Τουλάχιστον, ας αποφύγουμε ως χώρα τα χειρότερα!

on .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

• Η αιφνιδιαστική αλλαγή κλίματος στο Brusells Group (παρά την άκαμπτη στάση του Δ.Ν.T.) και η διαφαινόμενη συγκλησιακή προσπάθεια στις σχέσεις Κυβερνήσεως και πιστωτών, άφησε περιθώρια αναπτερώσεως ελπίδων για θετική πορεία και αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Ακόμη, το διαμορφούμενο θετικά κλίμα, με αδιευκρίνιστα τα ανταλλάγματα και άγνωστους τους όρους, προκάλεσε την επί πλέον αύξηση ορίου του ELA για χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε περίοδο που αυτό αδύναμο να αντιδράσει παρακολουθεί τις αναλήψεις καταθέσεων των πελατών να αυξάνονται. Έτσι, η χρηματοδότηση αυτή θα ενισχύσει έστω και προσωρινά την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανακουφίσει (επίσης προσωρινά) την αγορά που χειμάζεται.
Όμως, υπάρχει πλήθος αδιευκρίνιστων θεμάτων που απαιτούν επώδυνες συμφωνίες (διευκρινίζω· όχι λύσεις), όπως το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις, οι νέες φορολογίες, ο ΦΠΑ (και η παραμονή του ΕΝΦΙΑ) και άλλα που μάλλον θα επιδράσουν υφεσιακά στην βαρέως ασθενούσα οικονομία και ασφαλώς τα δημοσιονομικά.
Και αυτά, διότι θα επιβαρυνθεί η ανταγωνιστικότητα με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, στο ισοζύγιο πληρωμών (π.χ. μείωση εξαγωγών), επιδείνωση του δείκτου φτώχειας κ.ά.
Επί πλέον, με αβεβαιότητα αναμένονται στον πολιτικό τομέα οι εξελίξεις, λόγω της εύθραυστης ισορροπίας στο κυβερνητικό σχήμα και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς (χωρίς να το ευχόμεθα), με σοβαρά αποκλίνουσες τάσεις, που ίσως απειλήσουν την συνοχή.
Τέλος, ο καθένας ελπίζει, αφού η οικονομία και κυρίως η κοινωνία δεν ανέχονται άλλες καθυστερήσεις, προσγείωση των υπευθύνων σε ρεαλιστικά δεδομένα, μακριά από αχαλίνωτες εγωπάθειες, ή εγωκεντρικούς φανατισμούς κινούμενους στον χώρο του υπερβατικού τίποτα με εκφράσεις του τύπου της «δημιουργικής ασάφειας» που στον εκστομίσαντα δεν εστοίχισαν αλλά η τρίμηνη καθυστέρηση είχε σημαντικό οικονομικό κόστος στην χώρα και στην εξέλιξη των δημοσιονομικών της.
Δεν πρέπει δε, να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συνεχή αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που εκφράζουν την επιθυμία των ταλαιπωρημένων πολιτών, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ζώνη του ευρώ.
Υπενθυμίζω, κλείνοντας αυτό το κείμενο, ότι ο συνετός Ευάγγελος Αβέρωφ, εγκαίρως περί το 1980 είχε πει: «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί, το τρώει ο λύκος».
Αφού φτάσαμε ως εδώ, ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα χειρότερα.