Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Υποψήφιος ευρωβουλευτής!

 Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων. Την υποψηφιότητα του κ. Κοντοζαμάνη έκανε γνωστή η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής - Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της εκδήλωσης, απ’ όπου του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Β. Κοντοζαμάνης σπούδασε στα Γιάννενα, έκανε συμβολικά πρώτος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων και γενικά διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη. Αναμενόμενο λοιπόν είναι πως και οι Γιαννιώτες θα τον τιμήσουν με την ψήφο τους!

Ν.Γ.

Τιμήθηκε o Λ. Γείτονας!

 Την καθιερωμένη της πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Πικερμίου και Ραφήνας στον χώρο της στη Νέα Μάκρη. Παράλληλα, έγινε και ο εορτασμός της 111ης Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε η βράβευση του Ηπειρώτη δασκάλου και Σχολάρχη Ελευθερίου Γείτονα, Γενικού Διευθυντή των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα», για την πολυετή προσφορά του στις Τέχνες και στα Γράμματα. Ο κ. Γείτονας παρέλαβε συγκινημένος την αναμνηστική πλακέτα από τον Πρόεδρο της Αδελφότητος Δημήτρη Βασιλείου και τον ευχαρίστησε για την τιμή την οποία επεφύλαξε προς το πρόσωπό του.

Β.Λ.

Εκπομπή για τη Μαριόλα!

 Γυρίσματα στην Κληματιά Ζίτσας έκανε επί τριήμερο συνεργείο της ΕΡΤ3 για λογαριασμό της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα». Στο επίκεντρό της έχει τις περιπέτειες και την τραγική κατάληξη της περίφημης Μαριόλας, για την οποία γράφτηκε το ομώνυμο δημοτικό μοιρολόι που ακόμα και στις μέρες μας τραγουδιέται σε γάμους και πανηγύρια. Τη «Μαριόλα», η οποία αποτελεί δημιούργημα των λαϊκών οργανοπαιχτών της τότε Βελτσίστας, ερμήνευσε για την εκπομπή ο πλέον κατάλληλος καλλιτέχνης, ο διαχρονικός δημοτικός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας. Για τη Μαριόλα μίλησαν ο Βασίλης Τσίτος, πέμπτος εγγονός της και ο πρ. δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος, ενώ έλαβε μέρος το Χορευτικό του Συλλόγου Κληματιάς. Ενδιαφέρουσα εκπομπή αυτή για ένα δημοτικό άσμα που θυμίζει κυριολεκτικά αρχαία τραγωδία. Αναμένουμε λοιπόν να τη δούμε!

Κ.Α. 

Σπουδαία προσωπικότητα…

Σπουδαία εκκλησιαστική και εθνική προσωπικότητα, με προσφορά στο Γένος, υπήρξε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης. Προς τιμήν του έχουν θεσπιστεί, πολύ ορθά, από τη Μητρόπολη Καστοριάς τα Καραβαγγέλεια. Φέτος πραγματοποιήθηκαν τα Β’ Καραβαγγέλεια για πέντε ημέρες και ήταν αφιερωμένα στον Οικουμενικό Ελληνισμό. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ, άλλων, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, όπως και ο Παύλος Μελάς, θα θυμίζουν πάντοτε στον Οικουμενικό Ελληνισμό ότι πρέπει να νοσταλγήσουμε την επαναφορά των ιδεωδών, που έχουν χαθεί…

Η.Μ.

 

 

Αναφορά στη ΔΑΠ…

= Ιδιαίτερη μνεία στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων. Ζήτησε από τον κόσμο να χειροκροτήσει τους φοιτητές της ΔΑΠ, γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο δίνουν μια μεγάλη μάχη για ανοιχτές σχολές στα Πανεπιστήμια. Μάχη άνιση βέβαια αυτή, καθώς οι αριστερές παρατάξεις συσπειρώνονται και στο τοπικό ΑΕΙ με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι σχολές του να τελούν υπό κατάληψη και η εξεταστική να γίνεται διαδικτυακά. Πάντως, οι φοιτητές της ΔΑΠ δίνουν τον αγώνα στις συνελεύσεις για να ανοίξουν τις σχολές και αυτό είναι κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Υπουργό!

Γ. 

Λίγοι και… καλοί!

 Πολιτικές ομιλίες είχε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα από τη Λίλα Σουλελέ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη, σύμβουλο του Στεφ. Κασσελάκη για ευρωπαϊκά θέματα. Και πίτα έκοψε η οργάνωση Κέντρου Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Από κόσμο πάλι, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έγινε… χαμός. Είναι εμφανές πια και σε τοπικό επίπεδο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπασή του. Από παρουσίες, πάντως, ξεχώρισαν οι Φίλιππας Φίλιος και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης…

Κ.

Αφίσες παντού…

 Δεν έχει τελειωμό το χάλι με την αφισορρύπανση στο κέντρο της πόλης, καθώς σχεδόν κάθε σημείο του έχει καταληφθεί από αφίσες που περνούν διάφορα μηνύματα. Ένας τέτοιος χώρος που επέλεξαν κάποιοι να βάλουν αφίσες είναι και το κοντέινερ του ΕΟΔΥ έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αν παρατηρήσει κανείς, η ίδια κατάσταση με αφίσες, μουτζούρες, αναρτημένα πανό επικρατεί τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του εργοταξίου της κεντρικής πλατείας όσο και στην ΟΑΣΗ. Η πόλη έχει αφεθεί στο έλεος των βανδάλων, οι οποίοι δεν σέβονται δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους!

Γ.

Υπάρχει συνέχεια…

 Δεν τελείωσε το «σίριαλ» με τα έργα ανάπλασης στον προαύλειο χώρο του συγκροτήματος της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, τα οποία έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες. Επανέρχονται, διαβάζουμε, οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της Ζ.Π.Α., οι οποίοι κατέθεσαν υπόμνημα τόσο προς την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και προς την Εισαγγελία Ιωαννίνων. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, πλην της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσή του, θέλει και κάποιες βελτιώσεις. Και καλό θα ήταν οι ιθύνοντες να το δουν σοβαρά αυτό…

Κ.