Και πάλι για τα νερά του Αώου...

on .

➤ Του ΚΩΣΤΑ Ι. ΔΗΜΟΥ, πρ. Προέδρου Βοβούσας
• Το εύλογο ερώτημα:
Γιατί αυτός ο αποσυντονισμός αναφορικά με τον -από 20ετίας τώρα- συλλογικόν αγώνα για τη σωτηρία των νερών του Αώου; Η μη πραγματοποίηση, στις 27-11-2014, της προγραμματισθείσας συνάντησης  για το όλο θέμα στη «Στοά του Σάρκα», ουδόλως μας τιμά. Και μια  γενικότερη ενημέρωση για το πώς ακριβώς έχει σήμερα το όλο θέμα, είναι επιβεβλημένη.
Οδηγός και επίπεδο αναφοράς για τον παραπέρα συλλογικόν αγώνα:
οι προ εικοσαετίας ενέργειες της κοινότητάς μας, των κατοίκων της και των οικολογικών οργανώσεων η ομόφωνη απόφαση (Απρίλιος 1995) του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου κατά και της δεύτερης εκτροπής των νερών του Αώου για την κατασκευή από τη ΔΕΗ του ΥΗ έργου Βοβούσας και η υπ’ αριθ. 75025/4332/24-8-95 ακυρωτική απόφαση του ΥΠΕ­ΧΩ­ΔΕ.
Θα ήθελα και πάλι να επαναλάβω πως ήταν το πρώτο ακυρωθέν υδροηλεκτρικό έργο σε όλη τη χώρα, επειδή δεν υπήρξε η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για την κατασκευή του.
Ακολούθησαν και άλλες όμοιες αποφάσεις και ενέργειες των μετέπειτα Κοινοτικών Συμβουλίων της Κοινότητάς μας για το ίδιο θέμα, όλα χρήσιμα ντοκουμέντα σήμερα για την παραπέρα πορεία του συλλογικού αγώνα.
Η παρούσα συνοπτική επιστολή μου έχει σταλεί και στους Δήμους Ζαγορίου και Κονίτσης, καθώς και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βοβούσας και την Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου ποταμού.