Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Μέρες που είναι σκέφτηκα ν’ ασχοληθώ με το θέμα, μολονότι θεωρώ ότι ο καθένας δεν ενδιαφέρεται με τις δραστηριότητες του άλλου, όταν είναι προσωπικές.

Με φιλική συντροφιά πήγαινα πολύ συχνά τις μέρες γύρω στου Λαζάρου και των Βαΐων στο Άγιο Όρος, φιλοξενούμενοι από την αδελφότητα του Ιερού Κελίου του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη, εξορμώντας από εκεί και σε άλλα προσκυνήματα, στον «Παντοκράτορα», τον «Σταυρονικήτα», την «Πορταΐτισσα», στην «Ιβήρων», στον «Προφήτη Ηλία», στην «Άξιον Εστίν» στο Πρωτάτο.

Ο κορωνοϊός και τα επακόλουθά του μας είχαν απομακρύνει από τους Ιερούς αυτούς τόπους, μολονότι ο ισχυρός δεσμός μας με τα πρόσωπα που μας φιλοξενούσαν εκεί υπήρχε και πληροφορούμαστε εκατέρωθεν τα τεκταινόμενα.

Φέτος όμως δύο από την παρέα μας πραγματοποιήσαμε το προσκύνημα από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Και οι συνθήκες βοήθησαν το προσκύνημά μας να κυλήσει πολύ ομαλά και έτσι να νοιώσουμε στα βάθη της ψυχής μας πλήρη την θρησκευτική συγκίνησή μας.

Επειδή όμως τυχαίνει να διανύουμε εμείς οι έξω από τον «Άθωνα» την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών πολλοί θα νομίζουν ότι και οι Καλόγεροι, οι ασκητές της Ορθοδοξίας, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ασχολούνται και αυτοί κατά τον ίδιο τρόπο με τα εκλογικά… καραγκιοζιλίκια!

Στην πραγματικότητα εκείνοι, όπως πάντα ασχολούνται με τις προσευχές τους, οι οποίες είναι συνεχείς και αδιάπτωτες, πάντα στα διδάγματα της Ορθοδοξίας, ικανοποιώντας όχι μόνο τους εαυτούς τους και τον σκοπό για τον οποίο έχουν αφιερώσει τις ζωές τους, αλλά ικανοποιούν επίσης και τους πολυπληθείς προσκυνητές και επισκέπτες των ιερών αυτών τόπων.

Είναι και εκείνοι πολύ ανήσυχοι με όλα όσα συμβαίνουν στον σημερινό κόσμο και πολύ απαισιόδοξοι γι’ αυτήν τη διαδρομή των γεγονότων κι ακόμα περισσότερο με τα όσα συμβαίνουν κι ακόμη περισσότερο με τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα στην Ελληνική νεολαία.

Φυσικά και κάνουν μεγάλο λάθος εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι… Ορθοδοξικότεροι των Ορθοδόξων και θεωρούν ότι η Χριστιανική Ορθοδοξία επιτρέπει σε λαϊκούς και λαϊκές «απλούς πολίτες» να λαβαίνουν αποφάσεις για το ποιος θα μπαίνει ή όχι στις Εκκλησίες τις Άγιες αυτές μέρες και μάλιστα βιαιοπραγώντας. Είναι τόσο… Καραγκιόζηδες αυτοί που νομίζουν τον εαυτό τους και τον ανακηρύσσουν ακραιφνή Χριστιανό και να παίρνουν αποφάσεις και για τους άλλους αυτοβούλως! Αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους ασκητές της ορθοδοξίας, όπως επίσης, παρά τα νομιζόμενα, οι οποιοιδήποτε «ανώμαλοι» δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Χριστιανική πίστη, η οποία έχει απολύτως ξεκαθαρισμένες θέσεις για τα θέματα αυτά, που είναι καταγεγραμμένα!

Δεν θέλω να επεκταθώ στα θέματα αυτά γιατί δεν θέλω να θεωρηθώ ότι… κάνω κήρυγμα, χωρίς να έχω κανένα δικαίωμα και καμία ιδιότητα γι’ αυτό. Απλά λέω τη γνώμη μου, όπως την λένε όλοι σε μία Δημοκρατία.

Εδώ άλλοι ζητάνε… ισότητα στην ανωμαλία, γιατί να μην έχουν όλοι οι πολίτες αυτό το δικαίωμα; Στην έκφραση της γνώμης τους για την φυσιολογικότητα δηλαδή;

Σε καμία περίπτωση βέβαια για επιβολή αυτής της γνώμης. Έτσι ορθολογισμένοι είναι και οι ασκητές της ορθοδοξίας οι οποίοι αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στην πίστη τους και τον Χριστιανισμό και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θεωρήσει τον εαυτό του ότι είναι σε θέση να τους εκπροσωπεί.

Καλή Ανάσταση!

Γι - Πας