Το ανθρωπιστικό έργο της «Κιβωτού του Κόσμου»...

on .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το ανθρωπιστικό έργο της

«Κιβωτού του Κόσμου»...

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*  Έχω την γνώμη πως το να εξυμνεί και να εγκωμιάζει κανείς πράξεις και έργα που γίνονται από αγάπη προς τους συνανθρώπους και από φιλευσπλαχνία προς τον πλησίον μας και να εξαίρει τους εμπνευστές και πρωτεργάτες τέτοιων έργων, είναι καθήκον και υποχρέωσή μας. Τέτοιες ευεργετικές και φιλάλληλες πράξεις είναι καλό να επαινούνται και να προκαλούν παραδείγματα προς μίμηση.
Σε τέτοιες αγαθοεργές πράξεις εντάσσονται και οι λίγες αυτές γραμμές για τους κόπους και τις θυσίες του θεμελιωτή και δημιουργού της «Κιβωτού του Κόσμου», του αιδεσιμότατου πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου και των συνεργατών του, που έχουν εγκολπωθεί τη ρήση πως «όλα τα αγαθά, υλικά και πνευματικά είναι δώρα του Θεού και πρέπει ο άνθρωπος που προικίστηκε μ’ αυτά, σαν καλός διαχειριστής, να τα διαθέσει στους έχοντας ανάγκη από φροντίδα και βοήθεια», πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά, που έχουν ανάγκη από στοργή, αγάπη και φροντίδα.
Πρόκειται για ανθρώπους με ευρύτητα σκέψεων, με ενοράσεις και οραματισμούς, αλλά και ρεαλιστές, άνθρωπους πρακτικούς, ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Οι προικισμένοι αυτοί άνθρωποι πρέπει να προβάλλονται οι ίδιοι και το έργο τους.
Δεν ξέρω ποιο είναι το κριτήριο που κατατάσσει τους ανθρώπους σε μεγάλους και μικρούς ευεργέτες. Πιστεύω πως από όλα τα κριτήρια το πιο ασφαλές και μόνιμο είναι το έργο που κληροδοτούν στους επιγενόμενους. Είναι γνωστό ότι οι καιροί και οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, μένουν μόνο τα έργα και οι ευεργετικές διαθέσεις.
Η δημιουργία, πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται ιδέες. Όποιος μπορεί να ονειρεύεται και να σχεδιάζει, μπορεί και να δημιουργεί. Ο πατήρ Αντώνιος στο έργο του έχει βάλει την αγάπη, το μεράκι, δραστηριότητα, θέληση και ευγενικούς οραματισμούς. Κυριευμένος από τη «μέθη της προσφοράς» αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί την αγάπη και με άλλους που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσφορά προς τα «παιδιά του Κόσμου» που χρειάζονται προστασία.
Ο πρωτεργάτης της «Κιβωτού του Κόσμου» και οι συνεργάτες του κατέχονται από τη δίψα της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, χωρίς ταπεινωτικούς συμβιβασμούς, με μόνη αναγνώριση την ιδέα του σεβασμού της ζωής, την καταπολέμηση του πόνου και τη διευκόλυνση των πραγματικών ανθρώπινων σχέσεων. Σιωπηλός και αποδοτικός ο ιδρυτής της «Κιβωτού» με ήθος και σεμνότητα, σχεδιάζει και δημιουργεί εμπνέοντας εκτίμηση και σεβασμό.

Το Παράρτημα Πωγωνιανής
Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» λειτουργεί στην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής. Και το Παράρτημα της Πωγωνιανής καθιερώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων και έτυχε ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης. Η Εστία της Πωγωνιανής είναι μια όαση, ένας τόπος, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο τα όνειρα και οι ελπίδες των παιδιών. Χάρη στις δωρεές και στις χορηγίες ανθρώπων με ευαισθησίες το Παράρτημα αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές και τη λειτουργία του, με ορατά άριστα αποτελέσματα.
Στον αγώνα πολλοί συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν τον πατέρα Αντώνιο και τους συνεργάτες του, πράγμα που αποτελεί τη χαρά, την ικανοποίηση και το κέρδος. Επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί και άγνωστοι, εμπιστεύονται και στηρίζουν έμπρακτα το θεάρεστο έργο της «Κιβωτού». Ομολογουμένως, είναι συγκινητική η αποδοχή και συμπαράσταση των ανθρώπων ιδιωτών και άλλων, οι οποίοι μέσω της Κιβωτού αγκαλιάζουν τα παιδιά και στηρίζουν τα βήματά τους στη ζωή.
Οι αξίες που θεραπεύει η «Κιβωτός» είναι ο σεβασμός στο παιδί – άνθρωπο και στην προσωπικότητά του, με κύριο άξονα τη φροντίδα ώστε να αναπτύξει τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές του ικανότητες.
Σήμερα που η ζωή όλο και διασπάται και παραμορφώνεται και λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, το φιλανθρωπικό έργο της «Κιβωτού» αποκτά βαθύτερο νόημα. Οι άνθρωποι που θεωρούν τις όποιες προσπάθειές τους σαν φυσική και όχι εξαιρετική ηρωική πράξη, μονάχα αυτοί είναι σταυροφόροι. Ήρωες υπάρχουν μόνο στην αυταπάρνηση, στην αυτοθυσία και τον πόνο. Οι δυνάμεις της φιλανθρωπίας που ενεργούν αθόρυβα, ενσαρκώνονται σ’ εκείνους που αφιερώνουν την ύπαρξή τους στην υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο. Άξιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι σπρωγμένοι από δύναμη εσωτερική, αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και μέσα στην έντονη προσπάθειά τους, είναι έτοιμοι να δέχονται μαθήματα ταπεινοφροσύνης.
Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να παρακολουθείς τα παιδιά της «Κιβωτού» να μας δίνουν και να ζητούν την αγάπη μας.
Τελικά, ό,τι και όσα μαθαίνουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις και το νόημα της προσφοράς και της αγάπης προς τα παιδιά, το οφείλουμε, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Αύριο (12 μ.)

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Τα έσοδα θα διατεθούν στο παράρτημα της ακριτικής Πωγωνιανής

• Μουσικοχορευτική εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολού Πωγωνίου αύριο, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν αφιλοκερδώς: Το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη με τους Δημήτρη Υφαντή και Βαγγέλη Δάκα στο τραγούδι. Το Πολυφωνικό συγκρότημα «ΗΝΟΡΟ». Τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Πωγωνίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου ανθούπουλης και το Πωγωνήσιο νεανικό μουσικό συγκρότημα «ΤΣΟΥΝΑΜΙ». Πρόκειται για μια εκδήλωση αλληλεγγύης στο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται στην ακριτική Πωγωνιανή, το οποίο χρειάζεται την στήριξη και την εθελοντική προσφορά όλων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, την στήριξη του Δήμου Πωγωνίου και του Λαογραφικού Συλλόγου Πωγωνιανής.