Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Πάλι το καθαρίζουν...

 Συχνό είναι το φαινόμενο, όταν βρέχει, να γεμίζει με μεταφερόμενους κορμούς ξεραμένων πλατανιών το φράγμα του Ραγίου, αλλά και άλλα φερτά υλικά. Και κάθε φορά το καθαρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου… Πέρα από τα προβλήματα, που δημιουργούνται από αυτό καθ' αυτό το γεγονός, φαίνεται και πόσο έντονο είναι το πρόβλημα με τον μύκητα, που σκοτώνει τα πλατάνια στις όχθες του ποταμού, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να μπορεί η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. 

Η.Μ.

Ενδιαφέροντα βιβλία…

Δύο βιβλία του γνωστού ψυχίατρου Φώτη Μωρόγιαννη παρουσιάστηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι. Παρουσιάστηκε το βιβλίο  «Ιωάννινα μια ψυχολογική ξενάγηση -Η πόλη και η ψυχή της» και «Η κοινωνία και η ψυχή της- Η διαδρομή μας στην κρίση». Για τα βιβλία μίλησαν η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω Skype, ο αρχιτέκτονας Αθανάσιος Ζυγούρης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, η διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου, ο γιατρός παθολόγος Γιώργος Παππάς και ο καθηγητής Χειρουργικής Χάρης Χαρίσης. Δυο ενδιαφέροντα βιβλία του Φ. Μωρόγιαννη που αξίζει να διαβάσει κανείς…

Ν.Γ.

Φοβερή ερμηνεία…

 Η γνωστή Ηπειρώτισσα ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα Τούνη κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το νέο βίντεο κλιπ της, στο οποίο ερμηνεύει τον χορό του Ζαλόγγου. Μάλιστα, αποκάλυψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ερμηνεία του συγκεκριμένου τραγουδιού της ζητήθηκε από έναν Ηπειρωτικό Σύλλογο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με την ίδια τελικά να το κάνει πράξη. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στο Ζάλογγο όπου απεικονίζεται το ιστορικό μνημείο. Σύμφωνα με την Κ. Τούνη, σκοπός ήταν να αναπαραχθεί σε επετειακή εκδήλωση για τα 220 χρόνια της θυσίας του Ζαλόγγου. Αξίζουν πολλά μπράβο στους Ηπειρώτες του Σίδνει για την πρωτοβουλία αλλά και στην Κωνσταντίνα Τούνη για την εκπληκτική ερμηνεία και τον ζήλο που έχει για το παραδοσιακό τραγούδι!

Ν.Γ.

 Έφυγε με δώρα!

Μετά από συνεχείς αναβολές, πραγματοποιήθηκε τελικά η επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου στα Γιάννενα και στη συνάντηση βρέθηκαν και οι αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Μπορεί οι δηλώσεις του Ν. Ταχιάου να είχαν προκαλέσει σάλο περί λεφτόδεντρων και να είχαν κάνει πυρ και μανία τον Περιφερειάρχη, ωστόσο η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σαν να μη συνέβη τίποτα! Μάλιστα, ο Υφυπουργός έφυγε με δώρα από το Μέγαρο της Περιφέρειας, παίρνοντας αντίγραφο νομίσματος της Αρχαίας Δωδώνης, αλλά και σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις της Περιφέρειας. Πώς αλλάζουν οι καιροί!..

N.Γ.

Να κάνει πράξη!

Τις κρατάμε τις δηλώσεις του Θωμά Μπέγκα κατά την πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας του. Δεσμεύθηκε ότι ως δήμαρχος θα πορευτεί με ταπεινότητα, ενσυναίσθηση και ανοιχτή καρδιά και ότι θα μείνει προσηλωμένος σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου θα μετράει κάθε φωνή, θα δίνεται προτεραιότητα στη συνεργασία και τον  διάλογο. Θέλουμε να τα δούμε και στην πράξη αυτά, γιατί ως λόγια ηχούν ωραία στα αυτιά όλων. Δεν λέμε ότι δεν θα τα κάνει πράξη ο κ. Μπέγκας. Εκείνο που λέμε είναι ότι εδώ θα είμαστε να το βλέπουμε και, αν ξεφεύγει αυτής της πορείας, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, να του υπενθυμίζουμε τι είχε υποσχεθεί! 

Κ. 

Ας γίνει μάθημα…

«Ήρθα (στην Περιφέρεια Ηπείρου) με ένα μικρό άγχος γιατί η σχέση μας ξεκίνησε με μία παρεξήγηση. Σε μία τηλεοπτική συζήτηση δεν μπορώ να δεσμευτώ για ένα έργο… πρέπει καταρχήν κανείς να έχει εικόνα για τι πράγμα μιλάει», δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος μετά τη σύσκεψη στα Γιάννενα. Συμφωνούμε ότι ένας πολιτικός παράγοντας δεν μπορεί να δεσμευτεί για πράγματα που δεν ξέρει. Όμως ο ίδιος δεν έκανε μόνο αυτό. Το «αμάρτημά» του, εξαιτίας άλλωστε του οποίου ήρθε με άγχος στα Γιάννενα, ήταν ότι τηλεοπτικά έκοψε κάθετα κάθε συζήτηση για οδικά έργα στην Πρέβεζα κάνοντας λόγο για «λεφτόδεντρα» που δεν υπάρχουν, χωρίς να γνωρίζει προφανώς για τι πράγμα μιλούσε. Το πάθημα λοιπόν ας του έγινε μάθημα…

Κ.

«Καπέλο» στην Εγνατία!

 Το ξέραμε ότι θα συμβεί αφού προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου. Τα διόδια στην Εγνατία Οδό παραμένουν μεν σταθερά από 1ης Ιανουαρίου, σε αντίθεση με εκείνα της Ιόνιας που θα αυξηθούν, όμως πριν υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασής της στην ΤΕΡΝΑ θα πάρουν ένα «καπέλο», το οποίο, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος από τα Γιάννενα, θα είναι της τάξης του 30%. Με άλλα λόγια, το κόστος διέλευσης θα ανέβει από τα τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα στα τέσσερα! Αυξάνει λοιπόν το κόστος ταξιδιού στην Ιόνια (και στο τμήμα Πάτρα – Κόρινθος) από τη νέα χρονιά, κάποια στιγμή αργότερα θα αυξηθεί και στην Εγνατία. Με τις… υγείες μας!

Κ. 

Πού θα βρεθούν χέρια;

Όλοι μπορεί να έχουμε επιφυλάξεις για την τροπολογία με βάση την οποία θα χορηγείται άδεια παραμονής σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν εργασία στη χώρα μας. Από την άλλη όμως ας σκεφτούμε λίγο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πρωτογενή τομέα εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Όσοι γνωρίζουν κάποιον παραγωγό ακτινιδίων, μανταρινιών ή πορτοκαλιών στην Άρτα ή τη Θεσπρωτία, ας τον ρωτήσουν πώς τα μαζεύει φέτος και τι μεροκάματα πληρώνει. Εδώ… καίγεται η γούνα μας πλέον. Έλληνες σπάνια πηγαίνουν να εργαστούν στη γη ή τα κοπάδια, οι Αλβανοί έφυγαν μαζικά, πώς θα διατηρηθεί ο πρωτογενής κλάδος; Το όχι το λένε όλοι εύκολα, εναλλακτική λύση όμως  δεν δίνουν!

Κ.