Μου αρέσει ή αλλιώς… LIKE!

on .

➤  Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ
• Η κοινωνική δικτύωση και πιο συγκεκριμένα αυτό το Face book έκανε γνωστή αυτή την μικρή Αγγλική λέξη που κατακλύζει τις αναρτήσεις όλων μας. Αυτή την λέξη που όλοι μας επιθυμούμε να βλέπουμε, ει δυνατόν κατά χιλιάδες, και που κάθε ηλικίας άτομο έμαθε να αποστηθίζει και να «αποζητά». Είναι το «Like» από το “I like” και σημαίνει «μου αρέσει» και αντί για απαντήσεις με περισσότερα λόγια στέλνεται αθρόα και παντού.
Όταν κάποιος ή κάποια ή ακόμη και μια ομάδα ατόμων, αναρτούν σε όποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (στο twitter, στο instagram, στο facebook, όπου…) κάποιο κείμενο ή κάποια φωτογραφία τους, καλούν άμεσα και έμμεσα όλους τους διαδικτυακούς τους φίλους (πραγματικούς και μη) να κάνουν Like σε αυτό που τους ανεβάζουν και βλέπουν. Έτσι σχεδόν αστραπιαία το Like (μου αρέσει) του καθενός πηγαίνει σε πολλούς (φίλους του) και με Like στο Like (φίλο στο φίλο) φτάνει και στις πιο απομακρυσμένες στη γη, οθόνες υπολογιστών. Και έτσι ακόμη και ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί πριν αναρτηθεί, πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά με ίσως και καταστρεπτικές συνέπειες.
Κάτι παρόμοιο μου συνέβη με κάποια  φωτογραφία που χωρίς να το θέλω (βρισκόταν ανάμεσα σε άλλες) την ανάρτησα στη σελίδα μου στο Facebook μέσω ενός ακόμη δικού μου άλμπουμ φωτογραφιών. Δεν ήταν κάτι κακό, απλά ίσως θεωρούνταν από κάποιον ή κάποιους ως προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το ανακάλυψα πολύ γρήγορα και έσπευσα να σβήσω το άλμπουμ, αλλά όταν είδα τα συνολικά like σε αυτό, κατάλαβα ότι η φωτογραφία μου είχε «ταξιδέψει» ήδη σε τουλάχιστον πάνω από χίλιους διαδικτυακούς φίλους μέσω like στο like. Αν κάποιος (ευελπιστώ πως δεν…)  αποθήκευσε την φωτογραφία μου εκείνη, μπορώ να μείνω ήσυχος ότι δεν θα τον έχω προσβάλει και του ζητώ συγνώμη, διότι δεν έγινε εσκεμμένα.
Θέλω λοιπόν να επισημάνω σε όσους αναγνώστες διαβάσουν το παρόν ότι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχουν τι ανεβάζουν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Καραδοκούν κίνδυνοι, κάποιοι ίσως χρησιμοποιήσουν πληροφορίες για προσωπικό όφελος, ίσως ακόμη και για να βλάψουν σωματικές ακεραιότητες, ίσως για να προσβάλλουν αθέμιτα κάποιον. Και όλα αυτά …μέσω μιας μόνο μικρής λέξης, του like. Ανεβάζεις μια, κατά λάθος, φωτογραφία σου στο διαδίκτυο, κάνει ένας πραγματικός σου φίλος like, αυτόματα όλοι οι εγγεγραμμένοι διαδικτυακοί φίλοι του φίλου, βλέπουν το like του και κάνουν και εκείνοι like και στο τέλος «τρέχα να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα». Ευτυχώς υπάρχει και η υπηρεσία Σ.Δ.Η.Ε (Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) που αν συνεργαστεί κανείς μαζί τους μπορεί να αποτρέψει πολλά. Κοινώς...κάντε like όταν αξίζει πραγματικά και όχι γιατί έκαναν όλοι οι άλλοι. Θα με θυμηθείτε!