Να βάλουμε «φρένο» στην σπατάλη νερού!..

on .

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Να βάλουμε «φρένο» στην σπατάλη νερού!..

Με αφορμή την σημερινή Παγκ. Ημέρα Περιβάλλοντος

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ*

*  Πόσες ώρες μπορείς να αντέξεις χωρίς νερό; Πόσες μέρες μπορείς να αντέξεις χωρίς μπάνιο; Πώς θα ένιωθες, αν προσπαθούσες να ανοίξεις τη βρύση και δεν έτρεχε ούτε μια σταγόνα; Πώς θα ένιωθες, αν ήξερες ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν, αγωνίζονται, τσακώνονται, πολεμούν για λίγο νερό;
Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις, γιατί το νερό υπάρχει, ρέει, τρέχει από τη βρύση μας, κυλάει στις αυλές μας, δροσίζει τα λουλούδια μας, ποτίζει τα  χωράφια μας, δίνει ώθηση και κινεί τις μηχανές μας, γίνεται η διασκέδασή μας, το αγαπημένο παιχνίδι για το καλοκαίρι…
Μόλις κάποια χρόνια πριν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κουβαλούσαν το νερό με το σταμνί από την Λίμνη, τις πηγές, δημόσιες βρύσες της πόλης μας, τα πηγάδια, ενώ σήμερα ανοίγουμε τη βρύση και το νερό ρέει ελεύθερο...
Πόσο πολύ, όμως, εκτιμούμε τον τόπο μας, τη φυσική ομορφιά του, το υγρό στοιχείο την Λίμνη μας που ζωογονεί τα πάντα; Πόσο πολύ σεβόμαστε το νερό των λιμνών και των ποταμών, του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα μας που κάνει μια τεράστια διαδρομή μέσα από την γη και πολλές φυσικές  περιοχές, για να φθάσει μέχρι τις βρύσες των σπιτιών μας; Κι εκεί, δυστυχώς, για να σπαταληθεί…
Μπορούμε να μειώσουμε αυτή την παράλογη σπατάλη; Μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την άσκοπη συμπεριφορά; Μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τις καθημερινές μας συνήθειες; Ναι, μπορούμε, αρκεί να το προσπαθήσουμε!
Στο χέρι μας είναι να προσέξουμε τη χρήση του νερού, να κάνουμε το σπίτι μας πιο οικολογικό, την πόλη μας πιο ευαίσθητη στα θέματα του νερού και, γιατί όχι, να βάλουμε το λιθαράκι μας για έναν κόσμο, που σέβεται το νερό του πλανήτη.
Σήμερα, χρόνο με το χρόνο, οι λίμνες ξεραίνονται, ποτάμια φράζονται, θάλασσες ρυπαίνονται, πηγές στερεύουν και δεν είναι και λίγες οι συνέπειες, τα πουλιά εξαφανίζονται, τα ψάρια λιγοστεύουν, τα φυτά καταστρέφονται και οι άνθρωποι πολύ συχνά πια στα χωριά και σύντομα στις πόλεις θα τσακώνονται  για το ποιος θα πρωτοπάρει το πολύτιμο νερό.
Δε θα έπρεπε, όμως, να γίνει κάτι; Πολλά, θα μπορούσαν να γίνουν, για να αντιμετωπιστούν  τα προβλήματα με το νερό. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μέσα από τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, τις πόλεις μας, τους συλλόγους, τις ομάδες, τις οργανώσεις!
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για το νερό…

* Ο κ. Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής, συνταξιούχος υπάλληλος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήματος Εγγειοβελτιώσεων, τ. Γεν. Γραμματέας Ε.Ε.ΤΕ.Μ.