Γιατί να υπερψηφισθεί ο Αλέξανδρος Καχριμάνης…

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί να υπερψηφισθεί

ο Αλέξανδρος Καχριμάνης…

Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΥ, Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

*  Την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι της Ηπείρου θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Περιφερειάρχη τους. Ένας από τους υποψηφίους είναι και ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη συνεργαζόμαστε πολ-λά χρόνια. Πρόκειται για συνεργασία που αφορά την Ήπειρο, το Μέτσοβο, τα εθνικά μας θέματα και την ελληνορθόδοξη παράδοση.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τον άνδρα, επιθυμώ με το παρόν σημείωμα να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία γι’ αυτόν.
• Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ένας άριστος γνώστης των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοικήσεως και ειδικότερα της ηπειρωτικής ιδιαιτερότητας. Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοικήσεως (Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος, Νομάρχης, Περιφερειάρχης) και αυτό του έδωσε μια εκπληκτική και σπάνια διοικητική εμπειρία. Ο ίδιος, ως τεχνοκράτης, εποπτεύει προσωπικά και τις μικρότερες λεπτομέρειες των εκτελουμένων έργων, δίνοντας κατά περίπτωση τις κατάλληλες οδηγίες. Υποστήριξε με θέρμη τα συμφέροντα της Ηπείρου, διεκδίκησε με παρρησία τα δικαιώματά της και ποτέ δεν συμβιβάστηκε με κατεστημένες μορφές εξουσίας, προδίδοντας το λαό και τις αρχές του.
Παρά το βάρος του αξιώματός του παραμένει ένας απλός άνθρωπος. Δέχεται τους πάντες στο γραφείο του χωρίς ωράριο, ραντεβού και άλλες διατυπώσεις. Έχει κυριολεκτικά οργώσει τις μορφολογικά δύσκολες περιοχές της Ηπείρου και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Εργατικός, με δημιουργική φαντασία και οράματα, γνωρίζει να αξιολογεί τα προβλήματα και να τα επιλύει την κατάλληλη στιγμή.
• Ένας άλλος τομέας δράσεως του Αλεξάνδρου Καχριμάνη είναι τα εθνικά μας θέματα και ιδίως όσα σχετίζονται με τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο, βορειοηπειρωτικό, Τσάμηδες, βλαχόφωνοι Αλβανίας και Σκοπίων και άλλα. Έχει διατρέξει όλο τον βαλκανικό χώρο. Ήρθε σε επαφή με τις μεγάλες μάζες των εκεί βλαχοφώνων, τους οποίους στήριξε οικονομικά και ηθικά, υπενθύμισε με ατράνταχτα ιστορικά επιχειρήματα την ελληνική τους καταγωγή, βοήθησε τα εκεί φροντιστήρια εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας και γενικά τους έφερε σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ελληνική κυβερνήσεως.
Θυμάμαι την μεστή εθνικής ευθύνης παρέμβασή του στην Όπερα των Τιράνων, όπου αντιμετώπισε δυναμικά τον πρέσβη της Ρουμανίας George Micu. Τους αγώνες του εντός του κρατικού μορφώματος των Σκοπίων για τους εκεί 150.000 βλαχοφώνους Έλληνες. Τη δυναμική παρουσία του στο Φράϊμπουργκ της Γερμανίας, όπου αντιμετώπισε με θαυμαστή δυναμικότητα τους εκεί εδράζοντες προπαγανδιστικούς κύκλους, οι οποίοι με εφημερίδες και περιοδικά εξαγοράζουν συνειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες, αλλά μια άλλη φυλετική παρουσία στα Βαλκάνια.
Ξεχωριστό είναι το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Βορείου Ηπείρου, την οποία επισκέπτεται συχνά, στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις τους εκεί ομοεθνείς μας και τις δραστηριότητές τους.
Πέραν των άλλων ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι και ένας πολιτικός με ηθικές αρχές και σεβασμό στις αξίες της ελληνορθοδόξου παραδόσεως και ζωής. Γι’ αυτό χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως από τους Προκαθημένους των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών, που εκφράζονται κολακευτικότατα για το πρόσωπο και το έργο του. Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. Το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.
• Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης και ένας συνειδητός χριστιανός. Εκκλησιάζεται τακτικά, βοηθάει στην ανέγερση, ανακαίνιση και εξωραϊσμό Ναών και Μονών, σέβεται τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, τιμάει την ελληνορθόδοξη κληρονομιά.
Η θρησκευτικότητά του δεν είναι τυποποιημένη, επιφανειακή και υποκριτική, όπως συμβαίνει με πολλούς πολιτικούς που την εκδηλώνουν εντελώς τυπικά στις επίσημες δοξολογίες και στις άλλες εκκλησιαστικές τελετές, είτε για λόγους κοινωνικής προβολής και ψηφοθηρίας του θρησκευόμενου ελληνικού λαού, είτε γιατί οι εθιμοτυπικοί κανόνες και τα πρωτόκολλα το επιβάλλουν.
Εμφορούμενος από υγιή θρησκευτικά βιώματα τα εξωτερικεύει, όπου και όταν χρειαστεί. Ιδιαιτέρως επισημαίνω τους αγώνες του για την αντιμετώπιση των αρχαιοκαπήλων, που λυμαίνονται τα ιερά κειμήλια των ναών και μονών της ηπειρωτικής υπαίθρου.
Γενικά, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ο άνθρωπος με γρηγορούσα εθνική συνείδηση και υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Ο πολιτικός του μέτρου, της απλότητας και της καλωσύνης, που ξέρει να δένει το χθες με το σήμερα, την παράδοση με την ανανέωση, την ελληνική πραγματικότητα με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Με δύο λόγια, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι για άλλη μια θητεία ένας επιτυχημένος Περιφερειάρχης, που μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες μπορεί να κάνει το καλύτερο για να βγάλει την Ήπειρο από τη μιζέρια και την απομόνωση και να την οδηγήσει στο δρόμο της προόδου, της δημιουργίας και της πολύπλευρης ανάπτυξης.