Η σάτιρα έπεσε θύμα της μισαλλοδοξίας!..

on .

 ➤  Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

  Η τραγωδία με τα δώδεκα θύματα που γαζώθηκαν από τους δύο τζιχαντιστές στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, άφησε άναυδη όλη την υφήλιο. Στα θύματα αυτά να προσθέσουμε και τα άλλα ανυποψίαστα θύματα του παντοπωλείου από τον άλλον αδίστακτο τζιχαντιστή τρομοκράτη. Όλη η ανθρωπότητα άφωνη από το τρομοκρατικό φονικό τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων μιας τυφλής, λυσσασμένης και αδικαιολόγητης βίας.
Σκιτσογράφοι και γελοιογράφοι βρήκαν το θάνατο στο γραφείο τους και πέθαναν υπερασπιζόμενοι το δημοσιογραφικό τους καθήκον. Ο θάνατος τόσων ανθρώπων που εργάζονταν με το μολύβι στο χέρι, ένωσε όλη την ανθρωπότητα, που αποκήρυξε τη βία και τον φανατισμό.
Μπροστά στο φανατισμό και τις σκοτεινές διδασκαλίες, το σκοτάδι γίνεται πιο αδιαπέραστο, οι άνθρωποι αγωνιούν περισσότερο και θύματα και θύτες γίνονται ήρωες μιας τραγικής πράξης, που δεν έχει προηγούμενο.
Οι δώδεκα δημοσιογράφοι, υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών, θα παραμένουν παράδειγμα εναντίον της μισαλλοδοξίας, του μίσους και της βίας.
Η οργή, η αγανάκτηση, το μίσος, ο φόβος, που πλανιέται πάνω από το Παρίσι, άραγε με το πέρασμα του χρόνου, θα καταλαγιάσει; Ζούμε μια εποχή που η απειλή πλανιέται πάνω από τις δυτικές κοινωνίες ή μήπως ήταν μόνο μια χειμωνιάτικη μπόρα που ξέσπασε πάνω από το Παρίσι και έδειξε το φρικτό πρόσωπο μιας λυσσασμένης ισλαμικής πλάνης, που παρέσυρε τα πάντα, χωρίς να λογαριάσει ανθρώπινες ζωές;
Στο Παρίσι θεριεύει μια σιωπηλή, βουβή, οργή και πόνος, που έρχεται αντιμέτωπος με τον αυξανόμενο θρησκευτικό φανατισμό από τους αγωνιστές του Αλλάχ, τους αδίστακτους τζιχαντιστές, που ξεκινούν έναν πόλεμο, που θυμίζει σκοτεινές εποχές του μεσαίωνα.
Ξεχωριστό για το καίριο, το θανάσιμο πλήγμα που δέχτηκε ο γαλλικός λαός είναι το γεγονός ότι οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος είχαν γεννηθεί στη Γαλλία, είχαν τη γαλλική υπηκοότητα και επομένως, ξεπήδησαν από τα σπλάχνα της Γαλλίας. Ο επίλογος της δραματικής αυτής δολοφονικής επίθεσης των αδελφών Κουασί, καθώς και του συνεργού τους Κουλιμπαλί στην επίθεση στο  Charlie Hebdo, έληξε με τον θάνατό τους από τα πυρά των αστυνομικών.
Νιώθει κανείς σοκ και συγχρόνως αποτροπιασμό από την εν ψυχρώ δολοφονία δώδεκα ανθρώπων, για το μόνο λόγο ότι δημοσίευσε το σατιρικό περιοδικό προκλητικά σκίτσα του Μωάμεθ. Παλιότερα, το 2012 είχαν δημοσιευτεί σκίτσα του Μωάμεθ στο  Charlie Ηebdo, με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα. Αυτά στάθηκαν αφορμή για τη σφαγή των σκιτσογράφων – δημοσιογράφων.
Είχαν ακλόνητη πεποίθηση οι δημοσιογράφοι του σατιρικού περιοδικού στην ελευθερία της έκφρασης και της σάτιρας για κάθε μορφή εξουσίας, πολιτικής και θρησκευτικής. Καμία μορφή εξουσίας δεν είχε ασυλία. Στόχος των σκιτσογράφων υπήρξε η εξουσία. Τα σκίτσα τους ενοχλούσαν πολιτικούς και θρησκόληπτους, Εβραίους, Χριστιανούς και Ισλαμιστές. Από τα σαρκαστικά και καυστικά τους σχόλια κανένας δεν γλύτωνε.
Από τους φανατικούς ισλαμιστές οι δολοφονηθέντες ήταν πάντοτε στο στόχαστρο. Οι δράστες της επίθεσης θεώρησαν τους εαυτούς τους τιμωρούς και εκδικητές για τη σατιρική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ από το περιοδικό.
Παρότι είχαν γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας συνέχιζαν, με το ίδιο καυστικό ύφος, να γελοιογραφούν τους αδίστακτους που σκοτώνουν εν ονόματι του προφήτη, ειδικότερα με όσα διαδραματίζονται από το 1515 στη Μέση Ανατολή.
Την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι όλοι οι ηγέτες, πολιτικοί και θρησκευτικοί, διαδήλωσαν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση τρία εκατομμύρια άνθρωποι διετράνωσαν την  πίστη τους στην ελευθερία της έκφρασης και κατεδίκασαν τον ρατσισμό και την τρομοκρατία. Χέρι – χέρι η λαοθάλασσα, το ποτάμι των διαδηλωτών, με το σύνθημα «είμαστε όλοι Σαρλί» έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του τρόμου και του σκοταδισμού. Παράλληλα με την κεντρική διαδήλωση στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκαν και άλλες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταδίκασαν τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.
Ας ελπίσουμε ότι τέτοια φρικιαστικά εγκλήματα, που χάνονται ανθρώπινες ζωές, δεν θα επαναληφτούν.