Υπέρβαση μέτρου και ευκαιρίες...

on .

•  Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

• Το πολιτικό μας σύστημα εδώ και χρόνια βρίσκεται σε σημείο διακλάδωσης. Η στιγμή της επιλογής έφτασε και οι προσδοκίες των πολιτών μεγάλωσαν. Άλλωστε, η μακρόχρονη δοκιμασία δικαιολογεί τις υπερβολές. Για τη θεμελίωση μιας προοδευτικής πορείας, λιγότερο επώδυνης  για το λαό μας, το πρόβλημα δεν είναι οι προσδοκίες των πολιτών, αλλά οι ενέργειες των κυβερνώντων. Οι πολίτες μπορούν να περιμένουν και μάλιστα στηρίζοντας τους κυβερνώντες, αν αυτοί υιοθετήσουν τη φωνή της αλήθειας, απαλλαγμένης από αλαζονεία και λαϊκισμό.
Τα προβλήματα είναι πολλά, πολύ-παραμετρικά και δύσκολα. Ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων το παρέλαβαν μαζί με την εξουσία. Τα πιο σημαντικά είναι αυτά που σχετίζονται με διεθνείς οργανισμούς και τη συνομοσπονδία της Ε. Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, οι διεθνείς συμφωνίες έχουν τεράστια αδράνεια και είναι δύσκολο να αλλάξουν, μπορεί όμως να ελαχιστοποιηθεί η δυσμενής επίδρασή τους στην πορεία της χώρας, καλλιεργώντας συμμαχίες και ενισχύοντας το κύρος των απόψεών μας.
Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των σκληρών διαπραγματεύσεων, με χαρακτηριστικό τους την υπέρβαση του μέτρου. Συμφωνία, και ίσως και επωφελής, υπήρξε. Εκείνο που τραυματίστηκε είναι η εμπιστοσύνη, γεγονός  που θα μας ακολουθεί στα επόμενα και δύσκολα στάδια των επιθυμητών συγκλίσεων.
Τα όποια λάθη οφείλει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πιστωθεί την ισχυρή βούληση για  διαπραγμάτευση όπως επίσης και να χρεωθεί τις υπερβολές και την επικέντρωσή της στον επικοινωνιακό λόγο και την  εικόνα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η «επανίδρυση του κράτους». Η εξαγγελία της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι εξαγγελία όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισής τους. Θα είναι μεγάλος άθλος, αν μάλιστα προστεθεί και η αξιόπιστη αντιμετώπιση του «πόθεν έσχες».
Η πατρίδα μας, για λόγους που ξέρουμε, πέρασε πολλές περιπέτειες  και έφτασε στο σημείο να μην παράγει πλούτο, εκτός από αυτόν που δεν οφείλεται στους σύγχρονους Έλληνες: τον πολιτισμικό  και τα δώρα της φύσης. Τον πλούτο εκ κληρονομιάς μάλιστα, δεν τον αξιοποίησε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα: α) η χώρα μας ως ανοιχτό μουσείο και με παράδοση στις ανθρωπιστικές επιστήμες, θα μπορούσε να καταστεί διεθνές κέντρο ανθρωπιστικών σπουδών (με έμφαση την αρχαιολογία) και β) η χώρα του ήλιου, του αέρα και των κυμάτων θα έπρεπε να αποτελεί κέντρο αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξης των σχετικών τεχνολογιών.
Αν πραγματικά η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεμελιώσει τη μετάβαση σε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, πρέπει να θυμίσει στους πολίτες τις ξεχασμένες δυνατότητες της χώρας και να αξιοποιήσει, χωρίς προκαταλήψεις, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε για να ενισχύσει: την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, των αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της και την ενσωμάτωση γνώσης σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Πρέπει να γίνει σαφές, η μυθολογία της συνεχούς και αναγκαίας προόδου είναι ξεπερασμένη, η ιδέα όμως της βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης με τις εφαρμογές της επιστημονικής γνώσης εξακολουθεί να ισχύει. Έτσι, η ιδέα της εφικτής προόδου δεν χάθηκε, αρκεί να αξιοποιηθεί το εθνικό ταλέντο, να λειτουργήσει αξιόπιστα η δημοκρατία και να καταστεί η χώρα μας χώρος παιδείας, με έμφαση στην «αριστεία»!

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.