Η σύνδεση της ύφεσης με τον πολιτικό εξτρεμισμό…

on .

Απόψεις

Η σύνδεση της ύφεσης με τον πολιτικό εξτρεμισμό…

Του ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

*  Θυμάστε τον εαυτό σας το 2006; Ποιά τα άγχη σας, οι χαρές σας, τα όνειρά σας, οι ανησυχίες σας; Στο παρόν άρθρο θα σας παραθέσω τις δικές μου ανησυχίες εκείνη την περίοδο. Πριν όμως το κάνω αυτό, θα σας περιγράψω εν ολίγοις το πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας μεταξύ 2004-2007.
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σχηματίστηκε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, κατά τις οποίες αναδείχτηκε νικητής η ΝΔ, με ποσοστό 45,36% και 165 βουλευτές. Το 2004 η Ελλάδα ζούσε τη μέθη της πανευρωπαϊκής νίκης στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο αρχηγός δε της τότε Εθνικής ομάδος αντεμείφθει με τη θέση Ευρωβουλευτή το 2014! Το 2005 οι Έλληνες ανέβαιναν στα μπαρ λικνιζόμενοι και περήφανοι γαρ για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της Έλενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το 2006 οι Έλληνες ένοιωσαν ακόμη μία φορά περήφανοι για τη διοργάνωση της Eurovision στην Αθήνα. Αυτά τα «πολιτισμικά» γεγονότα αποτελούν ενδεικτικά σύμβολα της νοοτροπίας των Ελλήνων. Στη συνέχεια διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές του 2007. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη της ΝΔ με ποσοστό 41,84% και 152 έδρες. Το Σεπτέμβριο του 2007 διεξήχθησαν και πάλι βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες. Και κάπως έτσι πορεύονταν οι Έλληνες μία ζωή ονειρική και πλαστικά φτιαγμένη.
Πάμε τώρα στις δικές μου ανησυχίες το 2006. Στις 5 Δεκεμβρίου 2006 σε άρθρο μου στον «Πρωϊνό Λόγο Ιωαννίνων», όταν οι Έλληνες λικνίζονταν στα μπουζουκομάγαζα, ανέφερα: «...Η πολιτική σκηνή της χώρας καθημερινά παίρνει τον κατήφορο. Η κοινωνία έχει παραδοθεί έρμαιη στα χέρια κάποιων πολιτικών, δεξιών και αριστερών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φεουδαρχικό, συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Ο κίνδυνος να στραφεί η Ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά την μεταπολίτευση...». Σε άλλο άρθρο μου στις 7 Μαρτίου 2007 (δηλαδή πριν τις εκλογές του 2007 και τρία χρόνια ακριβώς μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ) στο ιστολόγιο e-rooster ανέφερα: «...πέραν της πραγματικής οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, η Φινλανδία εκτός από τους πολύ καλούς οικονομικούς - αναπτυξιακούς δείκτες που έχει να επιδείξει, φημίζεται και για δύο πολύ μακάβριους κοινωνικούς δείκτες, οι οποίοι ουσιαστικά αντικατροπτίζουν το κρατικοσοσιαλιστικό μοντέλο που είχε εφαρμοσθεί στη χώρα για πολλές δεκαετίες: οι Φινλανδοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό αλκοολικών και αριθμό αυτοκτονιών. Ελπίζω αυτοί οι δείκτες να μην περιλαμβάνονται στο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.»
Τί ακολούθησε 8 χρόνια μετά τις δύο εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις μου; Η ραγδαία αύξηση της Χρυσής Αυγής και οι αυτοκτονίες. Θυμίζω πως η Χρυσή Αυγή, αδιαμφησβήτητος νικητής των Ευρωεκλογών του 2014, δεν υπήρχε καν το 2006 ή το ποσοστό της ήταν τόσο μικρό που δεν μπορούσε καν να καταγραφεί. Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ τότε αντιλαμβάνεται πως εν έτει 2014 τα δύο πολιτικά άκρα απηχούν στο 36% των Ελλήνων. Όταν το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 3,26% (περίπου).  Με λίγα λόγια, οι Έλληνες εστράφησαν μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις καθώς εκατονταπλασιάστηκε το αθροιστικό ποσοστό των δύο άκρων. (Για να προλάβω τις κραυγές των καινούριων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσω πως εν έτει 2004 και 2006 ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ως άκρο «ακουγόταν» και τίποτε περισσότερο. Και μη μου πείτε πως οι σημερινοί ψηφοφόροι της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζονταν τον εαυτό τους ως ακροδεξιούς ή ως ακροαριστερούς;). Και ίσως δεν έχετε δει τις πλήρεις συνέπειες των αποφάσεών σας από το 2006 και εντεύθεν. Καθώς η δυναμική ροή των γεγονότων είναι πλέον υπό πλήρη εξέλιξη. Και δεν σταματά πια.
Για να έχετε την πλήρη εικόνα της πορείας των γεγονότων, σας παραθέτω τον Πίνακα 1 στον οποίο περιγράφεται η πορεία της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2006 (έτος βάσης στο οποίο παρέθεσα την εκτίμηση-προειδοποίησή μου)  εώς σήμερα σε σχέση με την οικονομική ύφεση. Συμμετείχατε και εσείς ως πολίτες στη διαμόρφωση του Πίνακα 1. Μην αρνηθείτε τη συμμετοχή σας. Γιατί συνδέω την αύξηση της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ με την ύφεση; Το 2010, δηλαδή 4 χρόνια μετά την προειδοποίησή μου, δύο ξένοι οικονομολόγοι (Bruckner και Gruner) σε επιστημονικό τους άρθρο ανέφεραν πως «...για κάθε 1% αύξησης της ύφεσης αυξάνουν κατά 1% τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων...». Θα σας παραθέσω ένα ακόμη οικονομικό στοιχείο που συνδέει τα παραπάνω. Την εξέλιξη του Ελληνικού χρέους από το 1977. Αυτό φαίνεται στο Διάγραμμα 1. Δείτε πότε ξεκίνησε η κατακόρυφη αύξηση του Ελληνικού χρέους: το 2006. Όταν ακόμη και τότε το κράτος διογκώνονταν με διορισμούς χιλιάδων κομματικών στελεχών. Αυτή η μεγάλη εικόνα ήταν γνωστή σε όλους τους πολιτικούς το 2006. Αλλά κανείς τότε δεν μιλούσε γι’αυτήν. Λεπτομέρεια: σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2013, οι μισθοί στην Ελλάδα έπεσαν στα επίπεδα του 2006.
Ήταν εύκολο όμως να αντιληφθεί κάποιος τα επερχόμενα και να καταλήξει στις δύο αυτές εκτιμήσεις 8 χρόνια πριν;  Όχι, αν δεν γνώριζε τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε ο ναζισμός και ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αναφέρομαι στη Συνθήκη των Βερσαλλιών και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Εγώ, πολύ απλά, το 2006 ερμήνευσα τα επικρατούντα δημοσιο-οικονομικά στοιχεία υπό το πρίσμα τριών επιστημών: της Κοινωνιολογίας, της Ιστορίας και της Οικονομικής. Και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα πλήρως.