Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

 Αντιπυρικές ζώνες…

• Είδαμε και αφουγκρασθήκαμε, κατά  την παρακολούθηση των δελτίων ειδήσεων, ότι κατά την διάρκεια της φωτιάς δημιουργούνται δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μπορέσουν τα πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάσουν τα σημεία, όπου οι φλόγες κατέτρωγαν κάθε ικμάδα πρασίνου. Και γεννάται το ερώτημα αδήριτο και απαιτητικό: Από τον Σεπτέμβριο, ως τον Ιούνιο εννέα μήνες, άντε οκτώ, δεν τα είδαν αυτά τα προβλήματα οι κατά τόπους δασάρχες και περιφερειάρχες, να τα εντοπίσουν και να αρχίσουν την δημιουργία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών; Ή, είπαν το καθιερωμένο από αιώνες, «μακριά από εμένα μια πιθαμή και ας είναι και στον αδερφό μου». Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε, κατακαίγεται η Ελλάδα χωρίς να μπορούν, όχι τα δικά μας μέσα δασοπυρόσβεσης να περιορίσουν το καταστροφικό έργο των πυρκαϊών, αλλά ούτε και αυτά που μας έστειλαν ως βοήθεια άλλες χώρες, όπως Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.α. Και θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα πουν, ότι στην Ελλάδα δεν προβαίνουν για πυρόσβεση, γιατί έχουν χρήματα για αποζημιώσεις. 

 Πευκοδάση ως πυριτοδαποθήκες! 

• Αυτή η εμμονή των δασαρχών, των δασολόγων, των δασοπόνων, των δασοφυλάκων να προτιμούν για τις αναδασώσεις πεύκα και μόνο πεύκα, μου θυμίζει την εμμονή συμπολίτου μας να προτιμά προ πολλών ετών στην «ΟΑΣΗ» «σύκο και μόνο σύκο». Αλλά το σύκο ήτο ακριβό και το είχε το μαγαζί για ορισμένους απαιτητικούς πελάτες. Έτσι και τα δασαρχεία προτιμούν τα πεύκα για τις αναδασώσεις, όταν η φύση διαθέτει μια ποικιλία από δένδρα, όπως δρύες, αγριοκαστανιές, τιλιές, ακακίες, ηλάνθους, ιτιές (κλαίουσες), πλατάνια, μελικοκκιές, καρυδιές, όπως επί εποχής Ζίφκωφ καλύφθηκαν τεράστιες εκτάσεις στη γειτονική Βουλγαρία ανάμεσα από τα πευκοδάση, ως ανασχετικός παράγοντας. Εδώ; Πεύκα και μόνο πεύκα. Το γιατί να μας το εξηγήσουν όσοι ασχολούνται με την δασονομία.

 Υδατοδεξαμενές στα όρη…

 • Είδαμε, πυροσβεστικά ελικόπτερα να εφοδιάζονται με νερό επάνω σε όρη, όπου είχαν κατασκευασθεί υδατοδεξαμενές. Γιατί δεν κατασκευάζουν παρόμοιες δεξαμενές σε περισσότερα σημεία, ώστε να μην απομακρύνονται τα ελικόπτερα και χάνεται πολύτιμος χρόνος; Θα προβληθεί το σαθρό επιχείρημα, ότι αυτές θέλουν να τακτικά να εφοδιάζονται με νερό, διότι το νερό της βροχής δεν επαρκεί και όσο θα συγκεντρώνεται θα εξατμίζεται. Ε, 25.000.000 ευρώ έδωσε το κράτος στους δήμους και στις περιφέρειες, ας τα χρησιμοποιήσουν με φειδώ και για τελείως απαραίτητες ανάγκες. Η σκέψη «ας καούν, εμείς θα τους αποζημιώσουμε», είναι μια σαθρή και έωλη δικαιολογία που δεν στέκει σε σοβαρή συζήτηση.

  «Χτύπα ξύλο» 

• Αφουγκράσθηκα σοβαρό υποτίθεται υπουργό, να τονίζει κατά την συζήτηση σε πλατώ, «χτύπα ξύλο». Μάλλον ο καλός αυτός υπουργός, που τον θεωρούσα ως τώρα σοβαρό ήθελε να πει: «χτύπα κούτσουρο», διότι η παχυδερμία τους έχει μετατρέψει σε κούτσουρα. Καιρός να συνέρθουν και να αναλογιστούν τη βλάβη, την ζημιά που προκαλούν στην πατρίδα με τις παράξενες εμμονές τους. Οι καιροί ου μενετοί, ας το καταλάβουν και η Ιστορία καραδοκεί.