Θα είναι «κολοβό» χωρίς το Λύκειο το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας!..

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

 Του  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΑΛΛΑ*

•  Στην αρχή ο Υπουργός Παιδείας ξόρκισε την «αριστεία». Μετά αποφάσισε την λειτουργία των Προτύπων Σχολείων στα οποία ενέταξε πρώτη και καλύτερη τη Ζωσιμαία Σχολή. Όταν κατετέθη το Νομοσχέδιο για την Παιδεία διαπιστώσαμε ότι «άνοιξε η γη» και κατάπιε την ιστορική Σχολή των Ιωαννίνων, μιας και αυτή είχε διαγραφεί από τον κατάλογο των Προτύπων Σχολείων, για απροσδιόριστους και άγνωστους, μέχρι σήμερα, λόγους. Μετά την έντονη και τεκμηριωμένη αντίδραση της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και την έκδοση των ανακοινώσεων του Δήμου Ιωαννιτών καιτου Συλλόγου Καθηγητών του Προτύπου Γυμνασίου ο Υπουργός υπαναχώρησε, αλλά διόρθωσε το αρχικό του λάθος με ένα άλλο, εξ ίσου μεγάλο, λάθος! Αποφάσισε να εντάξει στον νέο θεσμό, μόνο το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής και όχι το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Την πληροφορία αυτή μας την έκανε γνωστή την περασμένη Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, η βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Μάρκου και μας την επιβεβαίωσε η βουλευτής της Β’ Αθηνών κ. Σοφία Βούλτεψη, ο οποία μάλιστα μας επέδειξε και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως αυτό διορθώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη.
Την επομένη κατά την ομιλία μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα με τον κ. Υπουργό διατύπωσα τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι η απόφαση που πάρθηκε αδικεί κατάφορα το ιστορικό σχολείο των Ιωαννίνων. Οι λόγοι που επικαλέστηκα ήταν οι εξής: α) η απόφαση αυτή εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο για τη Ζωσιμαία και όχι για τα υπόλοιπα τέσσερα Πρότυπα Σχολεία β) ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Σύλλογος των Καθηγητών και σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας των Ιωαννίνων τάσσεται υπέρ της λειτουργίας της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής ως ενιαίας εκπαιδευτικής μονάδας (Γυμνάσιο και Λύκειο)  γ) κανένας φορέας της πόλης μας, ή οργάνωση ή συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει διατυπώσει επίσημα κάποιο αίτημα για αποκλεισμό του Λυκείου από τα Πρότυπα Σχολεία. γ) σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2014 το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων αποτελούσαν ήδη μία ενιαία σχολική μονάδα, μη επιδεχόμενης κατάτμησης δ) με την ανακοίνωση των πραγματικών λόγων αποκλεισμού του Λυκείου (εάν πράγματι υφίστανται τέτοιοι λόγοι), αφ’ ενός μεν θα ικανοποιηθεί η κοινωνική απαίτηση για τήρηση των κανόνων διαφάνειας, αφ’ ετέρου δε θα διαλυθούν αυτόματα οι, όποιες,  φήμες κυκλοφορούν στην πόλη μας περί δήθεν διαγραφής  της Γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής από τον εκπαιδευτικό χάρτη της Ελλάδος, χάριν της εξυπηρέτησης αιτημάτων που δεν έχουν καμμία σχέση με το εκπαιδευτικό έργο.
Στην συνέχεια εξέθεσα στον κ. Υπουργό τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των Προτύπων Σχολείων και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής. Προσπάθησα να τον πείσω, χωρίς επιτυχία βέβαια, ότι, η λειτουργία του Γυμνασίου, χωρίς την παράλληλη λειτουργία του Λυκείου είναι - ιστορικά, ηθικά, εκπαιδευτικά και διοικητικά - λανθασμένη και θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον τεράστια προβλήματα στην πόλη μας και δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η άποψη παραθέτω, παρακάτω, το εξής απλό παράδειγμα:
Στην παράγραφο 6 του άρθρου 11 του Κεφαλαίου Β’ ορίζεται ότι το Πρότυπο Γυμνάσιο και Πρότυπο Λύκειο λειτουργούν ως ενιαία εκπαιδευτική μονάδα και ότι οι μαθητές θα υπόκεινται στην διαδικασία των εξετάσεων μόνο για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο και, όταν περαιώσουν τον τριετή κύκλο σπουδών στο Πρότυπο Γυμνάσιο, θα συνεχίζουν αυτόματα τις σπουδές τους στο Πρότυπο Λύκειο χωρίς να υποστούν άλλες εξετάσεις.
 Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσει το σύστημα των Προτύπων Σχολείων στα Γιάννινα μόνο με το Γυμνάσιο και χωρίς την παράλληλη λειτουργία Λυκείου; Το καλοκαίρι 2016 θα τελειώσουν τις Γυμνασιακές τους σπουδές οι πρώτοι απόφοιτοι του Προτύπου Γυμνασίου. Σε ποιο Πρότυπο Λύκειο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους αυτοί οι μαθητές; Σε ένα από τα υπόλοιπα Πρότυπα Λύκεια που, όμως,  εδρεύουν όλα στην Πρωτεύουσα (Αθήνα και Πειραιά); Γιατί το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Ζωσιμαίας, και μόνο αυτό από τα πέντε Πρότυπα Λύκεια, θα λειτουργήσει σαν Λύκειο Γενικής Κατεύθυνσης και γιατί η λειτουργία του Προτύπου Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής μετατίθεται – ως υπόσχεση αμφιβόλου αξιοπιστίας – για το μέλλον; Και εάν τηρηθεί η υπόσχεση περί μελλοντικής λειτουργίας του Προτύπου Λυκείου, σε ποιο κτίριο θα εγκατασταθεί η συγκεκριμένη εκπαιδευτική μονάδα, όταν το ιστορικό κτίριο της Ζωσιμαίας (απέναντι από την Αγία Αικατερίνη) θα έχει παραχωρηθεί στο Λύκειο Γενικής Κατεύθυνσης και όταν, κατά δήλωση του Δημάρχου, δεν υφίσταται άλλο κατάλληλο κτίριο στην πόλη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ενός νέου σχολείου.
Τραγέλαφος!  
Πρόχειρες, επιπόλαιες, αψυχολόγητες, κομπογιαννίτικες λύσεις, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι εξυπηρετούν και σε τι αποβλέπουν και οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική και την εκπεφρασμένη βούληση της κοινωνίας των Ιωαννίνων και αντιστρατεύονται στοιχειώδεις κανόνες δικαίου και ίσης μεταχείρισης.
Όσοι εξ ημών αγωνιζόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια για την επαναλειτουργία της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής αδυνατούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ευτυχείς επειδή ο κ. Υπουργός επέτρεψε να λειτουργήσει στην πόλη μας ένα …κολοβό Πρότυπο Γυμνάσιο, που δεν θα υποστηρίζεται από Πρότυπο Λύκειο!
Θεωρώ ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας  μας προσβάλει ευθέως και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ αυτούς που υποστηρίζουν την ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας, που υπερασπίζονται την μακρόχρονη εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και επιμένουν να τιμούν την μνήμη και την προσφορά των εθνικών μας ευεργετών, Καλούμε δε όλους τους βουλευτές του νομού μας, τον Δήμαρχο, τα Αγαθοεργά Καταστήματα και τους άλλους αρμόδιους φορείς της πόλης μας να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας να διορθώσει το κείμενο του, υπό ψήφιση, Νόμου και να συμπεριλάβει στην κατάσταση των Προτύπων Σχολείων και το Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

* Ο κ. Αθανάσιος Δάλλας είναι πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων