Οι απόψεις μας στον Αρχιεπίσκοπο για το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων

on .

Εκκλησιαστικά Θέματα

Οι απόψεις μας στον Αρχιεπίσκοπο
για το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων

 ➤  Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, Θεολόγος

* Σε μια από τις επισκέψεις του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στη Μητρόπολή μας, κατά τον προηγούμενο μήνα Μάιο, ως τοποτηρητή αυτής, είχαμε την ευκαιρία  να συναντηθούμε μαζί του και να του εκθέσουμε τις απόψεις μας  σχετικά με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Στην άτυπη επιτροπή, που συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο, συμμετείχαν οι: 1) Παύλος Κυριακίδης, ομότιμος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2) Στέφανος Βακάλης, φιλόλογος, 3) Άγγελος Τσελίγκας, Θεολόγος και 4) Κων/νος Καραγιαννίδης, Θεολόγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος προκαταλαμβάνοντάς μας, είτε γιατί είχε ενημερωθεί, είτε  γιατί υπέθεσε το σκοπό της επίσκεψής μας, μας ανέφερε τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Ιωαννίνων και πρόσθεσε ότι παρακάλεσε τον Γιαννιώτη Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ . Ιερόθεο να δεχτεί τη μετάθεσή του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά αντιμετώπισε την κάθετη άρνησή του.
Παρακαλέσαμε τον Αρχιεπίσκοπο να επιμείνει, ώστε να πεισθεί ο κ . Ιερόθεος, γιατί τον γνωρίζουμε όλοι και τον θεωρούμε, κατά πάντα, άξιο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας.       
Υπογραμμίσαμε στον Αρχιεπίσκοπο ότι, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειές  του για τον κ. Ιερόθεο, έχουμε άξιους κληρικούς, που κατάγονται από τα Γιάννινα ή υπηρετούν για πολλά χρόνια στη Μητρόπολή μας. Αναφέραμε στον Αρχιεπίσκοπο τους εξής Αρχιμανδρίτες: 1) τον π. Συμεών Χατζή, 2) τον π. Δημήτριο Αργυρό και τον π . Αθανάσιο Σουσόπουλο. Από τη συζήτηση που ακολούθησε την πρότασή μας, διαπιστώσαμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει για τη Μητρόπολή μας ένα κληρικό, που τον «έχει κατά νου», όπως μας είπε, χωρίς  να τον κατονομάσει.  Κλείνοντας τη συζήτηση υποβάλαμε στον Αρχιεπίσκοπο την παράκληση, ο νέος Μητροπολίτης, όποιος κι’ αν είναι τελικά, να είναι άξιος της Αρχιεροσύνης του.
Ήδη έχει οριστεί η 25η Ιουνίου ως ημερομηνία σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Ως ένας ελάχιστος των Θεολόγων της Μητροπόλεώς μας, από ενδιαφέρον και από αγάπη προς την τοπική Εκκλησία κινούμενος, θέλω να καταστήσω γνωστό στη σεπτή Ιεραρχία, ότι στη Μητρόπολη Ιωαννίνων συνέβησαν πολλά λυπηρά και αξιοκατάκριτα πράγματα και ότι ο νέος Μητροπολίτης θα βρει πολλές πληγές, τις οποίες θα πρέπει να θεραπεύσει. Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από επίσκοπο «εν πάσιν άμεμπτον», διάκονο και δούλο των πιστών και όχι δεσπότη, ο οποίος  θα ασχολείται μόνο με τα οικονομικά της Μητροπόλεως. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο και κύριο έργο ενός Επισκόπου είναι να αγρυπνά και να αγωνιά για τη σωτηρία των ψυχών του ποιμνίου του «ως λόγον αποδώσοντος».
Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας επίσκοπος εκτός από τα πνευματικά χαρίσματα που πρέπει  να διαθέτει, προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο του, πρέπει να είναι προικισμένος και με διοικητικά και οργανωτικά χαρίσματα, ώστε επιλέγοντας και ως συνεργάτες τους πλέον άξιους κληρικούς να αποκαθάρει την Μητρόπολή μας από τους «αυλοκόλακες» κληρικούς και λαϊκούς, που πάντα εκτρέφονται στις «αυλές» των Μητροπόλεων.            
Με αφορμή την εκλογή νέου Μητροπολίτη ορισμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ενώ δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές (δηλαδή κρυπτοάθεοι) και επομένως δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία, την λειτουργική και πνευματική της ζωή, παραδόξως έχουν γνώμη, για το ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας Μητροπολίτης. Το τελείως δε  απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, είναι, το να υποδεικνύουν και συγκεκριμένα πρόσωπα κληρικών, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε τα πνευματικά προσόντα, αλλά ούτε την λεγόμενη «έξωθεν καλή  μαρτυρία», για να αξιωθούν του Επισκοπικού βαθμού. Ειλικρινά δεν αντέχω αυτού του είδους την υποκρισία αυτών των, κατά τα άλλα, συμπαθών συμπολιτών μας.
Τελειώνοντας επιθυμώ  να καταστήσω γνωστό στο νέο Μητροπολίτη μας, ο οποίος  θα εκλεγεί σε λίγες ημέρες, ότι ο προδομένος  από προκατόχους του λαός της  τοπικής  Εκκλησίας θέλει τον Επίσκοπό του φιλόθεο και αφιλοχρήματο, για να ξανασυνδεθεί με την ενορία του, που  πρέπει να αποτελεί το καταφύγιό του, στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η χώρα μας και ο λαός της. Όταν ο νέος Μητροπολίτης μας θα είναι με τα έργα του και τα λόγια του «εις τύπον και τόπον Χριστού», τότε να είναι βέβαιος ότι και ο λαός θα τον αγκαλιάσει με την αγάπη του και θα επιστρέψει στις ενορίες του.
Ευχόμαστε και παρακαλούμε τον Τριαδικό Θεό της αγάπης, αλλά και την σεπτή  μας   Ιεραρχία να επιλέξουν, για Μητροπολίτη και πνευματικό μας πατέρα, τον πλέον άξιο εκ των   υποψηφίων, πρώτιστο μέλημα του οποίου θα είναι «να μορφωθεί Χριστός» στις ψυχές του ποιμνίου του «δι’ ου Χριστός απέθανε και ανέστη».