Ποιος ήταν ο Ευεργέτης Κωνσταντίνος Γούναρης…

on .

Η δωρεά ενισχύει σήμερα το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
 ➤  Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

  Ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κ. Λάμπρος Γεωργόπουλος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «στο Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό συγκρότημα στεφανογραφίας - αγγειογραφίας που θα δώσει ανάσα σε ασθενείς με οξεία και χρόνια  καρδιαγγειακά  νοσήματα. Το κόστος της εφαρμογής του  ψηφιακού  αυτού συγκροτήματος ανήλθε στα 430.000 ευρώ και  τα  χρήματα  αυτά  προήλθαν  από  την αξιοποίησηπόρων  του κληροδοτήματος Ίδρυμα - Φραμακείο Κ. Γούναρη».
Ποιος ήταν λοιπόν ο ευεργέτης που με το καταπίστευμά του προικοδότησε το Νοσοκομείο μας με αυτό το πολύτιμο ψηφιακό συγκρότημα;
Ο Κων/νος Γούναρης είναι «τέκνο του Τσερβαρίου Ζαγορίου», σημερινό Ελαφότοπο και εμπορεύονταν από τα νιάτα του στο Γαλάτσι της Ρουμανίας. Από νωρίς έγινε γνωστός στο χωριό του και στην περιοχή του σαν δωρητής και ευεργέτης, αφού έστειλε το 1838 τα χρειώδη για  να χτιστεί το σχολείο του χωριού του  (32.000 γρόσια), αλλά και στη Μπάγια (σημερινούς Κήπους) διάφορα ποσά για το σχολείο, για τους ιερείς και για προικοδότηση φτωχών κοριτσιών του χωριού.
Τελικά με τη Διαθήκη του που τη συνέταξε ο αοίδιμος Κώστας Γούναρης στο Γαλάτσι στις 8-5-1854 αφιέρωσε στην πόλη των Ιωαννίνων τις «εκ 50.000 δραχμών μετοχές του της Εθν. Τραπέζης με σκοπό από τους τόκους των μετοχών μιας δεκαετίας να αγοραστεί οικόπεδο σε κεντρικό μέρος της πόλεως, να χτιστεί φαρμακοπωλείο και να μισθώνωσι ένα φαρμακοποιόν τίμιον και ικανόν και να χορηγούνται δωρεάν όλα τα ιατρικά προς όλους τους ενδεείς κατοίκους των Ιωαννίνων, χριστιανούς τε και αλλοεθνείς και να μισθώνωσι ιατρόν έμπειρον και έντιμον δια να επσκέπτεται αμισθί τους ενδεείς…».
Εκτελεστές της Διαθήκης του  ο αείμνηστος Γούναρης ορίζει τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον ιατρό Κων/νο Κοντόπουλο, τον Ν. Αθανασίου, τον  Αναστάσιο Τζίμα και τον ανιψιό του Νικόλαο Λαμπρινό.
Ο ιατρός Κων/νος Κοντόπουλος ήταν ο πρώτος γιατρός του καταστήματος, σπουδάσας  στο Παρίσι με δαπάνες του ελεοθέτου καθώς και ο ανεψιός του  Νικ. Λαμπρινός που ήταν ο πρώτος Διευθυντής του φαρμακείου είχε και εκείνος σπουδάσει στο Παρίσι με  δαπάνες του θείου του αείμνηστου Κων/νου Γούναρη.
Τη βούληση του διαθέτη προσέβαλε στο Εφετείο Αθηνών ο αδερφός του, Ιωάννης Γούναρης, που  απλώς  επίσπευσε  με την  95/1965  συμβολαιογραφική πράξη, την ίδρυση και συντήρηση φαρμακείου στην πόλη των Ιωαννίνων.
Με την αριθμ. 11125/3-9-67 απόφαση του Υπ. Οικονομικών διορίστηκαν μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος ο δικηγόρος Θεόφιλος Βαζάκας, ο συμβολαιογράφος Νικόλαος Μαντάς και ο σχολίατρος Δημήτριος Κήτας. Με την  αριθμ. 1125/1981 απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων καθορίστηκε ως επωφελέστερος τρόπος αξιοποιήσεως των περιουσιακών στοιχείων της κληρονομίας αυτής η διάθεσή τους υπέρ του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», πράγμα το οποίο ολοκληρώθηκε το 1988. Και στο Νοσοκομείο περιήλθαν τα περιουσιακά στοιχεία του  Κ. Γούναρη, τα οποία στο τέλος του 1982 ήταν  1,447 μετοχές της Εθν. Τραπέζης.
Τελικά, η μεγάλη δωρεά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Γούναρη, που  συντάχτηκε το 1854, πριν από 160 ολόκληρα χρόνια, απέδωσε επιτέλους καρπούς στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σήμερα, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου και των συνεργατών του.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη  Υπηρεσία Κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου, με πληροφόρησαν ότι από το κληροδότημα «Ίδρυμα - Φαρμακείο Κ. Γούναρη»  υπάρχουν  διαθέσιμα ακόμη 424.ΟΟΟ ευρώ, ποσό που, αφού τηρηθούν οι νόμιμες  διατυπώσεις, θα διατεθεί ομοίως για τους σκοπούς που είχε καθορίσει με τη Διαθήκη του ο  Ευεργέτης.