Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Έρχεται ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, ο οποίος θα εγκαινιάσει την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO! Ήταν όραμα, έγινε πράξη, θα μπορούσε να πει κανείς αφού αυτή η υπόθεση άρχισε επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μόλις έγινε πρωθυπουργός το 2019. 

ΣΤΗ ΒΙΤΣΑ

Το επίκεντρο της εκδήλωσης θα είναι η Βίτσα και γι’ αυτό το λόγο όλο το Ζαγόρι βρίσκεται στο πόδι για να υποδεχτεί το νέο πρόσημο που μπαίνει σ’ αυτή την περιοχή, το οποίο θα την κρατά άσπιλη, αμόλυντη και κυρίως προστατευμένη από κάθε είδους παράνομες παρεμβάσεις… 

ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΟΥ…

Επ’ ευκαιρία, να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά τον πόλεμο σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, το Ζαγόρι πρώτα και τα Τζουμέρκα σε δεύτερο πλάνο στερούνται τουρισμού από Ισραήλ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία των περιοχών αυτών. Τα τελευταία χρόνια είχαν ανακαλύψει οι Ισραηλινοί αυτούς τους δύο προορισμούς και τους προτιμούσαν για τις διακοπές τους. Ας ελπίσουμε να τελειώσει αυτή η αιματοχυσία και να δουν οι τόποι μας και πάλι καλύτερες μέρες…

Ζ❁ ΟΙ… ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Τα έχουμε βάλει με τους Σκοπιανούς που το τελευταίο διάστημα η νέα ηγεσία τους αυτοπροσδιορίζεται ως «σκέτοι Μακεδόνες», αφήνοντας πίσω τα επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνηθέντα στις Πρέσπες ως Βορειομακεδόνες. Λέω τα έχουμε βάλει μ’ αυτούς όταν κάποιος, κάτι από… υπουργός, που βρέθηκε στην Ήπειρο μας χαρακτήρισε ως Δυτικομακεδόνες!..

■ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ!

Όπως σας το γράφω! Ήλθε κάποιος κυβερνητικός και επισκεπτόμενος την Περιφέρεια Ηπείρου, στο τέλος της επίσκεψής του έκανε «διάγγελμα» από την… «Δυτική Μακεδονία» (!) προς «ιθαγενείς», οι οποίοι ευτυχώς που ακόμη διαθέτουν χιούμορ και δεν τον πήραν στα σοβαρά. Ας τους μαζέψει κάποιος για να μην βρίσκονται εκτός τόπου όταν βρίσκονται εκτός συνόρων Πλ. Συντάγματος-Βασιλίσσης Σοφίας και Κολωνακίου!

❖ ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!

Ο Μητσοτάκης φταίει που οι Σκοπιανοί εσχάτως έχουν μετατραπεί σε Μακεδόνες! Αυτοί είναι οι όψιμοι πατριώτες κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια… γραβάτα το όνομα από Σκόπια το μετέτρεψαν σε Βόρεια Μακεδονία για να φτάσουν τώρα να είναι σκέτη Μακεδονία (!), όπως το έκανε μια ηλικιωμένη, που εκλέχτηκε πρόσφατα στο υψηλό πολιτικό αξίωμα…

❁ Η ΣΚΕΨΗ…

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατά την Κασσελάκειο πολιτική σκέψη ο Μητσοτάκης έπρεπε να βουλιάξει τα Σκόπια, έτσι ώστε να μην σηκώσουν κεφάλι και αλλάζουν το όνομά τους και από Σκοπιανοί να γίνονται Μακεδόνες και να έχουν την απαίτηση να τους υιοθετήσει ο υπόλοιπος κόσμος μ’ αυτή την ονομασία... 

■ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΥ!..

Τον καιρό που υπογράφονταν το ξεπούλημα της ονομασίας της Μακεδονίας, ο Κασσελάκης έκανε φλερτ με μπίζνες και έψαχνε σύντροφο για να ισορροπήσει τη ζωή του. Ήξερε, δεν ήξερε που έπεφταν τα Σκόπια, αφού από τα 14 του… βασανίζονταν στην ξενιτειά, τραγουδώντας το λαϊκό Καζαντζίδειο άσμα «το ψωμί της ξενιτειάς είναι πικρό…», που όμως έγινε παντεσπάνι και τώρα πουλάει εντελώς ανέξοδα… Αμερικανιές!

❖ ΟΙ… ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ήταν ακροδεξιοί και ψευτοπατριώτες όλοι εκείνοι που γέμιζαν τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, όταν ο Τσίπρας με τον Κοτζιά κι όλα τα άλλα παιδιά υπέγραφαν στις Πρέσπες το ξεπούλημα του ονόματος! Τώρα όλοι εκείνοι είναι οι προδότες που δεν άλλαξαν την συμφωνία ή την κατήργησαν έτσι ώστε να μην εκτροχιάζονται οι γυφτοσκοπιανοί και ζητούν τα ρέστα και μαζί μ’ αυτούς όλο αυτό το Συριζομάνι που την είδαν ξαφνικά «πατριώτες»!.. 

❁ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ…

Ξεχνούν όμως τα όσα τους προειδοποιούσε τότε ο Μητσοτάκης ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι την υπογραφή πρέπει να ξέρουν που, πως, πότε και γιατί την βάζουν. (το άλλο δεν το γράφω μην παρεξηγηθεί το ζεύγος Κασσελάκη…) Είχαν και αυτιά βουλωμένα όλοι αυτοί που τώρα έχουν ανοιχτά στόματα κι ανάθεμα αν ξέρουν τι ξεστομίζουν…

■ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ…

Τα γράφαμε και τότε τα επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ουδέποτε ήταν Μακεδόνες οι Σκοπιανοί και ούτε πρόκειται να γίνουν τέτοιοι, αφού στο αίμα τους σταγόνα μακεδονικού αίματος δεν τρέχει. Τους το είχε πει και ο συμπατριώτης τους ηγέτης  Γκλιγκόροφ, για όσους διαθέτουν μια στάλα μνήμη και άνοιξαν κάνα βιβλίο ιστορίας στη ζωή τους. Ήταν Σλάβοι ανέκαθεν και τέτοιοι θα μείνουν εσαεί!.. 

❖ ΟΙ… ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Τους είχαν φορτώσει τα μυαλά κάτι αντάρτες της εποχής Ζαχαριάδη, να φτιάξουν ενιαίο κράτος που θα έβγαινε στο Αιγαίο και εκείνοι από τότε το έδεσαν κόμπο και έχουν φτάσει στο σήμερα που την είδαν… σώνει και καλά Μακεδόνες, που θα ψαρεύουν στα νερά του Αιγαίου!

❁ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ…

Μην βάζετε υπογραφές σε κατάπτυστες συμφωνίες, έλεγαν τότε οι Έλληνες πλην ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η γραβάτα ήταν από μετάξι που πήρε ο Αλέξης, οπότε… πάρτε διαβόλοι βάγια, επειδή νόμιζαν ότι έτσι πραγματώνεται η ιδέα των «συμμοριτών» τις ιδέες των οποίων καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες...

■ Ο ΚΑΠΝΟΣ…

Αυτή η υπόθεση της παράνομης σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Ηγουμενίτσας, έχει σηκώσει πολύ καπνό και πολλοί είναι εκείνοι που… ψάχνονται για το κακό που τους βρήκε! Κοντά στους 15 εκλεγμένους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους, από την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκαν εκτός δήμου διότι βρέθηκαν να είναι χρεοφειλέτες σε δήμο και ΔΕΥΑΙ πάνω από 300 ευρώ! Οι «καρατομηθέντες» προσέφυγαν στο ΣτΕ για να βρουν το δίκιο τους, με το αιτιολογικό ότι ουδέποτε πήραν ειδοποιητήριο ότι έχουν οφειλές τις οποίες θα ρύθμιζαν. Μάλιστα ένας εξ’ αυτών καρατομήθηκε για 4 ευρώ χρέος προς ΔΕΥΑΙ! 

❖ ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ…

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» είναι πολύ λίγο να απευθύνω προς τον μεγάλο δάσκαλο Χριστόφορο Λεοντάρη, από του οποίου τα «χέρια» πέρασαν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες παιδιά κατά το διάβα της διδασκαλικής πορείας από το εκπαιδευτικό στερέωμα ως φιλόλογος! 

❁ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ…

Ένας δάσκαλος που δεν αρκέστηκε να διακονεί το λειτούργημα εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καταγράφοντας ο ίδιος σκηνές, ήθη, έθιμα, συνήθειες και γεγονότα καθημερινότητας, προσφέροντάς τα όλα αυτά ως παρακαταθήκες στις γενιές του μέλλοντος να ‘χουν, να μολογάνε για τον τόπο τους και τον δάσκαλό τους, που δεν αρκέστηκε στον ρόλο του δημόσιου υπαλλήλου-δασκάλου, αλλά και του πνευματικού ανθρώπου, που δεν χόρταινε να απολαμβάνει τις χαρές και τις επιτυχίες των μαθητών του αλλά να διψάει για παράλληλες καταγραφές, αποτυπώνοντάς τες σε πέντε βιβλία τα οποία έφτασαν και στα χέρια του υπογράφοντος.

■ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ…

Ευτύχησα να γνωρίσω τον Χριστόφορο Λεοντάρη ως δάσκαλο των παιδιών μου στο Κλασικό Λύκειο Ιωαννίνων και ο οποίος πάντοτε και με περισσή φροντίδα και αγάπη με ενημέρωνε για την πορεία τους. Από εκεί από το κλασσικό έκαναν το άλμα προς τα Πανεπιστήμια γεμάτα εφόδια τέτοια που τελικά και εκείνα ακολούθησαν τα βήματά του στο χώρο της εκπαίδευσης.

❖ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ!

Εύχομαι στον Χριστόφορο Λεοντάρη να είναι πάντα καλά και να εξακολουθεί να διδάσκει με γνώσεις και ήθος συνανθρώπους που ακόμη έχουν την πρόθεση της μάθησης μέσα από τον έντυπο λόγο, όπως είναι τα πέντε αριστουργηματικά βιβλία του που κρατώ στα χέρια μου. Η μακροημέρευση υπέρτατη ευχή όλων μας, ο τίτλος του λόγιου και του εργάτη της γνώσης του ανήκουν δικαιωματικά. Έδωσε και δίνει εξετάσεις στην ζωή και το Άριστα είναι ελάχιστο να αποδώσει τα αληθή.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.