Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται φροντίδα και σεβασμό…

on .

Απόψεις

Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται
φροντίδα και σεβασμό…

   Του ΒΑΣΙΛΕΙΟY ΗΛ. ΛΕΤΤΑ

* Η τρίτη ηλικία περιλαμβάνει μια αξιόλογη τάξη ανθρώπων με ιστορικό «γίγνεσθαι» στο παρελθόν, ηλικίας άνω των 70 ετών! Είναι οι άνθρωποι αυτοί, που έζησαν καταστάσεις  θλιβερές και επίπονες! Είναι ο κόσμος αυτός, που με πολλούς κόπους, θυσίες και αγωνίες, δημιούργησε ό,τι έχει σήμερα η κοινωνία μας.
Είναι αυτοί που βρέθηκαν στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1940, αντιμετωπίζοντας τους Ιταλούς, που θέλησαν να υποδουλώσουν την πατρίδα μας! Οι σημερινοί υπερήλικες είναι οι ίδιοι που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Γράμμο και στο Βίτσι, το 1946 -1949, ενάντια στους συμμορίτες του Κ.Κ.Ε, που προσπάθησαν με βάρβαρο τρόπο να ενσωματώσουν τη χώρα μας στο παραπέτασμα του Ιωσήφ Στάλιν!
Οι γενιές αυτές, μεγάλωσαν τα παιδιά τους με θυσίες, τα ανέδειξαν κι έγιναν ικανά και αντάξια τα περισσότερα, με τους γονείς τους! Δυστυχώς όμως, κάποια, ουκ ολίγα, από τα παιδιά αυτά θέλουν να παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους, προς τους γεννήτορές τους και τους φέρονται ανάλγητα!
Κάποια απ’ τα παιδιά αυτά, αφού μεγάλωσαν και απόκτησαν τη δική τους οικογένεια και αφού καρπώθηκαν ολόκληρη την περιουσία των γονιών τους, τους άφησαν στους… πέντε δρόμους, χωρίς να τους δίνουν χέρι βοηθείας στα δύσκολα χρόνια που περνούν!
Οι δύσμοιροι γονείς δεν άκουσαν τις συμβουλές παλαιότερου άρθρου μου. Δεν άκουσαν αυτό που τόνισα σε όλους τους φίλους μου και τους γνωστούς μου: «Κράτα καημένε γέροντα τα περιουσιακά σου, γιατί μια μέρα θα βρεθείς στο δρόμο, από τα παιδιά σου»!
Δυστυχώς, ηλικιωμένος φίλος μου, χάριν του οποίου γράφω τα λόγια αυτά, δεν με άκουσε τότε και όλα τα σπίτια και τα χρήματα του τα χάρισε ανεπιστρεπτί, στα δυο του παιδιά! Τώρα λοιπόν που είναι ανήμπορος και με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι μόνον δεν του συμπαραστέκονται, αλλά τον έβγαλαν και από το σπίτι του! Τώρα με το μπαστούνι του, σιγά - σιγά, περιφέρεται στους δρόμους  της πόλης για να βρει μια γκαρσονιέρα να νοικιάσει και να βάζει το σώμα του το πονεμένο από τα πολλά τα χρόνια και τις πολλές παθήσεις!
Το φαινόμενο αυτό, που δεν είναι το μοναδικό, είναι θλιβερό και προκαλεί ντροπή η τόση αχαριστία! Οι δύστυχοι γονείς τη συμπεριφορά αυτή των παιδιών τους, ουδόλως τη δικαιολογούν! Εγώ προσθέτω: Και τα παιδιά των παιδιών τους το ίδιο θα φερθούν και σ’ εκείνους! Θα έρθει η ώρα να πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα! Ο λαός μας λέγει: «Ότι κάνεις θα λάβεις καρδιά να μη σε πονέσει!». Η δε Αγία Γραφή τονίζει: «Ευχαί γονέων στηρίζουσι θεμέλια οίκου». Το αντίθετο τα γκρεμίζουν…
Ασφαλώς, υπάρχουν και πολλά παιδιά που λατρεύουν τους γονείς τους, τους σέβονται και τους προσφέρουν ότι το καλύτερο. Εμείς όμως σχολιάζουμε τους αγνώμονες και σκληρούς συνανθρώπους μας.
Έτσι έχουν τα πράγματα στην τρίτη ηλικία! Πάντως πρέπει ο κάθε ηλικιωμένος να ετοιμάζει τα γεράματα του από νωρίς. Οι περισσότεροι γεροντολόγοι τονίζουν, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να ετοιμάζουν τα γεράματά τους από τα 20 χρόνια! Ποτέ να μην ξεχάσουν τα όσα γράφει κατωτέρω η ποιήτρια, άγνωστη σε μένα, με το  ποίημα ο ΓΕΡΟΣ:

Μια συμβουλή  στον άνθρωπο γράφω προτού γεράσει,
να τη διαβάσει πάντοτε και να μην την ξεχάσει.
***
Γι’ αυτό κράτα καημένε γέροντα τα περιουσιακά σου,
γιατί μια μέρα θα βρεθείς στο δρόμο απ’ τα παιδιά σου!
***
Άμα γεράσει ο άνθρωπος και φύγουν τα παιδιά του,
είναι απαραίτητο να ‘χει τη συντροφιά του!
***
Άμα φύγει  ο ένας απ’ τους δυό, ο άλλος γίνετ’ ένα κουρέλι
ο ένας τον σπρώχνει από τη μια κι ο άλλος δεν τον θέλει!
***
Τη συμβουλή μου ανέλυσα και μην την ξεχάσεις
να την διαβάζεις πάντοτε, αλλά προτού γεράσεις!