Η... περιπέτεια εκλογής Προέδρου

on .

 Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ* πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

* Η λειτουργία της δημοκρατίας, είναι η λειτουργία των θεσμών της. Η  σοβαρή κρίση  στη χώρα μας οφείλεται στην υπολειτουργία τους. Το περίεργο είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, όλου του πολιτικού φάσματος, δεν αξιολογεί αυτή την πλευρά της παρακμής  και δίνει χώρο για την απομάκρυνση από τις αξίες μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.
Το αποκορύφωμα του ευτελισμού των θεσμών είναι τα μέσα που ενεργοποιούνται για την εκλογή του συμβόλου ενότητας του λαού μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πότε δίνεται... γη και ύδωρ σε κάποιο βουλευτή, πότε έγχρωμα ψηφοδέλτια, πότε υποχωρήσεις της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Aυτές είναι κάποιες από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που οδηγούν στην εκλογή του Πρώτου Πολίτη της χώρας.
Βέβαια, δε λείπουν και οι εκβιασμοί με αφορμή την υποχρεωτική εκλογή Προέδρου, στο μέσον της κυβερνητικής θητείας. Το σενάριο αυτό υλοποιήθηκε μια φορά και προετοιμάζεται και η δεύτερη... Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε συνθήκες  κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.
Το εύλογο ερώτημα του κάθε πολίτη είναι: όταν το σύμβολο ενότητας είναι προϊόν συναλλαγής, τότε τι πρέπει να ελπίζουμε για ό, τι σχετίζεται με το γενικό καλό; Όπως είναι φυσικό, η σύγκληση των πολιτικών κομμάτων σε μια κοινά αποδεκτή προσωπικότητα είναι καθήκον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει τη γενική βούληση. Στην περίπτωση όμως της χώρας μας αναζητείται το κύρος ή ο καλύτερος πολιτικός συμβιβασμός;
Τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας δεν έχουν αφομοιώσει τις διαδικασίες που δίνουν κύρος στους θεσμούς και το μόνο που έχουν αφομοιώσει και τους απασχολεί είναι το παιχνίδι εξουσίας.
Για την περίπτωση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί το κύρος του Προέδρου και θα διαφυλαχθούν τα πολιτικά κόμματα από τις συναλλαγές και τους εκβιασμούς.
Η προτεινόμενη λύση είναι μια λύση για το μέλλον. Για την επικείμενη εκλογή το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, έχει εθνικό χρέος  να αναλύσει τις επιπτώσεις στη λειτουργία της κρατικής μας οντότητας των διαδικασιών που οδήγησαν, με την απειλή μη εκλογής προέδρου και αναγκαστικές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Όπως είναι λογικό, πρέπει στις άλλες παραμέτρους του προβλήματος να ληφθούν υπόψη και εκείνες που σχετίζονται με τους λεπτούς χειρισμούς της κατάστασης  της χώρας.
***
Η παρατεταμένη κρίση και οι αποκαλυφθείσες ανευθυνότητες των πολιτικών μας  έκαναν τους πολίτες αυτής της χώρας καχύποπτους. Ο τρόπος όμως που θα διαχειριστούν τα πολιτικά κόμματα την τεχνητή κρίση από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης της υπευθυνότητάς και καθαρότητάς τους. Οι πολιτικοί μας ας σκεφτούν και λίγο με όρους πολιτικής ωριμότητας... Το οφείλουν στη χώρα που την έφεραν στο χείλος της αβύσσου.

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.