Θέλει δουλειά σήμερα για να επιβιώσει ένας γάμος…

on .

• Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ο θεσμός του γάμου τείνει να εκλείψει. Όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι πιστεύουν στο θεσμό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πραγματικά πηγή ευτυχίας για ένα ζευγάρι.
Το μοντέλο του γάμου έχει προβληθεί μέσα από τις ταινίες του κινηματόγραφου. Κάποια συναντάει ένα ωραίο παλικάρι, ερωτεύονται, παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι...
Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος - σχέση είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας να επιβιώσει. Χρειάζεται δουλειά και επιμονή. Θέληση για να επιλυθούν τα προβλήματα και συνεχής αγώνας για να κρατηθεί η σχέση ζωντανή.

Πώς ξεκινούν τα προβλήματα στο γάμο
Μετά από αρκετά χρονιά γάμου ο σύζυγος παραπονιέται ότι η σύζυγος δεν του δίνει καμία σημασία και έχει αφοσιωθεί στα παιδιά, περνάνε λίγο ή καθόλου χρόνο οι δυο τους, αποξενώνονται και μετά από λίγο δεν μιλάνε καθόλου.
Τα χρόνια περνάνε και η σκέψη του διαζυγίου γίνεται πια έμμονη ιδέα. Δεν κάνουν καμία προσπάθεια να σώσουν το γάμου τους και η σκέψη η οποία είναι παγκόσμια, το «φταίει ο σύντροφός μου για ότι έχει συμβεί» γίνεται έμμονη ιδέα. Καταναλώνουν περισσότερο χρόνο σκέψης όσον αφορά το διαζύγιο και το «ποσό καλύτερα θα ήμουν με έναν άλλο σύντροφο» από το να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.

Ποιοι είναι οι τρόποι ανανέωσης
- Να αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλο και να συζητούν ανοιχτά τα προβλήματά τους, οικονομικά, σεξουαλικά, κοινωνικά, θέματα υγείας.
- Να υπάρχει απολυτή εχεμύθεια μεταξύ τους.
- Να μοιράζονται μυστικά που είναι μοναδικά.
- Να κάνουν ευχάριστες εκπλήξεις ο ένας στον άλλον.

Για να πετύχει μια σχέση…
Είναι σημαντικό να επισημανθούν ποιες είναι οι απαιτήσεις, προσδοκίες, ρόλοι, ηθικές που διέπουν το ζευγάρι, ο ρόλος που θα έχει ο καθένας στο γάμο, τα πιστεύω τους όσον αφορά το πώς θα αναθρέψουν τα παιδιά. Είναι σημαντικοί αυτοί οι ρόλοι να επισημανθούν για να αποφύγουν το άγχος αργότερα της διαπραγμάτευσης.
Να μιλάνε καθαρά για τα συναισθήματά τους. Ειδικά όταν έρχονται στην επιφάνεια δυσβάσταχτα συναισθήματα αυτά πρέπει να συζητιούνται. Μην περιμένετε να υποχωρήσουν ή να γίνουν χειροτέρα.
Επίσης, όταν μαντεύει κάνεις τα συναισθήματα του άλλου αφήνει άπλετο χώρο για παράλογα σενάρια.
Η σχέση πρέπει να στηρίζεται στη εμπιστοσύνη. Συζητήστε με το σύντροφό σας όταν κάτι σας ενοχλεί μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.
Κρατήστε τις υποσχέσεις και μάθετε να συγχωρείτε λάθη που έχουν γίνει. Όταν κάποιος εμμένει σε λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν τα αφήνει πίσω του δηλητηριάζει τη σχέση και τον δικό του ψυχισμό.
Ο ένας πρέπει να υποστηρίζει τον άλλον. Ειδικά μπροστά σε τρίτους, ακόμη και όταν ο άλλος έχει κάνει λάθος. Αργότερα, όταν θα βρεθούν οι δύο τους, μπορούν να συζητήσουν και να ύπαρξη εποικοδομητική κριτική.
Να αφιερώνει ο ένας στον άλλο ποιοτικό χρόνο. Πετυχημένη σχέση σημαίνει να μπορούν και οι δύο να εξελιχθούν κοινωνικά, επαγγελματικά και οικονομικά. Ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του προσωπικό χρόνο, π.χ το πρωί του Σαββάτου η Κατερίνα πηγαίνει για ιππασία, ο Νίκος πηγαίνει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ενώ το βράδυ θα βγουν για δείπνο μαζί. Το να είναι μόνιμα μαζί και να κάνουν το ίδια πράγματα δεν είναι καθόλου ανανεωτικό.

Τι συμβαίνει όταν ο ένας κάνει λάθη ή υπάρχουν καυγάδες
Όλοι κάνουμε λάθη, είμαστε άνθρωποι. Όταν στο ζευγάρι ο ένας κάνει κάποιο λάθος πρέπει να το παραδέχεται και να δέχεται εποικοδομητική κριτική.
Οι περισσότεροι κρατούν αμυντική στάση όταν ο σύντροφος τους εκφράζει θυμό. Ενώ λοιπόν ο ένας εκφράζει θυμό ο άλλος σκέφτεται: «Mα δεν έχω κάνει τίποτα, είναι άδικο για μένα». Αν μπείτε στη σκέψη του άλλου θα δείτε ότι υπάρχει κάτι που τον έχει ενοχλήσει. Μη παραβλέπετε το συναισθήματά του και βρείτε έναν τρόπο να συμφωνήσετε με κάποια από το παράπονά του. Προσπαθήστε να δείτε πώς σκέφτεται.
Ο καβγάς δεν είναι αρνητικό στοιχείο. Αν δεν… εκσφενδονίζονται αντικείμενα και δεν υπάρχει χειροδικία, συνήθως δείχνει ότι η σχέση είναι λειτουργική.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας
Η πιο καλή συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι να επιβραβεύει ο ένας τον άλλο, να λέει ευχαριστώ. Μην εστιάζετε στα αρνητικά του συντρόφου σας αλλά στα θετικά και μην αφήνετε τρίτους, ειδικά συγγενείς, να εισβάλουν στα προσωπικά σας. Οι συγγενείς πρέπει να μένουν έξω από το ζευγάρι.
Αποφύγετε την παγίδα του «εγώ έχω πάντα δίκιο». Συνήθως πληγώνει και δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης. Δεν χρειάζεται να κερδίζουμε πάντα. Επίσης, όταν κάποιος θέλει να έχει μόνιμα τον έλεγχο δημιουργεί συναισθήματα άγχους στο σύντροφό του.
Μην περιμένετε από τον άλλον να σας «κάνει ευτυχισμένους». Κάντε κάτι για τον εαυτό σας. Ο καθένας από μόνος του έχει αρκετά προβλήματα.

Τι άλλο θα βοηθούσε τη σχέση
Μην φέρνετε «σκουπίδια» από το παρελθόν, σχόλια όπως ο προηγούμενος σύντροφος ήταν ευγενικότερος, πιο όμορφος κ.α.. Περιττεύουν και μόνο θλίψη μπορεί να φέρουν στο έτερον ήμισυ. Καθένας είναι μοναδικός για τον άλλο, γι’ αυτό και είναι μαζί.
Αξιολογήστε τα θετικά στοιχεία και εστιάστε στα προσόντα του συντρόφου σας. Μην θεωρείτε ότι ο επόμενος θα είναι καλύτερος, συνήθως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αν δεν δουλευτούν τα προβλήματα.
Όσο πιο δυνατή είναι μια σχέση τόσο πιο ατόφια είναι και δεν επιτρέπει σε κανέναν να την διαπερνά.
Τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί έχουν μια ιστορία και μοιράζονται εμπειρίες ζωής. Μην αφήνετε αυτή την ιστορία να εκλείψει χωρίς προσπάθεια.

* Η Αγγελική Οικονόμου είναι PhD Κλινική Ψυχολόγος.