«Λαξευτές γωνιών…»

on .

 ➤  Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

  Σκέφτομαι πως, ενώ δεν υπάρχει άνθρωπος που μπόρεσε να τετραγωνίσει τον κύκλο, υπάρχουν όμως άνθρωποι που μπορούν να στρογγυλέψουν  το τετράγωνο σμιλεύοντας τις γωνίες του! Πρόκειται για μια σπάνια και δύσκολη, όντως, ειδικότητα, γιατί οι γωνίες σκαλώνουν και δεν αφήνουν το «πράγμα» να κυλήσει, να καταποθεί, να χωνευτεί από το μυαλό, γι’ αυτό θέλουν στρογγύλεμα. Μάλλον έτσι εφευρέθηκε η ειδικότητα του «λαξευτή γωνιών», στην οποία επιδίδονται οι πολιτικοί και κάθε είδους εκπρόσωποι, κοινοβουλευτικών ομάδων, κομμάτων, κυβερνήσεων, κρατών κλπ.
Το τι στρογγύλεμα έχει πέσει προεκλογικώς από όλα τα κόμματα δε λέγεται! Είθισται όμως το στρογγύλεμα, η κωλοτούμπα ή, επί τω ευγενικότερον, η κυβίστηση, ατομική ή συλλογική, να αποτελεί και μετεκλογικό κανόνα, για να μην πω άθλημα.   Έτσι μου λύθηκε η απορία που είχα με τους εκπροσώπους, κυρίως, των κομμάτων, πώς δηλ. ανερυθρίαστα υπερασπίζονται το ψέμα για να το καταστήσουν πιστευτό!
Γιατί τί άλλο κάνουν οι εκπρόσωποι από το να προσπαθούν να λειάνουν κάποιες γωνίες άστοχων δηλώσεων στελεχών των κομμάτων τους ώστε να περιοριστεί η ζημιά που προκαλούν οι αντιδράσεις τους; Σε πολλές των περιπτώσεων οι λαξευτές-εκπρόσωποι εκφράζουν εντελώς διαφορετικές απόψεις από κείνες των στελεχών που προσπαθούν να επεξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν. Έχουμε δει όμως και περιπτώσεις που ο εκπρόσωπος σηκώνει τα χέρια ψηλά, αδυνατεί να στρογγυλέψει τη γωνία  που δε στρογγυλεύεται, όπως στην περίπτωση της κ. Ραχήλ με τα 100 δις ΕΥΡΩ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θεέ μου, επανεξελέγη!
Είναι πράγματι πολύ δύσκολος ο ρόλος του εκπροσώπου, γιατί υποχρεούται να (ανα)καλύπτει ψέματα, αλλά και να φαίνεται ότι τα πιστεύει ως αληθή! Ακόμη κι αν έχουν εγκαταλείψει όλοι την αλήθεια, αυτός πρέπει να υπερασπιστεί ως το τέλος το ψεύδος. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από τον πόλεμο των δυτικών στο Ιράκ. Θυμάμαι πως, ενώ το αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχε καταληφθεί και οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν στο κέντρο της Βαγδάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ «διαβεβαίωνε» ότι οι Ιρακινοί είχαν τον έλεγχο.
Θα μου πείτε πως στον πόλεμο λέγονται τα περισσότερα ψέματα. Όμως το ίδιο συμβαίνει και στον προεκλογικό πόλεμο, αλλά και μετεκλογικά, επειδή τα κόμματα γνωρίζουν ότι η κατάποση καθίσταται ευκολότερη όταν το στρογγύλεμα το αναλαμβάνουν καλλίγραμμες κυρίες  ή νεαροί με φρεσκάδα τούς ορίζουν εκπροσώπους τους! Και πετυχημένος εκπρόσωπος είναι εκείνος που προπαγανδίζει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας νερώνει το κρασί σιγά-σιγά και να φτάσουμε στο σημείο που, ενώ  μας κερνά νερό, να νομίζουμε ότι πίνουμε κρασί!
Το ψέμα μοιάζει με τη γωνία και αυτοί που το έχουν πει ξέρουν ότι τους περιμένουν στη… γωνία! Γι’ αυτό χρειάζεται ο εκπρόσωπος για να το λειάνει. Και  όσο πιο πολλά υπόσχεται ένα κόμμα που εκλέγεται, τόσο πιο σπουδαίες ικανότητες πρέπει να διαθέτει ο εκπρόσωπός του. Κάποια από τα έργα και τις ημέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θα τα αλλάξει, θα πρέπει να βρει λέξεις να τα μετονομάσει για να μπορέσει να τα σερβίρει στο λαό. Πχ. τον ΕΝΦΙΑ θα τον καταργήσει μετονομάζοντάς τον ενδεχομένως ΦΜΑΠ, δηλ. φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας! Το μνημόνιο θα το μετονομάσει συμβόλαιο του λαού με τους εταίρους κλπ. Συνηθίζονται οι μετονομασίες, οι αντονομασίες και οι κυβιστήσεις όταν σημειώνονται πολιτικές αλλαγές.
Απεύχομαι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί σε μετονομασίες και κυβιστήσεις, γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπός του θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη μαεστρία ώστε να μας βοηθήσει στην κατάποση. Και να έχει υπόψη του ότι οι κωλοτούμπες, γι’ αυτόν που τις κάνει, έχουν ένα μειονέκτημα: «φανερώνουν τα αχαμνά του καθώς και πόσα απίδια έχει ο σάκος». Αλλά τα συμπεράσματα αργότερα.