Φιλοζωία και υγεία...

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

  Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

•  Έχω γράψει και άλλη φορά για το θέμα – πρόβλημα της φιλοζωίας και νόμιζα πως δεν θα ασχοληθώ ξανά. Και το θεωρώ πρόβλημα όταν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις τουλάχιστον κανόνες υγιεινής τόσο από τους κατόχους κατοικιδίων, όσο και από την πολιτεία, μιας και το ζώο, παρόλη την εκπαίδευσή του, από μόνο του δεν μπορεί να τους τηρήσει. Καθένας δικαιούται να έχει, αλλά και να διατυπώνει τις απόψεις του, όσο κι αν είναι διαφορετικές, όσο κι αν ενοχλούν τους φιλόζωους. Όμως θέλω τουλάχιστον να πιστεύω πως στα θέματα υγείας πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μας.
Θα αναφερθώ στο γεγονός για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Πριν από λίγες μέρες, μπροστά σε ένα κεντρικό μανάβικο της πόλης μας μια κυρία, που κρατούσε με αλυσίδα ένα μικρό σκυλάκι, σταμάτησε και συνομιλούσε με άλλη γνωστή της, προφανώς, κυρία. Το σκυλάκι εκμεταλλευόμενο τη στάση βρίσκει την ευκαιρία –χωρίς να το αντιληφθεί η κυρία του- να στηριχθεί στα τρία σηκώνοντας το πίσω δεξιό ποδαράκι του στον αέρα και να «ραντίσει» ένα τελάρο με φράουλες και άλλο ένα με χόρτα που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο. Ευτυχώς που ήταν μικρόσωμο, γιατί αν ήταν κανένα μεγαλόσωμο θα είχε «ραντίσει» όλο το μανάβικο! Οι καταλήψεις των πεζοδρομίων όχι μόνο από τους μανάβηδες, αλλά  και από άλλους επαγγελματίες είναι ένα φαινόμενο με το οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ  προσεχώς. Επανέρχομαι στο γεγονός.
Δεν γνωρίζω αν το σκυλάκι ήταν εκπαιδευμένο στην ανίχνευση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που ενδεχομένως υπήρχαν στα φρούτα και στα λαχανικά, οπότε ανέλαβε την αποστολή του να τα απομακρύνει δια του «ραντίσματος»! Πάντως, ανακουφισμένο από την ανάγκη του κουνούσε την ουρίτσα του και τραβούσε το λουράκι σαν να έλεγε στην κυρία του να σταματήσει τη φλυαρία και να φύγουν.
Από δω και πέρα αρχίζουν τα σοβαρά. Σίγουρα η κυρία δεν θα ήθελε το σκυλάκι της να ουρήσει πάνω στα προϊόντα του μανάβικου. Σίγουρα, επίσης, ούτε η κυρία ούτε κάποιος φιλόζωος ή μη θα έδιναν στα παιδιά τους αυτές τις φράουλες, γιατί όσο κι αν πλυθούν δεν μπορούν να απολυμανθούν. Και ενώ αυτό συνέβη με δεσποζόμενο  ζώο, σκεφτείτε τι συμβαίνει με τα αδέσποτα! Πώς όμως θα μπορέσει να προστατευθεί η υγεία  του καταναλωτή;
Λύση δεν είναι να απαγορευθεί η κυκλοφορία των κατοικιδίων, αλλά η πολιτεία -η Δ/νση Υγιεινής, ο Δήμος- να υποχρεώσει τους καταστηματάρχες να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε προθήκες από ένα ύψος και πάνω. Πράγμα το οποίο θα έπρεπε να το κάνουν μόνοι τους αν σέβονταν τους πελάτες τους και να μην περιμένουν να τους το επιβάλει η πολιτεία.  Όπως το ψωμί, τα ψάρια και τα κρέατα δεν είναι εκτεθειμένα στο δάπεδο, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα φρούτα και τα λαχανικά.
Νομίζω πως όλοι μας, φιλόζωοι και μη, πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να κινητοποιήσουμε ή και να ευαισθητοποιήσουμε τις αρχές και τους καταστηματάρχες να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στην υγεία μας. Καλή η φιλοζωία, πρωτεύει όμως η υγεία και γενικότερα η ποιότητα της ζωής μας.