Οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούν για την Αγ. Παρασκευή Παλαιοσελλίου…

on .

Κύριε Διευθυντά,
Κάθε μνημείο θεωρείται αναντικατάστατο και τούτο γιατί εν μέρει εκφράζει τις αξίες και το πνεύμα της εποχής δημιουργίας του.
Η μερική καταστροφή του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας εμάς τους Κονιτσιώτες μας ελύπησε όλως ιδιαιτέρως μια που το θεωρούσαμε το πρώτο αδέλφι του δικού μας μονότοξου γεφυριού. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν το εν λόγω γεφύρι παρουσίαζε κάποιες παθογένειες οι οποίες σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, νερό και αέρα, συνέβαλαν στο πέσιμο του τόξου.
Είναι όμως μερικά μνημεία τα οποία εξώφθαλμα παρουσιάζουν επικίνδυνες παθογένειες όπως είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ενορίας Παλαιοσελλίου Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης, ο οποίος ευθύς μετά την ανοικοδόμησή του το 1864 παρουσίασε έντονη απόκλιση από την κατακόρυφο, κάτι το οποίο οφείλεται σε προβληματική θεμελίωση. Δεν πάει πολύ καιρός που το πανελλήνιο ένιωσε ιδιαίτερη συγκίνηση με την αποκάλυψη του ταφικού τύμβου της Αμφίπολης. Αυτό όμως, όπως προείπαμε, δεν σημαίνει ότι ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ενορίας Παλαιοσελλίου με τις αγιογραφίες, τα ξυλόγλυπτα και την περίτεχνη οροφή υπολείπεται σε αξία σε σύγκριση με τα ευρήματα της Αμφίπολης. Κάθε μνημείο και η Εποχή του. Το παράπονο είναι ότι η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία (μέχρι πρότινος 8η Εφορεία Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Μνημείων) ουδέποτε αξιολόγησε το Μνημείο, ουδέποτε συνέταξε έκθεση επικινδυνότητας.
Τι να πούμε για τον Αξιότιμο Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη που διαχρονικά ενδιαφέρθηκε για την τύχη του Ιερού Ναού. Πλην όμως δεν μπορεί να φέρει και την τελική ευθύνη για την απώλεια του Μνημείου και γνωστοποίηση του προβλήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Και για μεν το γεφύρι της Πλάκας υπάρχει η ευχάριστη είδηση πως είναι δυνατή η αποκατάστασή του. Αν όμως για τον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής συμβεί το απευκταίο, εκλίπει κάθε δυνατότητα αποκατάστασης των δεκάδων τετραγωνικών αγιογραφιών, ξυλόγλυπτων, κλπ.
Όθεν και πριν θρηνήσουμε επί των ερειπίων τω Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου την απώλειαν ενός μνημείου της Ορθόδοξης Χριστιανικής Λατρείας καλούμε το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και τις εν Ιωαννίνοις υπηρεσίες Πολιτισμού όπως επιδείξουν το συντομότερο δυνατόν το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ηλίας Ανδρέου
Μέλος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής