Πλημμύρες και ευθύνες...

on .

 ➤  Του ΓΙΩΡΓΟΥ Ι. ΚΑΛΕ, Φιλολόγου

  Οι πλημμύρες, αλλά και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποκτούν στις μέρες μας κανονικότητα από σπανιότητα που αποτελούσαν στο παρελθόν, προφανώς εξαιτίας της α-συλ-λόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας. Τελευταία περίπτωση αυτή στη Δυτική Αττική, όπου μέσα σε λίγα λεπτά καταστράφηκαν -ευτυχώς- μόνο περιουσίες και δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Μετά την καταιγίδα, καθώς άρχισαν να αναδύονται μέσα από τα νερά  αποκαλυπτικές εικόνες του μεγέθους της καταστροφής, παράλληλα άρχισαν να αναζητούνται  και  να  καταλογίζονται  ευθύνες,  οι  οποίες  κατά κανόνα επιρρίπτονται στο κράτος (κεντρική και περιφερειακή διοίκηση). Αυτό φταίει για όλα! Ο πολίτης είναι ανεύθυνος!
Λυπάμαι για την καταστροφή που υπέστησαν πολλοί κάτοικοι λαϊκών κυρίως συνοικιών της Δυτικής Αττικής, αλλά θα τολμήσω να τους καταλογίσω και τις δικές τους ευθύνες, χωρίς να παραβλέπω τις κρατικές. Και θα ήθελα να τους ρωτήσω, όταν αγόρασαν ή νοίκιασαν το σπίτι ή το κατάστημα, προέβησαν σε μια προεπισκόπηση, ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο, αν είναι κατάλληλος για να στήσουν το νοικοκυριό τους, ή στα τυφλά και ανεξέλεγκτα, άρα και ανεύθυνα, εγκαταστάθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος αποδείχτηκε όχι απλώς ακατάλληλος, αλλά και επικίνδυνος; Και αν είναι έτσι, γιατί έτσι φαίνεται, οι άνθρωποι αυτοί δεν εξέθεσαν σε κίνδυνο μόνο τη δική τους ζωή και περιουσία, αλλά και τη ζωή των παιδιών τους!  
Ερεύνησαν να δουν αν στην περιοχή τους αγνοήθηκαν και καταπατήθηκαν φυσικοί νόμοι, αν μπαζώθηκαν ρέματα, αν σκεπάστηκαν ποτάμια κλπ.; Και αν είναι έτσι, που σε πολλές των περιπτώσεων έτσι είναι, περίμεναν το κράτος να ανατρέψει και τους φυσικούς νόμους; Είμαι σίγουρος πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής δε γνωρίζει από πού ανατέλλει και πού δύει ο ήλιος και περιμένουμε να έκανε ο πολίτης έρευνα αγοράς!  
Όταν το δικό μας  λεκανοπέδιο, των Ιωαννίνων, πλημμυρίζει στα σημεία εκείνα που εδώ και 70 χρόνια υπήρχε λίμνη, φταίει μόνο το κράτος που δεν εκτέλεσε τα αναγκαία έργα ή και ο πολίτης που αγόρασε «αποστραγγισμένη λίμνη»; Ή, αν κάποιος αγοράσει ένα οικόπεδο, πάνω από το οποίο υπάρχουν βράχοι, εφόσον με έναν σεισμό αποκολληθούν, φταίει το κράτος και όχι ο πολίτης; Ή, αν κάποιος χτίσει βίλλα μέσα στο δάσος και πάρει φωτιά το δάσος, φταίει το κράτος και όχι ο πολίτης;
Το κράτος ασφαλώς και  έχει τις δικές του ευθύνες, οι οποίες, όπως στη Δυτική Αττική, πολλές φορές είναι εγκληματικές. Για παράδειγμα, ανέχτηκε τις αυθαιρεσίες πολιτών και οργάνων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή άναρχη δόμηση, να χτίζει ο καθένας όπου θέλει και όπως θέλει, δε φρόντισε για έργα υποδομής κι έτσι  έχουμε αυτές  τις δυσάρεστες συνέπειες. Από την άλλη πλευρά, έρχεται ο αυθαιρετών πολίτης και ζητάει αποζημίωση για την παρανομία που διέπραξε ή την ανέχτηκε το κράτος! Όταν  ο πολίτης γνωρίζει ότι ζει σε ένα κράτος που δεν τον  σέβεται, δεν θα πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα; Έτσι, για να ξέρουμε ως πού φτάνουν οι ευθύνες των μεν και από πού αρχίζουν οι ευθύνες των δε, καθώς και ότι ισχύει πάντα το αόριστα επαναλαμβανόμενο «η φύση εκδικείται».
Θα κλείσω με μια συμβουλή από την «Κύρου Παιδεία» του Ξενοφώντα, την οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη του κάθε γονιός: «αν, λοιπόν, (παιδί μου), σκοπεύεις να παραμείνεις για κάποιο χρονικό διάστημα στο ίδιο μέρος, πρώτα πρέπει να φροντίσεις για υγιεινό στρατόπεδο…».  Δηλαδή, ως υπεύθυνος βασιλιάς, πριν στρατοπεδεύσει, να εξετάσει, να φροντίσει να βρει για τους στρατιώτες του το κατάλληλο μέρος, όχι όπου τύχει. Και ο γονιός να φροντίσει ώστε να βρει κατάλληλο μέρος για τα παιδιά του.