Προσγείωση στην πραγματικότητα…

on .

  Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

  Η κυβέρνηση δεν αρκέσθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου και των στελεχών της. Προτίμησε να τις επαναλάβει ο πρώτος αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του, χωρίς να έχει καν μελετήσει τη δυνατότητα αποδοχής των αιτημάτων του από τους ηγήτορες της Ευρωζώνης. Πίστεψαν ότι δια των επισκέψεων των υπουργών Οικονομικών και του αναπληρωτού του στη Γαλλία και του κ. Τσίπρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, θα δημιουργηθεί φιλικό κλίμα, που θα εξαναγκάσει τους Γερμανούς να υποκύψουν.
Το επιχείρημα της συγκατοικήσεως στην Ευρώπη και της ισοτιμίας των λαών της, δεν ήταν δυνατόν να έχει αποτέλεσμα. Διότι κάθε συγκάτοικος μετέχει των δαπανών και των κοινοχρήστων. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι άλλοι να πληρώνουν και ένας να αξιώνει διευκολύνσεις.
Η άλλη πλευρά αντέταξε το επιχείρημα, ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα, που έχει δανεισθεί από το Μηχανισμό Αλληλεγγύης των άλλων κρατών. Υπάρχουν και άλλα κράτη, τα οποία επωφελήθηκαν του συστήματος τούτου, και οφείλουν διάφορα ποσά. Εάν συναφθούν προνομιακές ρυθμίσεις υπέρ της Ελλάδος, είναι εύλογο να αξιώσουν και οι άλλοι λαοί την επέκταση αυτών και στις περιπτώσεις τους.
Ωστόσο, εξ όσων ειπώθησαν κατά την τηλεοπτική συνέντευξη Σόιμπλε και Βαρουφάκη μετά τη συνάντησή τους, μπορεί να αναμένει κανείς τελικώς να ευρεθεί μία μέση οδός, ικανοποιούσα την Ελλάδα. Βεβαίως ο κ. Σόιμπλε υπήρξε αυστηρός και κατ’ αρχήν αδιάλλακτος. Ευχήθηκε όμως να παραμείνει η Ελλάς στην Ευρωζώνη για το καλό του ελληνικού λαού.
Έγινε γνωστό, ότι πέραν των αντιδράσεων των Πορτογάλων, των Ισπανών και των Ιταλών, στα ελληνικά αιτήματα, Φιλανδοί πολίτες εστράφησαν δικαστικώς κατά της κυβερνήσεώς τους, διότι συμμετέχει στην οικονομική ενίσχυση διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάς και αποστερεί αυτούς των αναγκαίων κοινωνικών παροχών. Δείγμα και τούτο του πώς αντιδρούν οι άλλοι «συγκάτοικοι» της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και συναντούν διαφόρους συναδέλφους τους, δεν πρέπει να λησμονούν ότι δεν εκπροσωπούν εαυτούς και το κόμμα τους, αλλά και τον Ελληνικό Λαό. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος προσβάλλεται όταν οι ηγήτορές του δεν τηρούν την καθιερωμένη εθιμοτυπία. Όταν ο συνομιλητής συμμορφούται απολύτως προς τους κανόνες αυτής και ο επισκέπτης εμφανίζεται με ενδυμασία διάφορον της καθιερωμένης, προσβάλλει το συνομιλητή του, αλλά και το λειτούργημά του και το Λαό που εκπροσωπεί.
Το συμφέρον της Ελλάδος είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να δεχθεί οιαδήποτε τεχνική βοήθεια, προκειμένου να επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Ανοίγματα προς άλλες χώρες, οι οποίες σε κρίσιμες στιγμές δεν μας εστήριξαν, δεν είναι εθνωφελή.
Ο Κώστας Καραμανλής συνήψε τη σύμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρουπόλεως χωρίς να έχει την έγκριση των Ευρωπαίων, ούτε των Αμερικανών. Αποτέλεσμα ήταν, η Ελλάδα να υποστεί τους γνωστούς εμπρησμούς και να ευρεθεί στην κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, το πρώτο μέλημα του οποίου ήταν η κατάργηση της άνω διεθνούς συμβάσεως.
Ο κ. Σόιμπλε στην ανωτέρω συνέντευξή του είπε, ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία το 2009 να παραμείνει στις αγορές, αλλά δεν το έπραξε. Και δεν το έπραξε διότι ο Γιώργος Παπανδρέου περιήρχετο τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και έλεγε ότι κυβερνά μια χώρα χρεωκοπημένη και ένα λαό διεφθαρμένο. Μετά τις δηλώσεις αυτές, ήταν φυσικό τα spreads να ανέλθουν στα ύψη. Τότε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος λέγεται ότι σε κάποια δήλωσή του εμμέσως κατέφυγε στο αυτό επιχείρημα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, η πρώτη δήλωση του οποίου φάνηκε ευνοϊκή για την κυβέρνηση, σε πρόσφατη δήλωσή του συνέστησε σ’ αυτή να συνεργασθεί με τα κράτη της Ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα, ούτε φιλίες, αλλά μόνον συμφέροντα.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδος είναι προνομιακή. Ο δε πλούτος του υπεδάφους της ανυπολογίστου αξίας. Αν όμως ρίψει κανείς ένα βλέμμα στα κράτη, που έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, θα διαπιστώσει ότι δυστυχούν. Αυτό σημαίνει ότι το διεθνές κεφάλαιο, που λυμαίνεται την ανθρωπότητα, μετέρχεται τα πάντα για να διατηρήσει την επιρροή του και την κυριαρχία του.