο με πιο φτηνά φυτικά έλαια. Με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι ο κ. Ζαμπέλας είναι συμπατριώτης μας, καθώς κατάγεται από την ακριτική Πωγωνιανή, την οποία επισκέπτεται συχνά. Πρόκειται για έναν διαπρεπή επιστήμονα ειδικευμένο σε θέματα διαιτολογίας και διατροφής, ο οποίος έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού, από την Κύπρο μέχρι την Καλιφόρνια και το Ντουμπάι. Κρίσιμο το πόστο του ως επικεφαλής του ΕΦΕΤ στις «πονηρές» εποχές του διανύουμε…

Β.Κ.

Μία υπενθύμιση…

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Κων/νου Τασούλα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του απόμαχου Μετσοβίτη. Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Μετσοβίτης γλύπτης Κυριάκος Ρόκος, με χορηγία της Βουλής, εκεί, που κάθονταν και κάθονται ακόμα οι γέροντες του Μετσόβου, αναπολώντας και στοχαζόμενοι. Είναι μια τιμή προς τον απόμαχο Μετσοβίτη και μια υπενθύμιση ότι δεν είναι ξεχασμένος και περιθωριοποιημένος, αλλά απολαμβάνει το σεβασμό όλων. 

H.M.

Άξιζε η αλλαγή! 

Η πρώην πάροδος Ολύμπου στην Ηγουμενίτσα μετονομάστηκε σε οδό Ρένας Κώτσιου. Και άξιζε, από κάθε άποψη, αυτό, που έγινε, γιατί το "Σπίτι της Ρένας", που στεγάζεται στο δρόμο αυτό, είναι μια κυψέλη για τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την ανάδειξη του εθελοντισμού και της αγάπης προς τα παιδιά με καρκίνο, ως βασική κινητήρια δύναμη προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο της πόλης, που ήταν επιθυμία της Ρένας και συνεχίζουν με πολύ ευαισθησία και με πολύ συναίσθημα οι γονείς της. 

Η.Μ.

Ξενάγηση στην Καστρίτσα!

Την αρχαία ακρόπολη και τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Καστρίτσα επισκέφτηκαν οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες του 625 Τάγματος Πεζικού όπου ξεναγήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστρίτσας. Στην ξενάγηση συμμετείχαν 101 οπλίτες οι οποίοι μαζί με τα στελέχη του Τάγματος, αλλά και τον Διοικητή τους είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν πράγματα για δύο από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής μας. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή από το 625 Τ.Π. και μακάρι ολοένα και περισσότερα σχολεία, φορείς και πολίτες να επισκεφτούν τον συγκεκριμένο χώρο, αν δεν το έχουν κάνει.

Ν.Γ.

Δέσμευση για λύσεις…

Πλούσιο σε επισκέψεις σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ήταν το διήμερο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την συνεργασία με τη διοίκηση για να λυθεί το χρόνιο ζήτημα με τη στελέχωση του μόνιμου προσωπικού αλλά και τις απαραίτητες κτιριακές επεμβάσεις. Η Πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσολάκη και το Δ.Σ. αφού την ευχαρίστησαν, εξέφρασαν την ελπίδα στην επόμενη επίσκεψή της να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες ανασυγκρότησης της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα σημαντικό έργο επιτελείται στο Κέντρο Πρόνοιας και μακάρι να κλείσει σύντομα και αυτή η εκκρεμότητα.

Γ.

«Μπλόκο» σε ΑμεΑ!

Θέλουν δρόμο ακόμα τα Γιάννενα για να γίνουν πόλη φιλική και προσιτή στους ΑμεΑ. Παράδειγμα το Δημοτικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, στην βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου. Μέχρι πρόσφατα η πρόσβαση σε επισκέπτες με αμαξίδιο στο Μουσείο ήταν… απαγορευτική λόγω καλντεριμιού. Πλέον έχει διαμορφωθεί ο δρόμος ως την πύλη που οδηγεί στον χώρο της ακρόπολης, όμως μέσα από αυτήν και μέχρι την είσοδο του Μουσείου η κατάσταση παραμένει όπως εδώ και δεκαετίες. Το καλντερίμι κάνει απαγορευτικό το ανέβασμα αμαξιδίων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι Δήμος και Εφορεία Αρχαιοτήτων θα φροντίσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εξάλλου, είμαστε στο 2023, όχι στο 1950 και 1970! (Οι φωτογραφίες είναι από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).

Κ.

Πού θα στολίσουμε;

Το επόμενο καλοκαίρι λοιπόν θα δοθεί ξανά στους Γιαννιώτες η Κεντρική Πλατεία, όπως τονίστηκε χθες σε σχετική εκδήλωση του Δήμου. Αυτό αν φυσικά πάνε όλα καλά και τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Γιατί «βάσιμες ελπίδες» εκφράστηκαν χθες. Προς το παρόν, άλλο μας απασχολεί. Πού θα στολίσει Χριστουγεννιάτικο δέντρο ο Δήμος καθώς η Κεντρική Πλατεία δεν είναι διαθέσιμη; O xώρος μπροστά στο Διοικητήριο της Περιφέρειας είναι περιορισμένος, δεν προσφέρεται. Μήπως ο Δήμος να εξετάσει την επιλογή της Πλατείας Μαβίλη; Είναι πια ώρα να ληφθούν αποφάσεις για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης…

Κ. 

Θέλει αναβάθμιση!

Μια από τις ιστορικές γειτονιές του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων είναι τα Πλατανάκια, τα οποία συνορεύουν με την επίσης ιστορική συνοικία της Καλούτσιανης. Περνώντας κανείς από εκεί θα δει ένα πάρκο (φωτό) που έχει μείνει στάσιμο και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του. Παγκάκια ιδιαίτερα παλιά και μια πετρόκτιστη βρύση γεμάτη μουτζούρες δεν είναι η καλύτερη εικόνα για έναν χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Φυσικά υπάρχουν και άλλες γειτονιές που χρειάζονται αναβάθμιση με τη δημιουργία πάρκων, πλατειών, τη στήριξη του αθλητισμού της γειτονιάς κ.α... Ευχή όλων η νέα δημοτική αρχή να ρίξει το απαιτούμενο βάρος σε όλες αυτές τις γειτονιές και να βελτιώσει τις υποδομές τους!

Γ.