Οι… εραστές της Θέμιδος!

on .

➤  Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

● Παρόντες, από νωρίς, στο Δικαστικό Μέγαρο. Διαβάζουν προσεκτικά το «πινάκιο» των υπό εκδίκαση υποθέσεων και αναμένουν -συζητώντας σχετικά με τους «συναδέλφους»- την έναρξη των συνεδριάσεων. Κάνουν… επιλογή των υποθέσεων και αναλόγως καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην αίθουσα του ακροατηρίου (Κακουργιοδικείο, Εφετείο, κλπ.). Ποιοι είναι; Είναι οι… εραστές της Θέμιδος, οι «μανιακοί» των Δικαστηρίων.
Για τους «φανατικούς θεατές», μας μίλησε κλινικός ψυχολόγος: Τα άτομα που αρέσκονται να συχνάζουν στις αίθουσες των Δικαστηρίων και να παρακολουθούν συστηματικά τις ποινικές δίκες, συγκεντρώνουν, νομίζω, τα ίδια χαρακτηριστικά:
Πρώτον, είναι άτομα αργόσχολα και μοναχικά, συνήθως συνταξιούχοι, άνεργοι, κλπ., και προσπαθούν έτσι να γεμίσουν το χρόνο τους, να γευθούν ένα, συχνά, συναρπαστικό ζωντανό θέαμα (όπου παρέχονται όλα δωρεάν) και συγχρόνως να πολεμήσουν το αίσθημα μοναξιάς που τους διακατέχει.
Δεύτερον, είναι άτομα βασανισμένα από τη ζωή και μέσα από την ακροαματική διαδικασία, ικανοποιούν, ενίοτε, κάποια υπολανθάνουσα αλγολαγνική τους τάση, υπό την έννοια ότι συμπάσχουν με τον κατηγορούμενο και βιώνουν τα προβλήματά του.
• «Γιατί παρακολουθείτε συχνά τις ποινικές δίκες;», ρωτάμε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, όπως μας συστήθηκε.
- Θέλω να ακούσω και να δω με τα μάτια μου -απάντησε- όλη την ακροαματική διαδικασία, ώστε να σχηματίσω δική μου άποψη για την απονομή της δικαιοσύνης και να δω πώς χειρίζονται τις υποθέσεις οι παράγοντες της δίκης.
• Δεν σας αρκούν όσα γράφονται ή προβάλλονται από τα ΜΜΕ για τις σημαντικές ποινικές δίκες;
- Η εφημερίδα είναι ένα μικρό πρωτοσέλιδο και λίγο «γύρισμα» και η τηλεόραση το πολύ ένα τέταρτο της ώρας. Πώς θα σχηματίσω προσωπική άποψη; Εδώ είναι μια δίκη «ζωντανή» και εγώ θέλω να την «απολαύσω» και να βγάλω τα συμπεράσματά μου.
• Για ποιο λόγο; Θέλετε να είστε δικαστής ή δικηγόρος;
- Όχι. Εγώ ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Να μπορώ να εισέρχομαι στα έγκατα της ψυχής όλων αυτών των κατηγορουμένων και μέσα από την ανάλυση του εσωτερικού τους κόσμου, να μπορώ να τους γλυτώσω από τη θεία νέμεση!