Γιατί να μη μας δείχνουν το πραγματικό Ζαγόρι;

on .

 ➤  Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ

 Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε μια εκπομπή σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, προβλήθηκε το Ζαγόρι μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και όλοι κληθήκαμε να παρακολουθήσουμε. Θέλω λοιπόν να ζητήσω την άδειά σας για την δημοσίευση ενός  άρθρου μου με αυτό ακριβώς το θέμα, «Το Ζαγόρι μας». Μεταμεσονύκτια η  προβολή  του,  την  οποία  παρακολούθησα  με  σκοπό να δω ΑΝ πράγματι ανταποκρίνεται στα του Ζαγορίου. Δυστυχώς, με λύπησε ολόκληρη η εκπομπή. Μόνο Ζαγόρι δεν είδαν οι τηλεθεατές της χώρας. Εγώ, ο μικρός γαμπρός στο Βραδέτο, θα ήθελα να δω αναφορές:
* στα πάνω από 100 γεφύρια του Ζαγοριού,  
* στα Μοναστήρια με πρώτο το μοναστήρι της Βοτσάς με ιστορία 15 αιώνων και ακολούθως το μοναστήρι του Αη Γιάννη στο Ρογκοβό,
* στις παραδοσιακές πετρόκτιστες Σκάλες – καλντερίμια,
* στο όρος Τύμφη και τις βουνοκορφές του,
* στην Δρακόλιμνη,
* στους μικρούς Τρίτωνες,
* στους καταρράκτες,
* στην λίμνη με τα νούφαρα,
* στο θεματικό πάρκο Αώου στην Βοβούσα,
* στους νερόμυλους του Ζαγοριού,
* στην αξιοθαύμαστη χλωρίδα αλλά και πανίδα μας,
* στις εκκλησιές με τις πανέμορφες αγιογραφίες και τους χρωματιστούς τρούλους,  
* στην χαράδρα του Βίκου - αλλά με πραγματικές εξηγήσεις,
* σε ένα υπαίθριο πέτρινο θέατρο,
* στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου
* στους ηλικιωμένους κατοίκους σε παραδοσιακά καφενεία.
* να δούμε την εγκατάλειψη στο Ζαγόρι…
Και τι ακούσαμε, τι είδαμε; Rafting, rappel, fling fox, canoe - kayak, δύο μοναστήρια, τρία γεφύρια, λίγα μανιτάρια, τοξοβολία …και την Πίνδο! Ευτυχώς είδαμε λίγα για την Ριζάρειο Σχολή. Ακούσαμε αφηγήσεις εξωπραγματικές (π.χ η τοποθεσία Οξυά Μονοδενδρίου στα 1.450 μ.) με την καλύτερη θέα (φτου φτου φτου) του Βίκου, είδαμε γλέντια μεταξύ των λιγοστών κατοίκων του Ζαγοριού να τραγουδούν Pink Floyd αντί να παίζουν δηλωτή και τάβλι και να πίνουν τσιπουράκια, σκάλες με… 1.000 σκαλιά και πόσα άλλα ψεύδη.  
Α! Είδαμε και την Ferrari που σφήνωσε στο Κουκούλι, ενώ έπρεπε να δούμε το μουσείο Βοτανολογίας του Λαζαρίδη στο ίδιο χωριό ή το μεγάλο μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους.
Αν είχα την οικονομική δυνατότητα να «κοιμήσω» και να «ταΐσω» ολόκληρο το συνεργείο της εκπομπής, θα βλέπατε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ζαγόρι! Κλείνω με μια λέξη μόνο, «ΛΥΠΑΜΑΙ» που κάποιοι θέλουν να προβάλουν έτσι το Ζαγόρι μας και «ΛΥΠΑΜΑΙ» που κάποιοι τους το επιτρέπουν!