Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Απέραντο εργοτάξιο!

Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί αυτές τις μέρες η οδός Χαριλάου Τρικούπη όπου εκτελούνται εργασίες, με αποτέλεσμα ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης να είναι απροσπέλαστος, ενώ τα έργα παγώνουν και την κίνηση στα καταστήματα που βρίσκονται επί της συγκεκριμένης οδού. Υπενθυμίζεται πως κλειστή ήταν πριν μέρες και η οδός Φώτου Τζαβέλλα. Μεγάλο πρόβλημα αυτό για τους οδηγούς των οχημάτων, που πρέπει να επιλέξουν άλλους δρόμους για να πάνε στον προορισμό τους, ενώ ακόμη δυσκολότερη γίνεται η εύρεση διαθέσιμου χώρου στάθμευσης!

Ν.Γ.

Διάχυτος προβληματισμός…

Έντονη είναι η ανησυχία για το γεγονός ότι τελευταία όλο και περισσότεροι νέοι επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές! Σε καθημερινή σχεδόν βάση -και στην Ήπειρο- ακούμε για ανήλικα παιδιά που εμπλέκονται σε σοβαρά περιστατικά, επιδεικνύοντας βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε συνομηλίκους τους και όχι μόνο! Δυστυχώς, πρόκειται για μια πραγματικότητα που θα πρέπει να προβληματίσει συνολικά την κοινωνία (οικογένεια, αλλά και σχολική κοινότητα), αλλά και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Τα σημερινά παιδιά, με τόσα ερεθίσματα, βάλλονται πανταχόθεν, γι’ αυτό και οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση είναι συλλογικές…

Ε.Κ.

Ωφέλιμο μάθημα!

 Η εκδήλωση που έγινε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων με ομιλητή τον παλαίμαχο και εμβληματικό καλαθοσφαιριστή Μπάνε Πρέλεβιτς, δημιούργησε σε μικρούς και μεγάλους διδακτικές αναμνήσεις μιας ζωής. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η δύναμη της ήττας και πως μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη. Πέρα από την τιμητική πλακέτα και τη μπλούζα παιχνίδιου - αθλήματος Run and Out που δόθηκαν στον Πρέλεβιτς, το πιο όμορφο δώρο για εκείνον ήταν δυο πίνακες ζωγραφικής, φτιαγμένοι από μαθητές. Καλό είναι και άλλα σχολεία να κάνουν παρόμοιες εκδηλώσεις με καλεσμένους ανθρώπους του αθλητισμού, του πολιτισμού και άλλων τομέων, ώστε να περάσουν στα παιδιά ηχηρά μηνύματα, τα οποία θα τους είναι χρήσιμα για την μετέπειτα πορεία τους!

Ν.Γ.

 Στοιχείο της τοπικής παράδοσης!

 Στην Ήπειρο σώζονται διάσπαρτες πετρόκτιστες βρύσες. Μια από αυτές είναι και στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Εκτός από το ότι προσφέρουν μια άλλη αισθητική νότα, είναι και ένα στοιχείο της τοπικής παράδοσης, που δεν πρέπει να σβήσει. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ απαραίτητες στα χωριά, γιατί από εκεί ανεφοδιάζονταν με πόσιμο νερό οι χωρικοί, αφού δεν υπήρχε οργανωμένο δίκτυο ύδρευσης. Αλλά αποτελούσαν και σημείο συνάντησης, όπου υπήρχε επικοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τόπος όπου τα αγόρια βρίσκονταν με τα κορίτσια.     

H.M. 

Επιτέλους, εργολάβος!

 Επιτέλους, εργολάβος στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» για την ανάπλαση που τόσα χρόνια περιμένει. Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας έκτασης και τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, που θα έχουν τον δικό τους χώρο αναψυχής μια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Ένας χώρος που για 15 χρόνια περίπου έμεινε αναξιοποίητος και εγκαταλειμμένος. Αυτό το έργο πέρασε από πολλές φουρτούνες, για να φτάσει επιτέλους σε χέρια εργολάβου, ο οποίος θα αρχίσει εργασίες.

Τ.

Το Στρατόπεδο…

 Δίπλα από το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» είναι το στρατόπεδο Βελισσαρίου που είναι κι αυτό μια πονεμένη ιστορία και ποιος ξέρει αν θα έχει κι αυτό την τύχη του Γιαννιώτικου. Οι υποσχέσεις για παραχώρησή του στην πόλη έρχονται από πολύ παλιά και… Κύριος οίδεν αν ποτέ θα γίνει η πολυπόθητη παραχώρηση, αφού ως στρατόπεδο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του…

Τ.

Απαξίωση και εγκατάλειψη!

 Το ζήτημα της εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, έφερε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Μεταξύ άλλων ο Κ. Βελόπουλος τόνισε πως με την πάροδο του χρόνου ατόνησε η ευπρέπεια και η συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης. Εξάλλου, η στήλη έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές ότι πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να πάψουν να είναι αδιάφοροι και να δείξουν τον απαιτούμενο ζήλο για την ανάδειξη της Ακρόπολης της Καστρίτσας, αλλά και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου που είναι ακριβώς δίπλα. Ευχή όλων, έστω και τώρα, να δει σοβαρά το ζήτημα τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης!

Γ.

Κάμερες σε σηματοδότες…

Πολλές φορές συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα και μάλιστα πολύ σοβαρά με τραυματισμούς, ακόμη και με θανάτους, διότι οι οδηγοί, είτε υπό την επήρεια αλκοόλ -αλλά και ναρκωτικών- παρέβησαν το κόκκινο φανάρι! Εμείς εδώ, οι πάντα πρώτοι στην Βαλκανική χερσόνησο, σε όλες τις σύγχρονες επιτυχίες της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων, στερούμαστε σωστικών εργαλείων. Οι γείτονές μας, Βούλγαροι έχουν τοποθετήσει στους σηματοδότες κάμερες, ώστε όποιος επιτήδειος παρέβη το κόκκινο φανάρι, τον συλλαμβάνει η κάμερα και κανείς δεν μπορεί να τον σώσει από την δαγκάνα της Τροχαίας. Εδώ παραβαίνουν τα κόκκινα φανάρια, μετά τρέχουν σε ψευδομάρτυρες να βεβαιώσουν ότι δεν πέρασαν με κόκκινο, αλλά με πορτοκαλί, άρα αθώος ο δράστης! Εμείς πότε θα εκσυγχρονισθούμε;

Ι.Κιτς