Αναγκαίο το Master Plan για την Παμβώτιδα…

on .

 ➤  Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ*

  Στα Αναπτυξιακά Προγράμματα Μελετών Διαχείρισης (Master Plans) παρουσιάζονται - αποτυπώνονται από τον εκάστοτε φορέα οι προτάσεις του για μια ολοκληρωμένη χωροταξική διευθέτηση των απαιτούμενων έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του αναφερόμενου έργου.
Επίσης, γίνεται καθορισμός των ενδεικνυόμενων μέτρων για την εξασφάλιση της προστασίας του αναφερόμενου έργου, από κάθε είδους εκτέλεση έργων ή επεμβάσεις που αλλοιώνουν

τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τις αρμόδιες αρχές καθώς και συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τα σχετικά με έργα, μελέτες, προβλήματα. κ.λ.π. προκειμένου να ασκείται αποτελεσματικότερα η εποπτεία και o προγραμματισμός της δραστηριότητας στο σύνολό της.
Γίνεται ακόμα η καταγραφή και παρακολούθηση των παράνομων έργων που συντελούνται ή συντελέστηκαν στην περιοχή για την ορθότερη και πληρέστερη ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής σχετικά με το είδος του παράνομου έργου, την σοβαρότητα αυτού καθώς και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων όπως περιπτώσεις υποτροπής, προκειμένου οι κατά τόπους Αρχές σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες να διενεργούν πρόσθετους προληπτικούς ελέγχους.
Γίνεται η ηλεκτρονική αποτύπωση των δραστηριοτήτων της περιοχής αρμοδιότητας του έργου, στο πλαίσιο των σύγχρονων γεωγραφικών συστημάτων πληροφόρησης και η τήρηση αντίστοιχου ηλεκτρονικού αρχείου στην σχετική Υπηρεσία. Η δημιουργία Τράπεζας δεδομένων  με τις δραστηριότητες  της περιοχής, καθώς και η προβολή για την άμεση και ουσιαστική πληροφόρηση των εμπλεκομένων και τέλος η υποστήριξη και συνδρομή στο Έργο της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη  ενημέρωσης  των Δημοτικών Αρχών από την Περιφέρεια  για την νέα  μελέτη Μάστερ Πλάν της Λίμνης Ιωαννίνων, θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου για το εν λόγω θέμα.
Κατά την πολυετή λοιπόν ενασχόλησή μου ως υπάλληλος των Έγγειων Βελτιώσεων του Υπουργείου Γεωργίας και στην συνέχεια της Διεύθυνσης Τ.Υ. τμήματος υδραυλικών έργων της Ν.Α.Ι. που ασχολιόμουν με θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων, ειδικά αρδευτικά, αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά, διαπίστωσα ότι μεγάλο μέρος των έργων αυτών αφορούσε και τα προβλήματα ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων αποδεκτών και έπρεπε να ξεκινήσουν και οι σχετικές διαδικασίες που στόχευαν και αποσκοπούσαν στην προστασία και απορρύπανση των υδάτων.
Παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης που όλοι αποδεχόμαστε, αποτελεί η λίμνη Παμβώτιδα και γενικά όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που μετά από συνέδρια, μελέτες, διοργάνωση ημερίδων κλπ, έχουν γίνει προτάσεις με ουσιαστικό σκοπό,  την αποκατάσταση της φυσικής κατάστασής της.
Από το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, σε μελέτη που έγινε από ομάδα εργασίας το 2001 για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στην οποία ελήφθησαν υπόψη οι σημαντικότερες μελέτες που εκπονήθηκαν έως τότε με αντικείμενο τους υδατικούς πόρους του λεκανοπεδίου, από έρευνα των υδρολογικών ισοζυγίων που έγιναν από την ίδια την ομάδα, διαπιστώθηκε η επιβαρημένη βιολογικά και φυσικοχημικά κατάσταση της λίμνης και του Λεκανοπεδίου και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση και βελτίωση της φυσικής της κατάστασης.
Στο χρονικό διάστημα που πέρασε μέχρι σήμερα από την σύνταξη των διαφόρων μελετών, απ’ ότι γνωρίζω δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα, παρά μόνο ο Bιολογικός της πόλης μας και είναι χρήσιμη η επαναπροσέγγιση του θέματος με ένα Μaster Plan που θα πρέπει να πληροί όλα αυτά στα οποία μεταφράζεται (Μaster Plan = Βασικό Σχέδιο - Σχέδιο Εφαρμογής – Γενικό Πρόγραμμα – Ρυθμιστικό Σχέδιο – Κατευθυντήριο Σχέδιο – Γενικό Σχέδιο - Κύριο Σχέδιο – Κατευθυντήριο Σχήμα – Πρόγραμμα Πλαίσιο – Στρατηγικό Σχέδιο)
Πιστεύω ότι θα δούμε μια μελέτη για την Παμβώτιδα εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία και παραμέτρους. Μια μελέτη που θα έχει λάβει υπόψη όλα τα νέα δεδομένα και θα έχει διερευνήσει επίσης τομείς και πεδία που για διάφορους λόγους δεν ερευνήθηκαν ή δεν ελήφθησαν υπόψη σε προηγούμενες μελέτες. Μια μελέτη, με νέα στοιχεία, δεδομένα και τεχνικές λύσεις και όχι με λύσεις που έχουν ήδη προταθεί από άλλους μελετητές, γι’ αυτό τον λόγο και δεν έχουν εκτελεστεί ή με αναφορά σε νέες μελέτες που θα προταθούν μετά από αντίστοιχη διερεύνηση.
Έτσι, κατά την παρουσίασή της στους υπόλοιπους Φορείς της περιοχής μας θα γίνει ένας νέος   προσδιορισμός με κριτήρια επιστημονικά, ποιοτικά και ποσοτικά, του τρόπου και της μεθοδολογίας και των απαραίτητων έργων που θα απαιτηθούν σε αντικατάσταση ή συμπλήρωση αυτών που προτείνονταν ή προτείνονται στην υφιστάμενη μελέτη, με σκοπό η τελική πρόταση για την σωτηρία της λίμνης μας να είναι η πλέον ρεαλιστική κατασκευαστικά και αποδεκτή απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.