Υπό ομηρία η Ιερά Μονή Στομίου...

on .

➤ Του ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ*
• Η αριθ. 57538/4796/15-10-2012 απόφαση του πρώην Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη σε πρώτη ανάγνωση κρίνεται μια σωστά δομημένη και αιτιολογημένη Διοικητική πράξη.
Με την παράθεση στο σκεπτικό της των σχετικών διατάξεων και εισηγήσεων καταλήγει στο διατακτικό της απαγόρευσης διέλευσης όλων των τροχοφόρων οχημάτων στο δασικό δρόμο Πέτρινη γέφυρα - Δέση (όριο πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου) του Δημοσίου Δάσους Κόνιτσας με την τοποθέτηση μπάρας και ενημερωτικών πινακίδων με το ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας και την προστασία του αγριόγιδου. Θα ήταν αδιανόητο να πιστεύουμε ότι η καθόλα πειθαρχημένη κοινωνία της Κόνιτσας δεν έχει στους κόλπους της και τους ελάχιστους παρανομούντες και δη στον τομέα της λαθροθηρίας.
Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και γνωρίζοντες τα της λαθροθηρίας του αγριόγιδου έχουν να μας πουν πως οι παλαιοί Κονιτσιώτες λαθροθήρες έχουν αποσυρθεί από αυτό το «άθλημα». Η νεολαία της Κόνιτσας σαφώς αναβαθμισμένη οικολογικά έχει στρέψει τα ενδιαφέροντα της στον αθλητισμό και τα σπορ του βουνού και των ποταμών. Ο λαθροθήρας ουδέποτε θα χρησιμοποιήσει τον δασικό δρόμο Γεφύρι - Ιερά„ Μονή Στομίου και δεν θα διανοηθεί να εγκλωβιστεί εντός της με αυτοκίνητο. Η προσέγγιση του αγριόγιδου έχει άλλες προσβάσεις νοτιοδυτικά από πεδίο βολής, άνω Κλειδωνιά, Πάπιγκο και βορειοδυτικά από τους δασόδρομους της Σουσνίτσας, Ζάροσης, Βρυσοχωρίου προς τα Τρόχαλα την είσοδο της χαράδρας χειμερινό βιότοπο του αγριόγιδου. Ως εδώ σύμφωνοι για την προστασία του αγριόγιδου που είναι στολίδι της περιοχής μας, περηφάνια και καμάρι των βουνών μας. Και ερχόμαστε στην ουσία της υπόθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση, της απαγόρευσης εξαιρούνται τα τροχοφόρα οχήματα του Στρατού της ΕΛ-ΑΣ, Πυροσβεστικής και του Τ.Ο.Ε.Β., φορείς οι οποίοι θα έχουν κλειδιά της μπάρας. Τούτο σημαίνει πως η Ιερά Μονή Στομίου, παρότι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αγνοείται εμφανώς και τίθεται υπό καθεστώς άτυπης μεν, πλην όμως ιδιότυπης ομηρίας.
Η I.Μ. Στομίου βρίσκεται εκεί από το έτος 1774 και προηγείται κατά δύο αιώνες του Π.Δ. 213/73 κήρυξης της περιοχής Βίκου-Αώου ως Δρυμού και της αριθ. 23069/2005 απόφαση δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Πιστεύουμε πως ωρίμασε ο καιρός να ειδωθεί το συγκεκριμένο θέμα με πνεύμα καλής θέλησης και διάθεσης και μέσα από διάλογο να προκύψει λύση συμφέρουσα τόσο για την Ι. Μονή αλλά και για την χειμαζόμενη κοινωνία της Κόνιτσας.

* Ο Ηλίας Ανδρέου είναι Συντάκτης του περιοδικού «Κόνιτσα».