Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν θα… πέσει!

Πλούσια η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών σε τοπικό επίπεδο, που μας αφορά άμεσα και δίνει αρκετό «ψωμί» για σχολιασμό. Ξεκινάμε με την περίφημη πια σήραγγα Μαλακασίου, η οποία διαβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη ότι δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τους διερχόμενους.

Έγινε αυτοψία…

Το είπε ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος την περασμένη Κυριακή και δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε, αφού προηγήθηκε μία καλή αυτοψία από ειδικούς στη σήραγγα μετά τις δηλώσεις του Αλέκου Καχριμάνη που έθεσαν σε… κίνηση υπουργείο και «Εγνατία Οδό Α.Ε.»!

Πάει η ραστώνη!

Να φανταστείτε ότι τα μεγαλοστελέχη της τελευταίας δούλεψαν μέχρι και… Κυριακή! Ήρθαν στο Μαλακάσι και τα Γιάννενα μαζί με τον κ. Ταχιάο για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που προκλήθηκαν, στερούμενοι προφανώς τη ραστώνη που απολαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα! Συμβαίνουν αυτά όταν κατέχεις θέση ευθύνης και πληρώνεσαι αδρά γι’ αυτή!

Η καλή πλευρά…

Ας δούμε όμως και το καλό της υπόθεσης. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, εκτελούνται αυτές τις ημέρες εργασίες συντήρησης στη σήραγγα για να αποκατασταθούν «σημειακά προβλήματα», όπως τα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός. Με άλλα λόγια, η σήραγγα δεν κινδυνεύει να πέσει, αλλά τα έχει τα… προβληματάκια της, τα οποία αποκαθίστανται! 

Μετά 40 χρόνια…

Λογικό να θέλει συντήρηση μία σήραγγα όπως η συγκεκριμένη που έχει μία παλαιότητα. Αν δεν απατώμαστε, αυτή και κάποιες άλλες κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του ‘80! Μετρούν δηλαδή περίπου 40 χρόνια ζωής, άρα «βγάζουν» προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή συνολικά για το καλό όλων μας… 

Στον παραχωρησιούχο! 

Αυτή όμως η βαριά συντήρηση και «ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού», (φράση Ν. Ταχιάου) θα πέσει στην ευθύνη της ΤΕΡΝΑ στην οποία παραχωρείται ο αυτοκινητόδρομος. Ο παραχωρησιούχος θα φτιάξει το οδόστρωμα, θα συντηρήσει τις γέφυρες και τις σήραγγες. Αυτός θα προχωρήσει και την πιστοποίησή τους. Δηλαδή, θα κάνει όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια!

Ο ημικόμβος Δρίσκου…

✒ Και άλλο ένα θετικό της υπόθεσης «Εγνατία Οδός». Ο Υφυπουργός Υποδομών δεσμεύθηκε την Κυριακή για τον ημικόμβο Δρίσκου, μέσω του οποίου όσοι κινούνται στην Εγνατία θα βγαίνουν και θα κατευθύνονται στο βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων χωρίς να χρειαστεί να το διασχίσουν όλο. 

Η πιο ωραία θέα…

✒ Ουσιαστικά θα βγαίνουν λίγο πιο κάτω από τον Δρίσκο και παίρνοντας την Εθνική Οδό θα κατεβαίνουν Πέραμα. Κάπως έτσι, θα απολαμβάνουν την ωραιότερη θέα της πόλης και της λίμνης από ψηλά. Υπάρχουν βέβαια οι στροφές, αλλά δεν είναι πολλά τα χιλιόμετρα για να κατέβει κανείς στο Λεκανοπέδιο!

Τα δικαιούμαστε!

Τα Γιάννενα δικαιούνται δύο εισόδους – εξόδους στην Εγνατία Οδό, όπως συμβαίνει και με άλλες πολύ μικρότερες πόλεις (π.χ. Γρεβενά). Για να φτάσει κανείς στο κέντρο από τον σημερινό κόμβο της Πεδινής θέλει περίπου 20 λεπτά, διανύοντας 10 χιλιόμετρα απόσταση Για να πάει Πέραμα, ΒΙΠΕ, Κρανούλα, Ελεούσα, Λαψίστα κλπ., ο χρόνος αυξάνει.

Θα έχει οφέλη…

Από τον ημικόμβο Δρίσκου μέχρι τις παραπάνω περιοχές η διάρκεια και το μήκος της διαδρομής θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, όχι όμως κάτι πολύ… τραγικό. Άρα, θα υπάρξουν σίγουρα οφέλη για το «παραμελημένο» από τους αυτοκινητόδρομους βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου… Να σημειωθεί ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» δεν είδε ποτέ με θετική διάθεση το συγκεκριμένο έργο!

Καλά τα νέα…

Κλείνουμε με άλλη μία θετική είδηση η οποία έχει να κάνει με το σημαντικότερο μνημείο του τόπου μας, το αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Η αποκατάσταση του κάτω διαζώματος του κοίλου ολοκληρώθηκε και ξεκινούν εργασίες στο μεσαίο που είναι μεγαλύτερο. Μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε αποκατάσταση και του επιθεάτρου. 

Μεγαλειώδες μνημείο!

Επιθέατρο είναι το πάνω μέρος του μνημείου, στην κορυφή του, το οποίο δεν είχε αποκατασταθεί το 1960 και παραμένει ως έχει. Φυσικά θα πάρουν χρόνο οι εργασίες. Μπορεί όμως να φανταστεί κανείς πόσο μεγαλειώδες θα είναι το θέατρο όταν ολοκληρωθούν. Κανένα άλλο στη χώρα μας δεν θα είναι τόσο επιβλητικό όπως αυτό. Και κανένα δεν θα έχει τη χωρητικότητά του!

Φώτισε την πόλη…

  Ούτε η αφρικανική σκόνη που είχε καθίσει προχθές πάνω από τα κεφάλια μας δεν στάθηκε ικανή να επισκιάσει το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τα Γιάννενα. Η τελετή στην Πλατεία Μαβίλη ήταν ωραία και ο κόσμος που παραβρέθηκε πολύς. Όσο για τη Φλόγα, φώτισε με τη δύναμή της τα Γιάννενα σε ένα κατά τα άλλα μουντό απόγευμα…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.