Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δίκαια η τιμή...

 Στην «κοπή της Πίτας του Ηπειρώτη» από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αποδόθηκε μια δίκαιη τιμή.  Τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα ο μοναδικός επιζώντας από το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων Παναγιώτης Μπαμπούσκας! Η μάνα του τον κρατούσε μωρό, 15 μηνών, στην αγκαλιά της όταν έπεσε νεκρή στη σφαγή. Το μωρό το βρήκαν δύο μέρες μετά κάτω από τα πτώματα των συγγενών του, πληγωμένο από γερμανική ξιφολόγχη στην πλάτη, να θηλάζει τη νεκρή μητέρα του. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο κ. Μπαμπούσκας ένιωσε συγκινημένος, αλλά πάντοτε στην πλάτη του, όπου του καρφώθηκε η ξιφολόγχη και κυρίως στην καρδιά του, θα φέρει το αποτύπωμα της ναζιστικής θηριωδίας. 

Η.Μ.

Πρωτοτυπία!..

 Ένα εφευρετικό τρόπο βρήκαν οι ιθύνοντες στο Μέτσοβο για να γνωστοποιήσουν ότι απαγορεύεται η στάθμευση σε ένα σημείο πριν την πλατεία της γραφικής Κωμόπολης. Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν βάσεις από κορμούς δένδρων και πάνω σε αυτές ξύλινα αρκουδάκια. Στο σημείο αυτό υπάρχει η ειδοποίηση «Μην παρκάρετε», ενώ στον ίδιο χώρο έχουν μπει μπάλες από άχυρο. Κατά τα άλλα, στο Μέτσοβο υπάρχει έντονη κινητικότητα από ντόπιους και επισκέπτες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, που σπεύδουν να απολαύσουν όσα προσφέρει η περιοχή!

Ν.Γ.

Καλύτερα πάρκο!

Σε προτεραιότητα έχει θέσει ο Δήμος την ανάπλαση του πολυσυζητημένου παιδότοπου του Κουραμπά που παραμένει κλειστός εδώ και χρόνια και πολύ καλά κάνει. Θα γίνει πάρκο και μέσα σ’ αυτό θα υπάρχει και παιδική χαρά δήλωσε προχθές ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας. Έξυπνη κίνηση αυτή. Ως πάρκο θα είναι πιο εύκολο να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες και να παραμείνει στη διάθεσή τους, αφού δεν θα χρειάζεται συνεχείς πιστοποιήσεις. Πάντως, είναι κρίμα να μένει κλειδαμπαρωμένος τόσο καιρό…

Κ.Α.

«Αντάμωμα» στο Κουτσελιό!

Με αφορμή την μάχη του Κουτσελιού που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 1854, ο Πολιτιστικός και Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού διοργάνωσε «αντάμωμα» την Κυριακή όπου οι παλιότεροι μετέφεραν στους νεότερους ιστορίες για τα τραγούδια εκείνης της μάχης που έμαθαν από τους προγόνους τους. Στο αντάμωμα ήταν και η Αρχαιολόγος, Βιβλιοθηκονόμος και Μουσειολόγος με MSc στην Λαογραφία Μαρία Μπάρκα που άκουγε με προσήλωση τις ιστορίες. Σκοπός, φυσικά, της δράσης του Συλλόγου ήταν η αναβίωση και η ανασκόπηση των παλαιών εθίμων. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ. τόσο για το αντάμωμα όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις και εκδηλώσεις τους!

Ν.Γ.

«Γόρδιος δεσμός»

 Aπό τη μία πλευρά οι επιχειρηματίες που ζητούν όσο περισσότερο χώρο γίνεται για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα. Από την άλλη οι πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να περάσουν, ειδικά σε πεζόδρομους, πεζή ή με τα οχήματά τους. Στη μέση η Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει να εκπονήσει νέα Κανονιστική Διάταξη και, το κυριότερο, αφού την ετοιμάσει, να ελέγχει την τήρησή της. Το όλο ζήτημα μοιάζει με «γόρδιο δεσμό». Θα λυθεί; Ίδωμεν, αν και δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Οι αυθαιρεσίες δεν έχουν λείψει σ’ αυτήν εδώ την πόλη!

Κ.

Δύο για ΚΕΔΕ…

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που θα διεξαχθούν στις 2 Μαρτίου. Αν και άτυπα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο δεν ηγείται κανείς, ο Δήμαρχος Μενεμένης - Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου εμφανίζεται ως επικεφαλής και αναμένεται να κλειδώσει την προεδρία της ΚΕΔΕ αν η παράταξή του κερδίσει τις εκλογές.  Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των εκλογών, μετέχουν δυο Ηπειρώτες αυτοδιοικητικοί. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο και τον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Κώστα Παπασιώζο. Για να δούμε αν οι δυο τους θα είναι αυτή τη φορά με την πλευρά των νικητών στις εκλογές της ΚΕΔΕ, καθώς σε αυτές της ΠΕΔ η κεντροδεξιά παράταξη έχασε!

Γ. 

Τον άφησαν να φύγει…

Δεν προλάβαμε να γράψουμε για το πόσο καλά ασκεί τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής Διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο Κων/ος Ντιναλέξης, τονίζοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να τον κάνουν διοικητή και διαβάζουμε (Epiruspost.gr) ότι το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε εγκαίρως να παρατείνει τη θητεία του με αποτέλεσμα να αποχωρήσει κι αυτός! Κάπως έτσι, ουσιαστικά το ίδρυμα έχει απομείνει ακέφαλο. Τι να σχολιάσει κανείς για το αρμόδιο υπουργείο; Έχεις έναν άνθρωπο που σου τρέχει τέτοιο ίδρυμα χωρίς πρόβλημα και δεν φροντίζεις να τον κρατήσεις; Ακατανόητο… Καθήκοντα διοικητή ασκεί πλέον ο Καθηγητής Σπύρος Βούλγαρης, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Κ.

Δεν παλεύεται…

 Δεν παλεύεται πια η κατάσταση με το κυκλοφοριακό στα Γιάννενα. Ειδικά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι τις καθημερινές όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους του κέντρου, μαρτυράει την ώρα που πήρε Ι.Χ.. Διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, λεωφορεία που δεν χωρούν να στρίψουν, ουρές στα φανάρια, κορναρίσματα, εκνευρισμός, ένα χάος κανονικό… Είναι γνωστά αυτά, θα πει κάποιος, τι τα ξαναγράφετε; Έτσι είναι. Απλά με κάθε αφορμή επαναλαμβάνουμε τις διαπιστώσεις. Για να αλλάξει κάτι θα χρειαστεί σχέδιο και πολλή δουλειά. Δύσκολο…

Κ.