Η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής!

on .

* Πολιτισμός: Μια λέξη που μαγνητίζει και που την «πιπιλίζουμε» στο στόμα μας σαν καραμέλα, χωρίς πολλές φορές να τον εννοούμε και να τον καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι.
Τον πολιτισμό, τον συνιστούν κάποια στοιχεία, όπως η Θρησκεία, η Επιστήμη, η Τέχνη, το Δίκαιο, η τεχνολογία, η Βιομηχανία, οι Η/Υ, κ.ά. Και σημαίνει τελικά την πρόοδο και εξέλιξη του ανθρώπου για το καλό της ίδιας της ανθρωπότητας. Την πρόοδο προς τα μπρος και προς τα άνω. Δεν δίνουμε, όμως, και μεγάλη σημασία στο δεύτερο, στο «προς τα άνω», που σημαίνει αναγέννηση, ηθική αναμόρφωση και ολοκλήρωση του ανθρώπου, η οποία πετυχαίνεται με δύο μεγάλα πολιτισμικά και αναγεννητικά μέσα: Το αθάνατο, αρχαίο ελληνικό πνεύμα, και τις αιώνιες, διαχρονικές θείες αξίες του Χριστιανισμού. Γι’ αυτό, φαινομενικά, πάμε μπροστά, αλλά, και χωρίς ίσως να το καταλάβουμε, γυρίζουμε πίσω, οπισθοδρομούμε, πάσχοντες από πολιτισμική παλινδρόμηση.
Και ενώ προοδεύουμε τεχν(ολογ)ικά, σκοτώσαμε τον εαυτό μας ηθικά και κοινωνικά. Καλή και ευλογημένη η τεχνολογία και καλά είναι τα κομπιούτερς, αλλά χρειάζεται ο ηθικός και ακέραιος χαρακτήρας του ανθρώπου, για να τα χρησιμοποιήσει σωστά και να ωφελήσει. Καλή είναι η οικονομία, αλλά χρειάζεται και η αρετή, ο ενάρετος άνθρωπος, είχε τονίσει και ο αείμνηστος ακαδημαϊκός και επιφανής οικονομολόγος Ξενοφών Ζολώτας. Καλή είναι η πολιτική αλλά πρέπει να προηγείται αυτής η ηθική, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» (Δεκ. 2007) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, και συμπλήρωσε: «Επειδή δεν υπάρχει ηθική άνευ θρησκευτικών αξιών, τούτο σημαίνει ότι η πολιτική πρέπει να θεμελιούται εις τας θρησκευτικάς αξίας» (Ορθ. Τύπος 11.1.2008).
Ο ίδιος μάλιστα, παλαιότερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, υπό ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2008 εκ της Μόσχας εξέφρασε τη θλίψη του για την αποκοπή της Ρωσίας από τις πνευματικές της ρίζες, τον πολιτισμό της, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού πολιτισμού (Ορθ. Τύπος 18.1.2008).
Νομίζω ότι πήραμε το μήνυμά μας. Η ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής μας.
***
Ο συμπατριώτης μας νέος υπουργός Πολιτισμού Κων. Τασούλας, αγαπητός και εξαίρετος πολιτικός, πιστεύουμε ότι και ήθος διαθέτει και ικανός είναι, για να το προσλάβει το μήνυμα αυτό. Εμείς πάντως προσωπικά του ευχόμεθα, μαζί με τα συγχαρητήριά μας, να τον δυναμώνει ο Θεός για να ανταποκριθεί πλήρως και αποδοτικά στη σημαντική αυτή υπουργική θέση, όπου επαξίως τον τοποθέτησε η Πολιτεία.