Η σκυτάλη του πολέμου…

on .

 ➤  Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

• «Πόλεμος πατήρ πάντων»! Τι ήθελε να το πει ο προχριστιανός φιλόσοφος Ηράκλειτος και οι εθνοπατέρες μας πολιτικοί, μάλιστα οι πρωθυπουργοί,  τα τελευταία χρόνια το ακολουθούν κατά γράμμα παραδίνοντας τη σκυτάλη ο ένας στον άλλον και σχεδόν στερεότυπα επαναλαμβάνουν το «βρισκόμαστε σε πόλεμο!». Ο Γ. Παπανδρέου στον Α. Σαμαρά κι αυτός στον σημερινό πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Πρωθυπουργούς εκλέγουμε ή πολέμαρχους; Είναι δυνατό να βελτιωθεί η ψυχολογία του νεοέλληνα και κατά συνέπεια η οικονομία της χώρας μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα; Και κάτι ακόμη. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με ποιους; Αν κατάλαβα καλά, με τους εταίρους μας, τους οποίους άλλοτε τους χαρακτηρίζουμε συμμάχους μας, φίλους, και άλλοτε εχθρούς, τοκογλύφους, εκβιαστές κλπ!!!
Ο Αλέξης   το δήλωσε: «κερδίσαμε τη μάχη, όχι όμως τον πόλεμο». Ήδη έχει παρατάξει τις δυνάμεις του έτοιμες να καταλάβουν τη Βαστίλη, συγνώμη τις Βρυξέλες ήθελα να πω! Περιφέρεται μπροστά τους για να τις εμψυχώσει και να δώσει τη διαταγή της επίθεσης. Όμως, αν και δεν το ομολογεί, φοβάται τα δύο κέρατα. Προς άρση κάθε παρεξήγησης χρησιμοποιώ τη λέξη κέρατα με την αρχαιοελληνική της σημασία. Στο δεξιό κέρας τους ΑΝΕΛ υπό τον Π. Καμμένο, γνωστό από το Κούγκι, στο αριστερό κέρας την αριστερή πλατφόρμα υπό τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος ρίχνει τροχιοδεικτικά βλήματα  προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν του Τσίπρα.
Μπορεί οι δυνάμεις, ως νεοφώτιστες, να φαίνονται  έτοιμες για τον υπέρ πάντων αγώνα, αλλά αν δεν είναι εξασφαλισμένη η ομοθυμία ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαρραγεί το μέτωπο και να κατατροπωθεί από τους εχθρούς! Στα αρνητικά μας να προσθέσω και την απειρία μας, αφού το βάπτισμα του πυρός το έλαβε σχεδόν μόνο ο Γιάνης, που επέστρεψε από τις Βρυξέλες μπαρουτοκαπνισμένος! Τον βλέπει ο καημένος ο  Ντάισελμπλουμ και φοβάται μήπως τον αρπάξει από τα αδύνατα σημεία του –τα σγουρά μαλλιά και τη γραβάτα του- και τον στροβιλίσει!
  Δε γνωρίζω αν ο κ. Τσίπρας έχει μελετήσει την Ιστορία και μάλιστα του Θουκυδίδη. Όμως καλό θα ήταν.  Απ’ ό,τι γνωρίζω, οι Έλληνες μια φορά μόνο έκαναν εκστρατεία στη Δύση, το 415 π.Χ. Είναι η γνωστή  σικελική εκστρατεία των Αθηναίων. Ο αθηναϊκός στόλος απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά με τους καλύτερους οιωνούς, ευχές και ιαχές των Αθηναίων (Θουκυδίδη Ιστορίες ΣΤ’, 30-31), κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες εκδηλώνοντας τη στήριξη του εκστρατευτικού μας σώματος.
Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν δραματικά για τους Αθηναίους, αφού καταστράφηκε ο στόλος τους. Στα συναισθήματα των Αθηναίων, αλλά και στην κατάσταση που επικράτησε μετά την καταστροφή θα αποφύγω να πω πώς  περιγράφονται στο βιβλίο Η’ 1-2  του Θουκυδίδη. Εδώ  παρακαλώ τον αναγνώστη να χτυπήσει ξύλο για να μη συμβεί το ίδιο στο σημερινό εκστρατευτικό σώμα των Ελλήνων στις Βρυξέλες, να μη μαζευτούμε στην Πλατεία Συντάγματος για οιμωγές και θρήνους!
  Θα με ρωτήσετε αν φοβάμαι και γιατί. Ναι, γιατί βλέπω πως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φίλος επιστήθιος του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή και φιλέλληνας, που έπραξε τα μάλα για να ενταχθούμε στην ΕΕ, ευγενικά μας δείχνει την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη! Επισημαίνει: «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί».