Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πολύπαθη Πλατεία…

Στην τοπική επικαιρότητα επέστρεψε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες η… πολύπαθη Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, η οποία είναι σε φάση ολικής ανάπλασης εδώ και περίπου μία πενταετία, από το… μακρινό πια 2018 που διεξήχθη πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τη πρώτη δημοτική αρχή του Θ. Μπέγκα. 

Θέλει χρόνο…

Τις σοβαρές καθυστερήσεις στις εργασίες που εκτελούνται στην Πλατεία τις έχει σχολιάσει επανειλημμένα ο «Π.Λ.» δημοσιεύοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Από καιρό έχει καταστεί σαφές ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ακόμα ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο των 5,2 εκατ. ευρώ. 

Επιβεβαιώθηκε…

Να λοιπόν που αυτό το μέχρι πρότινος «κοινό μυστικό» επιβεβαιώθηκε και επίσημα διά στόματος του αρμόδιου Αντιδημάρχου Έργων Κων/νου Γκόγκου, ο οποίος σε δηλώσεις του ουσιαστικά προανήγγειλε παράταση αρκετών μηνών για να ολοκληρωθεί η Πλατεία. Πιθανώς να χρειαστεί κι ένας ολόκληρος χρόνος ακόμα!

Τίποτε στην ώρα του!

Όλοι μας λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε κι άλλη υπομονή μέχρι να απομακρυνθεί οριστικά το σημερινό εργοτάξιο που δεν αρέσει σε κανέναν και να αποδοθεί και πάλι η Κεντρική Πλατεία στους Γιαννιώτες. Βλέπεις, κανένα έργο σ’ αυτόν εδώ τον τόπο δεν ολοκληρώνεται στην ώρα του. Όλα με καθυστέρηση υλοποιούνται.

Δεν είχαν προβλέψει…

Όσον αφορά σε όσα ανέφερε ο κ. Γκόγκος για τα προβλήματα στη υγρομόνωση, τις δυσκολίες για τη στήριξη των φωτιστικών που έχουν ύψος 18 μέτρων κλπ. ένα έχουμε να πούμε: Αυτές οι παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν προβλεφθεί από τις αρχικές μελέτες. Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζεις να βάλεις μία κολώνα τόσο ψηλή δεν πρέπει να έχεις σκεφτεί πώς θα τη στηρίξεις; Έλα ντε…  

Θα είχε γίνει… 

Και για να είμαστε δίκαιοι, το συγκεκριμένο έργο πιθανώς να είχε ολοκληρωθεί πια αν η προηγούμενη δημοτική αρχή Ελισάφ – Παπαγεωργίου δεν το είχε βάλει σε… αχρείαστες περιπέτειες με το που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, καταλήγοντας στο τέλος να υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο της πρώτης δημοτ. Αρχής Μπέγκα. Μόνο που του έβαλε κι ένα «καπέλο» περίπου τριών εκατ. ευρώ! 

Απογοητευτική εικόνα…

✒ Άλλο ένα συλλαλητήριο έγινε προχθές και στα Γιάννενα, αυτή τη φορά με διοργανωτές συνδικαλιστικούς φορείς των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα. Η εικόνα όμως της συγκέντρωσης μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν απογοητευτική, παρόλο που τα αιτήματα του κλάδου είναι σημαντικά. 

 Δεν πιάνουν τόπο!

✒ Ο Πρόεδρος του τοπικού Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας είναι έξυπνος άνθρωπος και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι συμβαίνει. Βλέπει ότι οι εκκλήσεις στους συναδέλφους του να βγουν στον δρόμο δεν πιάνουν τόπο πλέον και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ περιορισμένη. 

Πόσα να χάσει;

✒ Λογικό όμως δεν είναι αυτό; Η απεργία κοστίζει μεροκάματα. Χάνει κανείς ένα, χάνει δύο, χάνει τρία, πόσα αντέχει να στερηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο ας πούμε τη στιγμή που οι υποχρεώσεις του τρέχουν και η ακρίβεια σαρώνει; Εκεί λοιπόν είναι η «ρίζα» του προβλήματος. Και οι συνδικαλιστές πρέπει να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη.  

Ουκ εν τω πολλώ…

Εμείς λοιπόν θα τους προτείνουμε να έχουν κατά νου τη διαχρονική και πολύ σοφή ρήση «ουκ εν των πολλώ το ευ». Καλύτερα λίγες και καλές κινητοποιήσεις που να πιάνουν τόπο, παρά διαρκώς εκκλήσεις να βγουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές, τελεία και παύλα. 

Πόσες πορείες πια…

Από το περασμένο φθινόπωρο μόνο στα Γιάννενα έχουν γίνει του κόσμου τα συλλαλητήρια. Αγρότες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, όλοι κάτι ζητούν. Ορισμένοι μάλιστα με επανειλημμένες κινητοποιήσεις. Δεν λέμε ότι δεν έχουν δίκιο (οι περισσότεροι), αλλά το πολύ το «κυρ ελέησον»… καταντάει βαρετό! Άσε που δεν τους ακούει κανένας!

 Έβαλε σφραγίδα!

Μαθαίνουμε ότι στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα βρεθεί στον Νομό μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με αφορμή την εκδήλωση της UNESCO για το Ζαγόρι περιλαμβάνεται και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Δικαίως θα παραστεί κι αυτή, γιατί έβαλε τη σφραγίδα της στο συγκεκριμένο θέμα. 

 Αν δεν υπήρχαν…

Κακά τα ψέματα. Αν δεν ήταν ο Κώστας Τασούλας που υπήρξε ο βασικός κινητήριος μοχλός για την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO και η κ. Μενδώνη που έτρεξε μαζί με τις υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού το συγκεκριμένο αίτημα, δεν θα είχε φτάσει το πράγμα εδώ που είναι σήμερα. 

 Και άλλα έργα…

Της χρωστάμε λοιπόν και γι’ αυτό αλλά και για τον ρόλο που έχει παίξει σε μία σειρά από άλλα έργα τα οποία γίνονται στον τόπο μας και ανήκουν στην αρμοδιότητά της. Ένα από αυτά είναι το πάρκο πολιτισμού που εκτελείται στο Κάστρο. Πολύ σπουδαία παρέμβαση, η αξία της οποίας θα φανεί στην πράξη όταν ολοκληρωθεί!

Και δράσεις για την Ημέρα Μνήμης 

• Χωρίς τους ήχους της λύρας και με το νταούλι να χτυπά πένθιμα τίμησε η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου την ημέρα της Γενοκτονίας στο μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή Ιωαννίνων, χορεύοντας έναν διαφορετικό Πυρρίχειο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Η χορωδία της Αδελφότητας και ο ιδιαίτερος λόγος της Κ. Κλεοπάτρας Παπουτσή έδωσαν άλλη νότα στην εκδήλωση.

Την ίδια ημέρα στην πόλη διεξάγονταν και ο 7ος ημιμαραθώνιος, όπου μικροί και μεγάλοι έτρεξαν φέροντας το λογότυπο της γενοκτονίας. 

Ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων μαζί με την Αδελφότητα συνεργάστηκαν για την σημαντική αυτή ημέρα, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας, μεγάλη συγκίνηση στη γραμμή εκκίνησης καθώς πλήθος αθλητών σεβάστηκαν και τίμησαν αυτή τη μέρα.

Το ενημερωτικό περίπτερο της Αδελφότητας και οι εθελοντές στη στάση του γηπέδου Ανατολής, το διήμερο των αγώνων, ήταν κοντά στο Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων και τους ευχαριστούν θερμά.

Και έστειλαν βροντερά το μήνυμα «ΌΧΙ άλλες γενοκτονίες»! 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.