Βαρύ έργο θα αναλάβει ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων!

on .

ΓΝΩΜEΣ

Βαρύ έργο θα αναλάβει

ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων!

Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας

*  Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν αυτά που επισήμανε, με τη συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Αρχιεπίσκοπος, την ημέρα που γινόταν η κηδεία του εκλιπόντα μητροπολίτη Ιωαννίνων, Θεόκλητου Σετάκη.
Ενδιαφέροντα πρώτα για την ίδια την Εκκλησία και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο σύγχρονο κόσμο. Αυτός ο ρόλος, καθαρά θρησκευτικός, μυστηριακός, προϋποθέτει ηγέτες εκκλησιαστικούς, με προσόντα, όπως ακριβώς τα προσδιόρισε ο αρχιεπίσκοπος κατά τη συνέντευξή του:
«Να είναι πραγματικός μητροπολίτης, όχι κομματιαστός, να είναι συνετός και δυνατός, να κοιτάζει την ποιμαντική, να είναι παπάς, να είναι αφιλάργυρος και να αγαπάει τον κόσμο και την πατρίδα”.
Τέτοιου είδους μητροπολίτες χρειάζονται όλες οι μητροπόλεις, τέτοιου είδους μητροπολίτη χρειάζονταν, όλα αυτά τα χρόνια, τα Γιάννινα, και τέτοιο μητροπολίτη χρειάζεται από τώρα και στο εξής η πόλη μας. Και γιατί η πόλη μας ιδιαίτερα; Γιατί απλούστατα η πόλη μας είναι τα Γιάννινα, “μια πόλη ιστορική, μεγάλη, με μεγάλα προβλήματα”, όπως ακριβώς τα χαρακτήρισε, με τη συνέντευξή του, ο Αρχιεπίσκοπος.
Και είναι πράγματι “ιστορική πόλη τα Γιάννινα” γιατί καθιερώθηκαν στην παράδοση ως “πρώτα και στα Γράμματα”. Και αυτό δεν έγινε τυχαία:
“Μακροχρόνια η πολιτιστική τους κληρονομιά, βαθιά ριζωμένες στην ψυχή των κατοίκων τους οι δημοκρατικές παραδόσεις. Ηρωικές παραδόσεις αγώνων και θυσιών, καριοφίλι και καλαμάρι, κοινοτική οργάνωση στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οικονομική, κοινωνική και πνευματική άνοδος, Δάσκαλοι του Γένους και φημισμένα σχολεία, κληροδοτήματα και Εθνικοί Ευεργέτες, λογιοσύνη και νοικοκυροσύνη, όλα δηλαδή εκείνα τα στοιχεία, όσα η κοινή αναγνώριση τοποθετούσε και τοποθετεί στην κορωνίδα των αξιών του πολιτισμού μας: λεβεντιά, αρχοντιά, προκοπή”.
Έτσι ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων που θα εκλεγεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα επιδοθεί απερίσπαστος και απαλλαγμένος από τα αμαρτήματα του παρελθόντος στο κατ’ εξοχήν πνευματικό και θρησκευτικό του έργο, και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των Γιαννιωτών πολιτών, καθώς η Μητρόπολη Ιωαννίνων θα γίνει – όπως πρέπει – πραγματικός “Οίκος του Θεού” και όχι “οίκος εμπορίου”.
Αν θα γίνει όμως αυτό, και μάλιστα στο βαθμό που χρειάζεται, δε θα εξαρτηθεί μονάχα από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα εκλέξει το νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων. Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη συνέντευξή του, έχοντας τη μέχρι τώρα οδυνηρή εμπειρία, φάνηκε πως έχει όλες τις καλές προθέσεις. Προθέσεις αναγκαίες, όχι όμως αρκετές, και τούτο γιατί, “και οι καλύτερες των προθέσεων οδηγούν συχνά στην κόλαση”. Χρειάζεται, λοιπόν, μαζί με τις αγαθές προθέσεις του Αρχιεπισκόπου, και η δική μας αγνή και ανιδιοτελής προαίρεση.
Προαίρεση, πρώτα, των τοπικών αρχόντων, που δεν μπορούν πια να στρουθοκαμηλίζουν και να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω μας, και ποιο είναι το συμφέρον της πόλης και της Εκκλησίας. Είναι δε ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι μαζί με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου μητροπολίτη, αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους και οι νέοι τοπικοί άρχοντες τους οποίους εμείς θα εκλέξουμε.
Προαίρεση έπειτα, και κυρίως αυτή, ημών των πολιτών. Τα “μεγάλα προβλήματα” που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, για τα οποία μίλησε στη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος, δεν είναι μόνο προβλήματα εκκλησιαστικά. Είναι, μαζί μ’ αυτά, προβλήματα οικονομικά, διαχειριστικά, και σχετίζονται με τεράστιες περιουσίες – Εθνικά Κληροδοτήματα και Σχολικές περιουσίες της πόλης που προέρχονται από αυτά – τις οποίες μέχρι τώρα, παραβλέποντας τα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, διαχειρίστηκαν ανεξέλεγκτα οι μητροπολίτες, αντισυνταγματικά και παράνομα, με ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα, και χωρίς να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιερή βούληση των Ευεργετών μας, που είναι μάλιστα και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή τραγική και αδιέξοδη οικονομική κατάσταση, στα “μεγάλα προβλήματα” για τα οποία έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος.
Όσοι παρακολουθήσαμε με πολλή προσοχή τη συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου, όσοι διερωτηθήκαμε, γιατί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε τοποτηρητής της Μητρόπολης, μπορούμε, χωρίς δυσκολία, να συνειδητοποιήσουμε πόσο βαρύ και δυσβάσταχτο είναι το έργο που θα αναλάβει ο νέος μητροπολίτης.
Με πλήρη, λοιπόν, τη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην πόλη και στα προβλήματά της, καλούμαστε να εκπληρώσουμε το διπλό χρέος που έχουμε, για να επιφέρουμε, όλοι μαζί, την ποθητή κάθαρση.
Πρώτο χρέος να ζητήσουμε από το νέο μητροπολίτη, να απαλλάξει τη Μητρόπολη από όλα εκείνα τα στοιχεία που έδρασαν όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Μητρόπολης, και φέρουν για πολλά από αυτά που συνέβησαν, τεράστια ευθύνη. Και όταν λέμε ευθύνη εννοούμε ευθύνη, που συνεπάγεται και τις ανάλογες συνέπειες, ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο, που από δικές του ενέργειες, ζημιώθηκαν τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών. Αν κρίνουμε από τα λόγια του Αρχιεπισκόπου – και από το ύφος του, κατά την ώρα της συνέντευξης, τα “μεγάλα προβλήματα” της Μητρόπολης, συνιστούν και εμπεριέχονται στο νόημα μιας “τραγωδίας”, κατά την αρχαιοελληνική σημασία του όρου. Και όπως εκεί, έτσι και εδώ, απαιτείται η “δι’ ελέου και φόβου” κάθαρση, που θα επιφέρει και το τέλος της.
Εμείς απ’ την πλευρά μας, όσοι δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια, αγωνιστήκαμε για να επέλθει αυτή η κάθαρση, είμαστε πρόθυμοι να θέσουμε στο νέο μητροπολίτη όλα εκείνα τα στοιχεία – αναμφισβήτητα από κάθε άποψη – που θα τον βοηθήσουν, αν βέβαια, επιδιώξει την κάθαρση και όχι το κουκούλωμα. να αναδειχθεί ένας άξιος ιεράρχης, όπως ακριβώς ταιριάζει σ’ αυτήν την πόλη, και όπως ακριβώς επιβάλλουν οι τραγικές συνθήκες που σήμερα περνάει η πατρίδα μας.
Δεύτερο χρέος, εξίσου σημαντικό, που αφορά όλους μας, πολίτες και πολιτικούς, να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό, όπως έχουμε καθήκον, αλλά και δικαίωμα – από την επίσημη ηγεσία, πολιτειακή και πολιτική, που φέρει τεράστια ευθύνη για τη μέχρι τώρα ενδοτική, σκόπιμη και καιροσκοπική τακτική της, να δώσει οριστικό τέλος σ’ αυτή την “τραγωδία”, με δυο άμεσα και αποφασιστικά μέτρα:
α) Να αποκαταστήσει και στην πόλη μας τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα απαλλάσσοντας το νέο μητροπολίτη από καθήκοντα εξωθεσμικά και επιζήμια για τον ίδιο, για τη Μητρόπολη και για την πόλη.
β) Να δώσει εντολή στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όπως είναι το ΣΔΟΕ να προχωρήσουν σε πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο σε ό,τι αφορά την επί δεκαετίες ολόκληρες ανεξέλεγκτη διοίκηση και διαχείριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου και Γ. Τούλη) καθώς επίσης και των Σχολικών Περιουσιών της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα για να πληροφορηθούμε οι πολίτες τις τυχόν ατασθαλίες – όπως, άλλωστε, επίσημα τις έχουμε καταγγείλει, κατά καιρούς – που έφεραν τη Μητρόπολη και την πόλη στη σημερινή κατάσταση.
Και αυτό πρέπει, άμεσα, να γίνει γιατί αυτόν ακριβώς το δρόμο δείχνει και ο Αρχιεπίσκοπος με τη συνέντευξή του, ενδιαφέροντα σημεία της οποίας ως προς αυτό το σκέλος θα παρακολουθήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.