Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Μόλις τέσσερις γυναίκες… 

Με την ολοκλήρωση των ορκωμοσιών των νέων Δημοτικών Αρχών, στατιστικά προκύπτει ότι στο διάβα του χρόνου μόλις τέσσερις γυναίκες διετέλεσαν δήμαρχοι στους νομούς της περιοχής. 

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ήπειρο, σε μια εποχή μάλιστα, όπου τα δικαιώματα των γυναικών, ήταν ακόμη σε αμφισβήτηση, εκλέχτηκε το 1978 και για μια θητεία (μέχρι το 1982), η Λήδα Κωστή στο Δήμο Δελβινακίου. 

Μετά από την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην Ήπειρο, η σημερινή πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη εκλέχτηκε το 2010 δήμαρχος Παραμυθιάς (πρόκειται για τον τωρινό Δήμο Σουλίου). Έκανε δύο θητείες (2010 - 2019) και μεταπήδησε στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, εκλεγόμενη και το 2019 και το 2023 περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας. 

Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά της Άρτας εξελέγη το 2019 η Ροζίνα Βαβέτση, η οποία, δεν επανεξελέγη το 2023.

Στο Δήμο Μετσόβου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εξελέγη με μεγάλο ποσοστό η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ.

Όπως φαίνεται στη Ήπειρο οι γυναίκες δήμαρχοι υπήρξαν λίγες, ενώ στην πράξη μπορούν να αποδειχθούν περισσότερο αποτελεσματικές και δραστήριες από τους άνδρες. 

Η.Μ.

Γέμισε Αϊ-Βασίληδες!

Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν και φέτος τη φετινή εορταστική εκδήλωση «Santa Run» στα Γιάννενα. Οι δρομείς ξεχύθηκαν στους στολισμένους πεζόδρομους και έδωσαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα με τα κόκκινα σκουφάκια, τις σφυρίχτρες και το απέραντο κέφι, τη στιγμή που η πανσέληνος ξεπρόβαλε φωτίζοντας τη λίμνη Παμβώτιδα. Την εκδήλωση έφεραν σε πέρας ο ΑΓΣΙ, ο ΑΟ Ελαφότοπου, οι Paguristas με την πολυμελή στήριξή τους, η Αστυνομία και ο Δήμος Ιωαννιτών. Μια γιορτή έγινε πλέον θεσμός στα Γιάννενα παραμονές της Πρωτοχρονιάς και το πιο σημαντικό είναι πως η χαρά των παιδιών που συμμετείχαν, τα χαμόγελα των συμπολιτών, των καταστηματαρχών και των επισκεπτών της πόλης ενώθηκαν με την κοινή ευχή όλων για… χρόνια πολλά!

Ν.Γ

Ορκωμοσία και στο Δήμο Φιλιατών…

= Ορκίστηκε χθες ο νέος δήμαρχος Φιλιατών, αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Τζίγκος, όπως και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος. Η έκπληξη ήταν η παρουσία, όχι των επισήμων (ούτως ή άλλως πάνε παντού) αλλά του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα. Πώς, όμως βρέθηκε εκεί; Ο κ. Ρότσα, εδώ και κάποια χρόνια μένει στην Ηγουμενίτσα, ως προπονητής αρχικά και ως τεχνικός σύμβουλος στη συνέχεια της ομάδας του Θεσπρωτού, που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Διοικητικός παράγοντας του Θεσπρωτού είναι εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Τζίγκου στο δήμο Φιλιατών. Οπότε εξηγείται του παρόν του Ρότσα στην ορκωμοσία.

Η.Μ.

 

Επικίνδυνη η αποστολή τους…

Και στην Ήπειρο η Αστυνομία συμμετέχει στο τριήμερο πένθος, που κηρύχτηκε για το Σώμα, λόγω του θανάτου, μετά από πολυήμερη... μάχη στην εντατική, του αστυνομικού Γεώργιου Λυγγερίδη, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, μετά από δολοφονική επίθεση. Εύκολα στοχοποιούμε και κρίνουμε τους αστυνομικούς, χωρίς συνήθως να σκεφτόμαστε ότι σε κάθε δευτερόλεπτο της δουλειάς τους κινδυνεύει η ζωή τους. Πράγματι, πολύ δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως έχει... καταντήσει η κοινωνία μας, η αποστολή τους. Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός απαραίτητος για την ευνομία και γι' αυτό οφείλουμε οι πολίτες να τη σεβόμαστε, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ανεχόμαστε και καταχρηστικές συμπεριφορές, αν και όταν εκδηλώνονται.   

Η.Μ. 

Αποφάσεις στο βουνό!

Στο Ζαγόρι θα περάσει στιγμές ξεγνοιασιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο για ολιγοήμερες διακοπές. Ο ίδιος εξάλλου είχε πει πολλές φορές ότι οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται στο βουνό, όπως είχε συμβεί και με την απόφασή του να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά στο μυαλό του πρωθυπουργού βρίσκονται σίγουρα οι Ευρωεκλογές και το ποιες αποφάσεις θα πάρει για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, αλλά και δύσκολα νομοθετήματα που πρέπει να περάσει όπως αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ιδιωτικά Πανεπιστημια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Γιάννενα και η Ήπειρος είναι πάντα στις πρώτες επιλογές του πρωθυπουργού όταν θέλει να ξεφύγει για λίγες μέρες!

Γ. 

Τι θέλουμε τελικά;

 Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα δημόσια Πανεπιστήμια δεν θέλουμε, γιατί κόβουν, λέει, θέσεις στα τμήματά τους, στα οποία δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν φοιτητές με 5.000 και 6.000 μόρια. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια επίσης δεν θέλουμε, παρόλο που ο ανταγωνισμός θα ωθήσει και τα δημόσια ΑΕΙ να βελτιωθούν, ενώ ουσιαστικά δεν θα μειώσει ιδιαίτερα τον φοιτητικό τους πληθυσμό, αφού όσοι είναι να σπουδάσουν σε ιδιωτικό ίδρυμα θα το κάνουν, είτε υπάρχει τέτοιο στην Ελλάδα, είτε δεν υπάρχει. Τι θέλουμε λοιπόν; Μία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οπισθοδρομική και στάσιμη; Όσοι αντιδρούν (π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση) δεν βλέπουν τι γίνεται στο εξωτερικό; Εμείς ως χώρα με ποιον θα συμβαδίσουμε τελικά; Με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ή το… Ουζμπεκιστάν και τη Βόρεια Κορέα;

K. 

Προσοχή με τα πυροτεχνήματα!

 Εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ειδική Γραμματεία για την προστασία των ζώων συντροφιάς με την οποία συνιστά την χρήση αθόρυβων πυροτεχνημάτων για τους εορτασμούς της νέας χρονιάς. Βέβαια η εγκύκλιος υπογράφτηκε καθυστερημένα, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου και έφτασε μόλις χθες στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Η εγκύκλιος άργησε να εκδοθεί και να σταλεί, καθώς οι Δήμοι που οργανώνουν εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους έχουν κάνει από καιρό τις προετοιμασίες τους. Πάντως, πέρα από τους Δήμους, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και πολλοί πολίτες οι οποίοι αρέσκονται στο να πυροβολούν ή να ρίχνουν πυροτεχνήματα με την αλλαγή του χρόνου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκληθεί και πολλά ατυχήματα! Ας χαρούν λοιπόν με άλλο τρόπο φέτος την Πρωτοχρονιά!

Γ.

Ο τουρισμός μας μάρανε!

Μία φορά την ημέρα, κάθε πρωί συγκεκριμένα, η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αδειάζει τα καλάθια στους πεζόδρομους του κέντρου. Μέσα σε λίγες ώρες αυτά γεμίζουν, αφού οι πεζόδρομοι αυτές τις μέρες… βουλιάζουν από κόσμο, τα σκουπίδια πέφτουν τριγύρω και Γιαννιώτες μαζί και επισκέπτες αντικρίζουν ένα χάλι παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας, την οποία έστειλε στη στήλη φίλος καταστηματάρχης. «Μέσα στη γιορτινή περίοδο δεν μπορούν να αδειάζουν τα καλάθια δύο φορές την ημέρα; Είναι τόσο δύσκολο;», αναρωτιέται και προσθέτει: «Κατά τα άλλα θέλουμε και τουρισμό»! Δίκιο έχει ο άνθρωπος. Μιλάμε για απλά και αυτονόητα πράγματα, όχι κάτι δύσκολο…

Κ.