Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δείχνει παραμελημένο…

Διασκορπισμένα καλάμια παντού υπάρχουν στον παραλίμνιο πεζόδρομο, με αποτέλεσμα το πιο όμορφο σημείο της πόλης να δείχνει εντελώς παραμελημένο!

Την σχετική παρατήρηση έκανε αναγνώστης, ο οποίος βρέθηκε στο Μώλο για μια κυριακάτικη βόλτα και η στήλη την μεταφέρει, με την επισήμανση ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για να επεμβαίνουν άμεσα, τουλάχιστον στα κεντρικά και τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης!

Ε.Κ. 

Αξίζει να διαβαστεί!

Η παρουσίαση του βιβλίου «Εμείς ως άνθρωποι» της ποιήτριας και ζωγράφου Ελευθερίας Τζιάλλα Μάντζιου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», με την εκδήλωση να περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ομιλίες για το βιβλίο, απαγγελία ποιημάτων αλλά και μουσικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, την ομιλία του Γιαννιώτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ευθύμιου Καξίρα που πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και τον πρ. πρύτανη Γ. Καψάλη. Όσο για το βιβλίο, έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, εξυμνώντας τον άνθρωπο μέσα από διάφορες πτυχές της ζωής του και αξίζει κάποιος να το διαβάσει…

Ν.Γ.

Σε πνεύμα ενότητας…

Μέσα σε πνεύμα ενότητας έκοψε την πίτα του ο δικηγορικός σύλλογος Θεσπρωτίας, όπου οι δικηγόροι του νομού είχαν τη δυνατότητα και να επικοινωνήσουν, συζητώντας για τα προβλήματα του επαγγελματικού κλάδου τους, αλλά και της δικαιοσύνης, καθώς και να διασκεδάσουν ανέμελα. Κόβοντας την πίτα, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσπρωτίας Νίκος Μπέζας, ευχήθηκε τα καλύτερα για όλους και ανακοίνωσε τη συνταξιοδότηση κατά το 2023 των δικηγόρων Σπύρου Αθανασίου και Κώστα Γεωργίου. Οι δικηγόροι αποτελούν ένα ουσιαστικό τμήμα στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης γι' αυτό και ο ρόλος τους, επιστημονικός και κοινωνικός, είναι σημαντικός.

Η.Μ.

Τα Γιάννενα στην καρδιά της!..

= «Τα Γιάννενα είναι η πόλη που με έκανε να αισθανθώ ότι έχω ρίζες. Γιατί είμαι από μια οικογένεια προσφύγων, μου έλειπαν οι ρίζες και αν θα γεννιόμουν κάπου στην Ελλάδα, θα ήθελα να γεννηθώ στα Γιάννενα». Με αυτά τα θερμά και συγκινητικά λόγια η «ψυχή» του Μουσείου Αργυροτεχνίας Σοφία Στάικου παρέλαβε το βραβείο της από την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η οποία την τίμησε για τη προσφορά της στην ανάδειξη του προορισμού των Ιωαννίνων. Πράγματι, δεν θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί η διαρκής στήριξη της κ. Στάικου στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία γίνεται κτήμα όλων (ντόπιων και επισκεπτών) μέσα από το στολίδι που έχει δημιουργήσει στο Κάστρο των Ιωαννίνων, το Μουσείο Αργυροτεχνίας… 

Ε.Κ. 

Σχεδόν ξεκαθαρισμένα τα πράγματα!

Στην Ήπειρο είναι σχεδόν ξεκάθαρο το σκηνικό για τη στάση των βουλευτών των τεσσάρων νομών της περιοχής εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως και αύριο, Τετάρτη. 

Σύνθετη περίπτωση…

Η πιο σύνθετη περίπτωση είναι η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και βουλευτής Ιωαννίνων, η οποία φαίνεται να κλίνει προς την αποχή. Πάντως δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εξίσωση και την κάνει γρίφο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι η  Μ. Κεφάλα είναι υφυπουργός, με αρμοδιότητα τα θέματα ισότητας, σ' ένα από τα βασικά υπουργεία, που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο νόμο. Ουσιαστικά ακόμα και αν τελικά δεν καταψηφίσει και επιλέξει την αποχή στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει μια συζήτηση για το πώς θα παραμείνει στο υπουργείο για να τρέξει μια σειρά μέτρων, τα οποία δεν θα έχει υπερψηφίσει.

Οι υπόλοιποι…

Από τους υπόλοιπους βουλευτές των Ιωαννίνων, βάσει των μέχρι τώρα θέσεών τους, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Μερόπη Τζούφη της Νέας Αριστεράς και ο Ιωάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ θα το καταψηφίσει ο Ν. Έξαρχος του ΚΚΕ. 

Στους άλλους Νομούς…

Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ενώ θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές Άρτας Γεώργιος Στύλιος της Ν.Δ. και Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι βουλευτές Πρέβεζας Σπυρίδων Κυριάκης της Ν.Δ. και Κων/νος Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Θεσπρωτός γαμπρός...

Εξάλλου να σημειωθεί ότι, με βάση τα όσα γράφει ο Τύπος, προς το «ναι», από το «όχι»,  έχει μεταστραφεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, που η σύζυγός του κατάγεται από τη Θεσπρωτία. 

Η.

Θέλει περιποίηση!

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί στους Γιαννιώτες για το ποια είναι πλέον η χρησιμότητα του μεταλλικού τουριστικού περιπτέρου που υπάρχει εκεί μπροστά στα καραβάκια που πηγαινοέρχονται στο Νησί. Όπως επισημαίνουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», ενώ το περίπτερο ήταν κλειστό για καιρό, με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή εθεάθησαν υπάλληλοι να κάθονται μέσα μπαινοβγαίνοντας για κανα τσιγάρο ή καμιά κουβέντα με γνωστούς. Πάντως, πέρα από το ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση και κανένα έντυπο για μοίρασμα, το περίπτερο θέλει περιποίηση. 

Όπως και να έχει, η Δημοτική Αρχή μπορεί να αξιοποιήσει αρκετά από τα κλειστά περίπτερα ως γραφεία πληροφόρησης γιατί είναι κρίμα μια πόλη με τουριστικό ενδιαφέρον να… κοιμάται ύπνο βαθύ και σε αυτό τον τομέα!

Γ.