Με συνεννόηση κερδίζονται όλες οι μεγάλες προκλήσεις!

on .

Απόψεις

   Του ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Πρ. Υπουργού

* Πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μας έλεγε ότι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός». Πολλοί, στο άκουσμα αυτής της έννοιας απόρησαν. Αρκετοί, δεν την γνώριζαν καν. Ορισμένοι, μάλιστα, άσκησαν και κριτική.
Με τα λόγια αυτά ο Εθνάρχης προσέφερε στον ελληνικό λαό, ένα κόμμα με το σταθερό ιδεολογικό πρόταγμα που αποζητούσε. Τη Νέα Δημοκρατία! Ήταν η παράταξη που έθεσε τα θεμέλια του μακροβιότερου και πιο σταθερού Δημοκρατικού Πολιτεύματος που γνώρισε ο τόπος. Που έλυσε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα με ένα αδιάβλητο δημοψήφισμα. Η παράταξη που παρέδωσε ένα θεσμικό πλαίσιο, το Σύνταγμα του 1975, που κατοχύρωνε δημοκρατικές  ελευθερίες και καταργούσε αποκλεισμούς. Που νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Που υπηρέτησε την Ελλάδα προσηλωμένη στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Η γέννηση της Νέας Δημοκρατίας, επομένως, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι συνδεδεμένη με την αναγέννηση της ίδιας της Δημοκρατίας! Γι αυτό το λόγο μεταξύ τους διαμορφώθηκε εξαρχής μια άρρηκτη σχέση, που κατέστησε την πορεία τους κοινή και αλληλοεξαρτώμενη.
Έτσι, κάθε φορά που η Ελλάδα και η Δημοκρατία βρίσκονταν σε κρίση, η Νέα Δημοκρατία αναλάμβανε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Αναλάμβανε το ιστορικό χρέος να ενώσει τους Έλληνες. Να ομαλοποιήσει καταστάσεις. Να προστατέψει από δυσάρεστες εξελίξεις:
Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου μετά από μια εθνική τραγωδία και μια μακρά περίοδο δικτατορίας. Όπως ο Αντώνης Σαμαράς το 2012, όταν ανέλαβε το πατριωτικό χρέος να αντιμετωπίσει μια οδυνηρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις η παράταξή μας ανταποκρινόταν και ανταποκρίνεται με μια πρωτοφανή συνέπεια.
Γι αυτό και η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικά δικαιωμένων επιλογών. Το κόμμα που δυνάμωσε την Ελλάδα, οδηγώντας τη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Που ανέκοψε τη χρόνια εσωστρέφεια, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα της ισότιμης συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Που δημιούργησε τη δυνατότητα να συνάπτουμε σήμερα διεθνείς συμμαχίες με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Η μεγαλύτερη δικαίωση της παράταξης αυτής, άλλωστε, ήρθε από τους πολιτικούς αντιπάλους της. Γιατί και εκείνοι, όταν ανελάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας, συνέχιζαν να υπηρετούν πιστά τις εθνικές επιλογές που είχε χαράξει.
Ακολούθησαν κατά γράμμα τις στρατηγικές αποφάσεις του Εθνάρχη. Γι’ αυτό και η μόνη ιδρυτική διακήρυξη κόμματος που παραμένει επίκαιρη ακόμα και τώρα, είναι της Νέας Δημοκρατίας. Ένα μνημείο πολιτικού λόγου που συντάξαμε πριν από 40 χρόνια, αποκρυσταλλώνοντας οράματα κι αξίες που παραμένουν διαχρονικά μέχρι σήμερα.
Αυτά τα οράματα αποτελούν, άλλωστε, τη μεγάλη παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς την πατρίδα. Η παρουσία, ο βίος και η εν γένει πορεία του αποτελούν σήμερα πολύτιμες διδαχές για τους νεώτερους.
Επειδή ήταν εκείνος που εισήγαγε τον πολιτικό πολιτισμό στη ζωή του τόπου. Επειδή η παράταξη που ίδρυσε σε αυτόν εδώ το χώρο, αποτέλεσε το διαχρονικό ανάχωμα απέναντι στο λαϊκισμό. Με το νηφάλιο και καθάριο πολιτικό του λόγο διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες κρίσεις αναίμακτα. Δίδαξε στην ίδια την πολιτική την αίσθηση του μέτρου. Υπήρξε πάντα ο υπηρέτης του ρεαλισμού και της πραγματικότητας. Δεν υπέκυψε στη γοητεία της δημαγωγίας και τα εφήμερα οφέλη της. Δεν άφησε το λαϊκισμό να εμφιλοχωρήσει και προστάτεψε το λαό από τους διχασμούς που προκαλεί. Γι αυτό και απέρριψε τις ακρότητες και τους ακραίους.
Αυτή η παράταξη καλείται και σήμερα από την ιστορία να σταθεί υπεύθυνα. Αποτελεί χρέος της να αγκαλιάσει ξανά την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Καθήκον της να εκπροσωπήσει ξανά τη μεσαία τάξη και το μεσαίο χώρο. Όλες αυτές οι δυνάμεις, εξάλλου, ανελάμβαναν διαχρονικά να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά εγχειρήματα που έθεταν οι ηγεσίες της χώρας μας. Η επιτυχία μιας εθνικής ανασυγκρότησης προϋπέθετε πάντα τη συγκατάθεση και τη σύμπραξή τους.
Το επίκαιρο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μας δείχνει και πάλι το δρόμο που πρέπει να πορευτούμε. Διδάσκει ότι πρέπει να προτάξουμε το εθνικό από το κομματικό συμφέρον. Ο ίδιος, άλλωστε, στην πολύχρονη πορεία του, δεν έβλεπε συμμάχους και αντιπάλους. Έβλεπε μόνο συνομιλητές για το καλό του τόπου. Βασικό του μέλημα ήταν η Εθνική συμφιλίωση ενός λαού που είχε πληγωθεί πολύ από διχασμούς και εμφύλιους σπαραγμούς στο παρελθόν. Η ίδια η Ιστορία μας διδάσκει ότι όλες οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτός ο τόπος κερδήθηκαν μόνο όταν υπήρχε στους Έλληνες συνεννόηση και ενότητα.