Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Από Κέιμπριτζ… Ζαγόρι!

Μπορεί οι Ηπειρώτες να εγκαταλείπουν τα χωριά τους, ευτυχώς όμως κάποιοι ξένοι μαγεύονται από τον τόπο μας και τον κάνουν δεύτερο σπίτι τους. Ένας τέτοιος είναι ο νεαρός Άγγλος φιλόλογος Τζόσουα Μπάρλεϊ που από το Κέιμπριτζ ήρθε μόνιμα Ελλάδα και πλέον μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Ζαγοροχωρίων. Με αφορμή το βιβλίο του «Greek Folk Songs» που ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας μίλησε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» για το τι του αρέσει στην Ήπειρο. Ιδού τι απάντησε: «Έχει μια απόκοσμη ομορφιά. Με συγκινεί η σύνδεση των Ηπειρωτών με την πατρίδα τους. Η μακρά παράδοση της ξενιτιάς έχει δημιουργήσει έναν καημό και μια βαθιά προσκόλληση των ανθρώπων στα χωριά τους. Οι ντόπιοι με έχουν υποδεχτεί τόσο θερμά, που πλέον νιώθω ότι είναι κάτι σαν τη δική μου πατρίδα»! Μάλιστα, οργανώνει και εκδρομές – ξεναγήσεις στην περιοχή μας! Άξιος…

Κ.Α.

Ποια η κατάσταση;

Μέσα στις διεκδικήσεις των Ελλήνων φοιτητών είναι και η στέγαση σε φοιτητικές εστίες.  Δεν ξέρουμε αν οι υπάρχουσες εστίες επαρκούν ή αν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά απορρίπτονται αιτήσεις. Ποια είναι η κατάσταση στις εστίες; Επιτρέπεται να αναρτά όποιος θέλει πανό με συνθήματα; Γίνονται φασαρίες; Υπάρχει ασφάλεια; Οι χώροι είναι καθαροί; Έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές να μελετούν ανενόχλητοι; Όποιος επισκέφθηκε τέτοια εστία στο Λονδίνο μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις…

Θ.Β.

Και εναλλακτικές!

Την Κορωνησία που είναι μία εξαιρετικά όμορφη και γραφική περιοχή επέλεξε φέτος ο Δήμος Αρταίων για να γιορτάσει τα Κούλουμα. Μάλιστα, συνεννοήθηκε με το Αστικό ΚΤΕΛ ώστε οι πολίτες που θέλουν να μεταβούν σ’ αυτήν να το κάνουν μέσω δωρεάν δρομολογίων! Πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή. Μήπως και ο Δήμος Ιωαννιτών να δει κάποια στιγμή μία εναλλακτική λύση για τα Κούλουμα; Καλά τα Λιθαρίτσια, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Άσχημο θα ήταν, ας πούμε, να γιορτάσει στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» ή, γιατί όχι και στο Νησί μία φορά; Ας το δουν για του χρόνου πια…

Κ.Α.

Τίμησαν τη μνήμη του!

Αρκετός ήταν ο κόσμος που αψήφησε τις καιρικές συνθήκες και παρακολούθησε προχθές τα παιχνίδια του ερασιτεχνικού, εκ των οποίων ένα έγινε στο Κουτσελιό ανάμεσα στη τοπική ομάδα και το Κεφαλόβρυσο. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου είναι το γκράφιτι που απεικονίζει τον παίκτη του Κουτσελιού Δημήτρη Γιωτίτσα, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο.Να σημειωθεί πως οι φίλαθλοι του Κουτσελιού αποτύπωσαν τη μορφή του στο γκράφιτι με μεγάλη ακρίβεια. Αξιέπαινη, πάντως, είναι η κίνηση και των παικτών της Αναγέννησης να τιμήσουν τη μνήμη του!

Ν.Γ. 

Έγινε συνήθεια…

Συνεπείς με το καθιερωμένο, πλέον, ραντεβού τους είναι κάθε Πέμπτη οι φοιτητές και οι εκπρόσωποι φορέων που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο έγινε νόμος του κράτους. Εδώ και δυο μήνες η ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει ανάστατη από τις συνεχιζόμενες καταλήψεις, ενώ πορεία πραγματοποιήθηκε και χθες στα Γιάννενα. Το ζήτημα είναι ότι λόγω των κινητοποιήσεων, κεντρικοί δρόμοι, όπως η οδός της 28ης Οκτωβρίου, κλείνουν για κάποιες ώρες... Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση σε άλλους δρόμους και σε ώρες αιχμής!

Γ. 

Προσοχή στις κλήσεις!

Πυκνώνουν τελευταία τα τηλεφωνήματα σε Γιαννιώτες από απατεώνες που προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα. Φίλος της στήλης δέχθηκε για δεύτερη φορά αυτές τις ημέρες κλήση για δήθεν τραυματισμό οικογενειακού του προσώπου. Στην αρχή άκουσε γυναίκα να… σπαράζει ζητώντας βοήθεια όταν όμως μίλησε και είδαν ότι πρόκειται για άνδρα, το έκλεισαν με το αιτιολογικό ότι έκαναν λάθος! Προσοχή λοιπόν στα τηλεφωνήματα που δέχεστε με απόκρυψη αριθμού. Χωρίς να επιβεβαιώσετε, μην εμπιστεύεστε τίποτε απ’ όσα ακούτε!

Κ.

Ακριβοί και οι σπόροι!

Δεν έχουν ανέβει μόνο οι τιμές στα τρόφιμα. Και στους βολβούς και σπόρους παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις φέτος, γεγονός που, όπως και να το κάνουμε, προκαλεί «πονοκέφαλο» σε εκείνους οι οποίοι βάζουν κήπο. Για παράδειγμα, ο πατατόσπορος γνωστής ποικιλίας που προτιμούν οι περισσότεροι  πωλείται αυτή την περίοδο περίπου στα 1,80 ευρώ το κιλό από 1 – 1,20 που είχε πέρυσι. Ομοίως το «κροκάρι», ο σπόρος του κρεμμυδιού δηλαδή, έφτασε τα τέσσερα ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκαν τα φασόλια, ο αρακάς κλπ. Όσο πάει και ακριβαίνει η υπόθεση «λαχανόκηπος», αν και με τη γενικότερη ακρίβεια στο ράφι αποτελεί μία καλή λύση εξασφάλισης των αναγκαίων για ένα νοικοκυριό!

Κ.

Επικριτικός…

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της νυν δημοτικής αρχής Σιαφάκα εμφανίζεται ο πρώην δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος εγκαλεί τον πρώην συνεργάτη του για διάφορα ζητήματα από όταν εκείνος ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. Προ ημερών, ο κ. Τσιρογιάννης επιτέθηκε στη Δημοτική Αρχή για την απόφαση να γιορτάσει τα Κούλουμα στην Κορωνησία και όχι στο παραποτάμιο πάρκο όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, καυτηριάζει το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες να πάρουν το λεωφορείο και να κάνουν ταξίδι για μία δωρεάν φασολάδα. Να λοιπόν που δεν είναι μόνο ο δικός μας πρώην δήμαρχος Δ. Παπαγεωργίου που διαμαρτύρεται με το παραμικρό και επιτίθεται στον Θωμά Μπέγκα. Συμβαίνουν και στη γειτονική Άρτα αυτά!

Γ.