Οι εξελίξεις στο Δήμο και η ανησυχία των Γιαννιωτών...

on .

ΓΝΩΜEΣ

 Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Φιλόλογος-Συγγραφέας

* Όσοι ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε με τα κοινά της πόλης μέσα και έξω απ’ το Δήμο όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα γύρω από τις δημοτικές υποθέσεις, δε νιώσαμε καμιά έκπληξη για τις εξελίξεις στη δημοτική παράταξη που διοικεί το Δήμο, μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για κάποια απ’ ευθείας ανάθεση ενός έργου, και τη – σκληρή σε εκφράσεις – συνέντευξη του πρώην δημάρχου Φίλιππα Φίλιου. Δεν περιμέναμε όμως οι εξελίξεις αυτές να είναι τόσο ραγδαίες και να αρχίσουν με τόσο αιχμηρό τρόπο. Σημείο αναφοράς – άξιο για σχολιασμό – σ’ αυτή τη συνέντευξη, η φράση του Φ. Φίλιου:
"Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, ήρθαν τώρα τα λιμά να κρεμάσουν τ’ άργανα".
Η φράση αυτή τα λέει όλα. Δείχνει ότι τα αίτια για τη ρήξη ανάμεσα στον πρώην και στον νυν δήμαρχο, προϋπήρχαν· έμενε μόνο να δοθεί η αφορμή. Και η αφορμή δόθηκε με την απ’ ευθείας ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.
Τα αίτια της ρήξης ανάγονται στα λάθη που διαπράχθηκαν κι απ’ τις δυο πλευρές:  
Πρώτο και βασικό λάθος απ’ την πλευρά του Φίλιππα Φίλιου: Δέχτηκε εσωπαραταξιακές διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου. Λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας αναγνώρισαν μερικοί. Λόγοι υπερεκτίμησης του εαυτού του και των δυνάμεών του αναδεικνύονται από την περιβόητη φράση:
"Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα". Ο Δήμος "καπετανάτο" και αυτός "καπετάνιος"! Άλλωστε, προεκλογικά ο ίδιος συμμετείχε στην κίνηση των πέντε δημάρχων, που τελικά έμειναν δύο, οι οποίοι περιόδευσαν μάλιστα σημαντικές πόλεις της πατρίδας μας, επαγγελλόμενοι την εγκαθίδρυση της "κεντροαριστεράς" – τι ταλαιπωρημένη έννοια ! – στις τοπικές κοινωνίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είχε δηλώσει ο Φ. Φίλιος σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και ότι αυτός θα ξεκινήσει, εν καιρώ, τις διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του. Πραγματικός "καπετάνιος" δηλαδή.
Ήρθαν όμως "τα λιμά" (τα λιμασμένα, τα υπολείμματα δηλαδή) και τον καθαίρεσαν. Αυτά όμως "τα λιμά" ήταν μέλη της παράταξης που τον ανακήρυξαν υποψήφιο δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές, με αυτά "τα λιμά" διεξήγαγε τον προεκλογικό αγώνα και κέρδισε τις εκλογές, με αυτά "τα λιμά" διοίκησε το Δήμο. Και αυτά "τα λιμά", για λόγους που εμείς δεν ξέρουμε, τον έθεσαν στο περιθώριο, και έπαψαν να τον θεωρούν "καπετάνιο".
Εξίσου βασικά λάθη και απ’ την πλευρά του Θωμά Μπέγκα. Δεν υπολόγισε το κόστος που του αναλογούσε, να αμφισβητήσει τον "καπετάνιο" τον οποίο αδιαμαρτύρητα υπηρέτησε ως υπο – καπετάνιος (= αντιδήμαρχος) και να διεκδικήσει "το καπετανάτο" του, με το οποίο είχε συνδέσει 31 ολόκληρα χρόνια (με τι θυσίες και τι υποχωρήσεις !) από τη ζωή και από τη δράση του.
Φαίνεται πως σ’ αυτή τη λάθος εκτίμηση δεν τον βοήθησε τον Θωμά Μπέγκα η "κουλτούρα" του. Αναφέρομαι σ’ αυτή τη λέξη, εντελώς συνειρμικά, γιατί ο ίδιος τη χρησιμοποίησε – προφανώς χωρίς να έχει κατανοήσει το νόημά της – κατά την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου, υποδεχόμενος το νέο μητροπολίτη στο γραφείο του, οπότε δήλωσε:
"Η συνάντησή μου με το Σεβασμιώτατο, σαν δήμαρχος της πόλης (!) δεν είναι η πρώτη". Και πρόσθεσε: "Με το Σεβασμιώτατο έχουμε την ίδια κουλτούρα ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων".
Παραλείπω στο σολοικισμό και το βαρβαρισμό της πρώτης φράσης – την οποία επισημαίνω θαυμαστικά – αν και σ’ αυτού του είδους τις εκφράσεις χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι δήμαρχος στα Γιάννινα που έχουν πολιτογραφηθεί – όχι τυχαία – στην παράδοση ως "πρώτα και στα γράμματα".
Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω την "κουλτούρα" της δεύτερης φράσης στην οποία υπάρχει ταυτότητα απόψεων Δημάρχου και Μητροπολίτη. Είναι γνωστό, βέβαια, πως η λέξη "κουλτούρα" σημαίνει βαθιά και πολύπλευρη πνευματική καλλιέργεια, η απόκτηση και η διάγνωση της οποίας χρειάζονται επίπονη προσπάθεια και προπαντός πολύτιμο και δημιουργικό χρόνο.
Αν αναφέρομαι σ’ αυτό το σημείο των δηλώσεων του Δημάρχου, το κάνω βασικά γιατί η έννοια της "κουλτούρας" αναφέρθηκε από το Δήμαρχο σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Βασικό πρόβλημα για την πόλη, όπως είναι γνωστό, είναι η διοίκηση και η διαχείριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, που ανήκουν στο Γιαννιώτικο Λαό· μέχρι σήμερα αυτά τα διαχειρίστηκαν με φιρμάνια του σουλτάνου και αντισυνταγματικά διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων οι μητροπολίτες και όπως μας διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος με τις συνεντεύξεις του, τα οδήγησαν "σε κατάρρευση".
Ρωτάμε, λοιπόν, ευθέως το Δήμαρχο και περιμένουμε δημόσια απάντηση: Με ποια "κουλτούρα" θα αντιμετωπίσει αυτό το βασικό – πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό – θέμα της πόλης; Θα ανεχθεί η "κουλτούρα" του νέου δημάρχου και της παράταξής του να "συνεχίζεται (όπως καταγγέλλει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης) επί ένα σχεδόν αιώνα, η παραβίαση της βούλησης των μεγάλων Ηπειρωτών Ευεργετών, που διέθεσαν τα Κληροδοτήματά τους προς αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού των Ιωαννίνων, και να εξακολουθεί η διαχείριση αυτή με τη νομοθεσία δύο δικτατοριών – του Παγκάλου και του Μεταξά – από το μητροπολίτη Ιωαννίνων" και αυτό – όπως προσθέτει – να γίνεται "σκανδαλωδώς, κατόπιν αδιαφανών παρασκηνιακών παρεμβάσεων";
Τότε, τι είδους "κουλτούρα" θα είναι αυτή, τι νόημα θα έχει το κεντρικό σύνθημα της "ανανέωσης" που κυριάρχησε στην παράταξή του, με συνέπεια την καθαίρεση του πρώην δημάρχου, και τη δική του ανάδειξη, και ποιο ρόλο μπορεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες, μοναδικές για την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα, να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Και επανέρχομαι:
Η ρήξη ανάμεσα στον πρώην και στον νυν Δήμαρχο – που σημαίνει και ρήξη στην παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο – δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Αφορά όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου, αφορά όλους τους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.
Εμείς, απ’ την πλευρά μας, εκφράζοντας εύλογα τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που άρχισε η νέα δημοτική περίοδος στην πόλη μας, θα παρακολουθούμε, με έκδηλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που δεν προβλέπονται και τόσο ευοίωνες και θα παίρνουμε ξεκάθαρα θέση.
Πάντως, με την πείρα που διαθέτουμε γύρω από τα δημοτικά πράγματα της πόλης μας, εκφράζουμε από τώρα τις ανησυχίες μας, με την επισήμανση ότι το βάρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων ανήκει πλέον σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούν, άλλωστε, την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.