Μια πλούσια χώρα αναζητά... ηγέτη!

on .

 ➤ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΕΣΣΗ 

•  Ορυκτός και θαλάσσιος πλούτος από τους πιο δυναμικούς αλλά και από τους πιο αναξιοποίητους. Γεωπολιτική γεωστρατηγική δύναμη από τις σημαντικότερες στη γη. Κλιματολογικές συνθήκες από αυτές που ευνοούν τις πιο πολλές παραγωγικές δραστηριότητες. Αιολική, ηλιακή ενέργεια απλόχερα δοσμένες, αλλά ελάχιστα αξιοποιημένες.
Άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό (μεγάλος αριθμός αριστούχων) σε κατάσταση τέλματος, απαξίωσης και αιμορραγικής μετανάστευσης. Εδαφολογική διαμόρφωση ελκυστική και άκρως προσοδοφόρα για σοβαρή αξιόπιστη και συνετή τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη. Ιστορία, μουσεία, αξιοθέατα, νησιά ένας ατέλειωτος ανεκτίμητος πλούτος…
Αν δεν μπορούμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως χώρα να τα εκμεταλλευτούμε, να τα αξιοποιήσουμε, δε φταίει τίποτα άλλο παρά η ανικανότητα, η ατολμία, η αναποφασιστικότητα, η ακαταλληλότητα, η σκοπιμότητα – ιδιοτέλεια, αν θέλετε, των πολιτικών που εκλέγουμε για να μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια.
Αλήθεια, τι καταφέραμε να παράγουμε τόσα χρόνια; Γραφειοκρατία, κομματοκρατία, πελατοκρατία, διαπλοκή και διαφθορά, αδιαφορία, διάχυτη ανηθικότητα… και χρέος, αβάσταχτο χρέος, αφού ακόμη και κάθε θετικό που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια, τείνει να καταβροχθιστεί.
Στη θέση της έλλειψης πολιτικής ωριμότητας από όλους μας, βάλαμε το τέρας της συντεχνιακής ιδιοτέλειας και του ατομικού συμφέροντός μας, εις βάρος της κοινωνικής ωφελιμότητας και συνείδησης. Οποιαδήποτε άλλη χώρα με τα πλεονεκτήματα τα δικά μας και με ουσιαστικό περιορισμό βεβαίως των μειονεκτημάτων μας, θα ήταν Υπερδύναμη!
Η δική μας ιστορία αλλά και η παγκόσμια, διδάσκει πως κάτω από την καθοδήγηση μεγάλων ηγετών μπορούμε, αν όχι να γίνουμε υπερδύναμη -που βεβαίως δεν είναι αυτό το ζητούμενο- να μετατραπούμε σε μια χώρα πρότυπο ανάπτυξης, επαρκούς αυτάρκειας και αδιαμφισβήτητης ανεξαρτησίας.
Αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες λείψανε και είναι η αιτία που βρισκόμαστε σήμερα σε τούτη τη δεινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάπτωση. Οι ηγέτες που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την αυτάρεσκη διαιώνισή τους στην εξουσία και ελάχιστα έως ουδόλως για την ορθολογική, νοικοκυρεμένη οργάνωση του κράτους και την αξιοκρατική και παραγωγική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε όλους τους τομείς.
Αν ανατρέξουμε στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό ή και σε αυτό που βρίσκεται στο παρασκήνιο εν υπνώσει, θα πρέπει να αναζητήσουμε αυτόν τον Ηγέτη που μπορεί να θέσει τα πλεονεκτήματά μας στην πρώτη γραμμή. Τα πλεονεκτήματα αυτά, που μπορούν να αποτελέσουν τα «όπλα» μας για την οριστική έξοδο από την κρίση. Συγχρόνως και αμέσως μετά, η ηγετική αυτή φυσιογνωμία, να χαράξει εκείνη τη σοφή γεωπολιτική, γεωστρατηγική, οικονομική πολιτική που να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά μας και να μας τοποθετήσει στη πρώτη γραμμή των Ευρωπαϊκών και Διεθνών πολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων.
Υπάρχει αυτός ο Ηγέτης;  Δεν ξέρω. Όμως αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξουμε σελίδα στην ιστορία και στη φθαρμένη ποικιλοτρόπως αξιοσύνη και αξιοπρέπεια μας.
Μια πραγματικά μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία -η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα να επιδείξει- δεν έχει υπαρξιακές ανασφάλειες, οδηγείται από τα υψηλά ιδανικά της ανιδιοτελούς προσφοράς, ενάντια σε φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής, αλαζονείας, ναρκισσισμού. Υπερασπίζει και διεκδικεί με απαράμιλλο σθένος τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της και με τις ηγετικές ικανότητές της συμπαρασύρει όλη την κοινωνία σε αλλαγή της αρρωστημένης νοοτροπίας της και σε νέους δρόμους πραγματικής ανάπτυξης και ευζωίας.