Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Υπάρχει δωρεάν Παιδεία;

Kατά της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων υπερθεματίζουν σχεδόν άπαντες, κάνοντας λόγο για την ανάγκη η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να έχει δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα. Για το πόσο όμως κοστίζει η διαδρομή ώσπου να φτάσει κανείς να διαβεί την πύλη ενός ΑΕΙ λόγω φροντιστηρίων, παραπαιδείας κλπ. δεν ασχολείται κανένας. Για το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να γίνει επιτέλους μία εκτενής και σοβαρή συζήτηση; Αν ποτέ γίνει, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Υπάρχει όντως δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας; Tα υπόλοιπα έπονται…

Κ.Α.

Σε καλό κλίμα... 

Σε καλό κλίμα έγιναν στην Ηγουμενίτσα οι συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή του Περιφερειάρχη Αυλώνα  της Αλβανίας Flamur Mamaj και του Αντιπεριφερειάρχη Αγίων Σαράντα Κίτσου Χρήστου. Συζητήθηκαν θέματα  κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα δε οι δυνατότητες συνεργασιών, που μπορεί να προκύψουν μέσω Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών προγραμμάτων, καθώς επίσης και οι κοινές  πολιτιστικές δράσεις, η τουριστική ανάπτυξη, η κρουαζιέρα, οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, τα διάφορα ζητήματα ασφαλείας. Απαραίτητη είναι η συνεργασία των δύο γειτονικών αυτών περιοχών σε πνεύμα κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Η.Μ.

Έκανε πρόταση...

Η καταγόμενη από τη Θεσπρωτία κοινωνιολόγος - δημοσιογράφος - συγγραφέας και υποψήφια βουλευτής στο νομό του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Στεργίου, έκανε παρέμβαση για τα αγροτικά ζητήματα στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση, η οποία έχει ενδιαφέρον. Πρότεινε συνεταιριστικά εργοστάσια με τη μορφή Κοινοπραξίας, τα οποία θα δημιουργηθούν σε περιοχές με μειονεκτήματα πιλοτικά σε 13 Περιφέρειες της χώρας με διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση από κράτος - συνεταιρισμούς και ιδιώτες. Όπως τόνισε, «η δράση αυτή  θ’ αλλάξει τα δεδομένα στην ύπαιθρο και θα κάνει επανεκκίνηση στο συνεταιριστικό κίνημα, που τα προηγούμενα χρόνια επλήγη κι ο κόσμος είναι καχύποπτος ώστε να βελτιώσει το εισόδημα του παραγωγού».

H.M.

Στοιχεία για τη λίμνη…

Φωτογραφία με τον σταθμό παρακολούθησης υδάτων που έχει τοποθετηθεί στην Παμβώτιδα έστειλε στη στήλη φίλος αναγνώστης. Ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους αυτόματους σταθμούς που μπήκαν στη λίμνη και σε ποτάμια της περιοχής μας στο πλαίσιο του έργου «Epirus Water» και καταγράφουν τα φυσικοχημικά στοιχεία των νερών. Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περί της κατάστασης των νερών της λίμνης μας, δεν έχουν παρά να σκανάρουν με το κινητό τους το QRCODE που υπάρχει στην πινακίδα του σταθμού. Φυσικά οι μετρήσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι πρέπει με βάση αυτές να λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα.

Κ.Α.

Γνώστης του χώρου!

Όπως είχαμε εκτιμήσει, ο νέος ΠΕΔιάρχης Ηπείρου έχει καταγωγή από Θεσπρωτία και αυτός είναι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, του οποίου η παράταξη με μια ψήφο διαφορά (!) πήρε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και από την προηγούμενη Παρασκευή είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ. Εκτός από το ότι είναι γνωστών ΠΑΣΟΚικών αισθημάτων ο κ. Νταής είναι ένας συνετός και μετρημένος άνθρωπος και εν πολλοίς γνώστης του χώρου της αυτοδιοίκησης και της διοίκησης γενικά. Μπορεί να φανεί χρήσιμος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Ηπείρου και της Ηγουμενίτσας, σε σύγκριση με άλλα πρόσωπα που έχουν περάσει από τέτοιους χώρους.

Τ.

Να αποδείξει…

Αν ο κ. Νταής αποδειχτεί και ως αξιωματούχος τόσο συνετός όπως και άνθρωπος, τότε κάτι καλό μπορεί να βγει από το χώρο και προς όφελος των πολιτών. Στο πλάι του θα έχει αρκετούς έμπειρους συνεργάτες, που αν θέλουν να δουλέψουν, μπορούν να γίνουν χρήσιμοι.

Τ.

Δεν γλίτωσε…

Σιγά που θα γλίτωνε ο χάρτης της πόλης στο σταντ μπροστά από το Δημαρχείο. Κάποιος «διακοσμητής» θα βρίσκονταν για να τον… περιποιηθεί. Και το έκανε όσο… καλύτερα μπορούσε (φωτό)! Δεν χρειάζεται να παροτρύνει η στήλη τον Δήμο να καθαρίσει τον χάρτη. Εξυπακούεται. Γιατί αν μείνει έτσι, θα αποτελεί μία πρώτης τάξεως δυσφήμιση για τα Γιάννενα!

Κ. 

Aστυνομικό «φράγμα»!

Κλειστή στην χθεσινή πορεία ήταν η 28ης Οκτωβρίου με ένα όχημα της Αστυνομίας και άνδρες των ΜΑΤ να έχουν φτιάξει ένα «φράγμα» στον δρόμο ώστε να μη φτάσουν οι διαμαρτυρόμενοι ως το Αστυνομικό Μέγαρο που δεν ξέρεις τι θα μπορούσε να προκύψει. Καλά έκαναν. Πάντως, το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε χωρίς… παρατράγουδα κι αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης!

Κ.