Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης…

on .

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ

 Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

•  Σε επιστημονική ημερίδα του Σισμανογλείου Νοσοκομείου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης είπε, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα εμφανίζονται αυξητικές τάσεις των ψυχικών παθήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Το 10 - 12% του συνόλου του πληθυσμού, όλων των ηλικιών, πάσχει από ψυχικές ασθένειες και μόνον το ήμισυ αυτών προσφεύγει σε ιατρική βοήθεια. Τα στοιχεία αυτά είναι συγκλονιστικά.
Η οικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έπληξε την ψυχική υγεία, όχι μόνον των πασχόντων, αλλά και των υγειών ανθρώπων. Οι άνθρωποι χωρίς δουλειά αισθάνονται ανασφάλεια και στρες γιατί αδυνατούν να συντηρήσουν εαυτούς και την οικογένειά τους. Το ίδιο όμως αισθάνονται και εκείνοι των οποίων περικόπτονται αγρίως οι μισθοί και οι συντάξεις, παραλλήλως δε αυξάνονται αβασανίστως οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ορισμένοι Υπουργοί Οικονομικών της τελευταίας πενταετίας περιέκοπταν τις αποδοχές των συνταξιούχων, ενώ παραλλήλως χρηματοδοτούσαν, αν όχι ύποπτες, τουλάχιστον περιττές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Εκτός από τους πολιτικούς όμως, ευθύνη έχουν και οι διάκονοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από το πρωί έως το βράδυ τρομοκρατούν τους Έλληνες, ότι θα περιέλθουν σε χειρότερη ένδεια. Ουδέποτε οργανώνουν επωφελείς ενημερωτικές εκπομπές. Ούτε προέτρεψαν ποτέ τους πολίτες να εκμεταλλεύονται ακόμη και τις γλάστρες των σπιτιών τους, για την παραγωγή πατάτας, κρομμύων και άλλων γεωργικών προϊόντων, αφού η χώρα μας ευρίσκεται σε κρίση.
Η καθιέρωση των εκατό δόσεων για την εξόφληση των προς το Δημόσιο χρεών, ανακούφισε πολλούς Έλληνες. Μπορούσε δε και έπρεπε να είχε γίνει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την αναλγησία των οποίων ο Λαός ετιμώρησε. Κατακρίνεται η σημερινή Κυβέρνηση διότι, βραδύνει να συνάψει συμφωνία με τους συνεταίρους, δια του Αντιπροέδρου της και άλλων στελεχών της, χωρίς να προκαλεί τους χρηματοδότες μας. Έστω και αργά όμως φαίνεται ότι κάποια συμφωνία προωθείται.
Η πρόσφατη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εντυπωσιακή. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζων τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η ζημία της Ελλάδος σημαίνει ζημία και της Γερμανίας. Υπεγράμμισε δε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι χωρίς συμφωνία Ελλάδα και Γερμανία θα υποφέρουν μαζί και προσέθεσε, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας». Είναι φανερό ότι ο Γερμανός Υπουργός των Οικονομικών δια των δηλώσεών του αυτών θέλει να επηρεάσει τη γνώμη των Γερμανών, οι οποίοι εναντιούνται στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδος.
Περαιτέρω, ο κ. Σόιμπλε εδήλωσε, ότι είναι δύσπιστος ως προς το αν η Ελλάδα είναι σε θέση μέχρι της 11ης Μαΐου να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες για τη σύναψη συμφωνίας. Εν τούτοις, χαιρέτισε τις εποικοδομητικές εξελίξεις και διαπραγματεύσεις, αν και έσπευσε να προσθέσει, ότι ήλθαν κάπως αργά. Τέλος, είπε, ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στην Ευρώπη, τη Γερμανία ή την Τρόικα για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδος, διότι η χώρα μας ζούσε επί έτη υπεράνω των δυνατοτήτων της.
Αλλά αυτό δεν γινόταν κρυφά. Οι Ευρωπαίοι εγνώριζαν τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδος, εν τούτοις αξίωναν από αυτήν να αγοράσει υποβρύχια, τανκς, και άλλο πολεμικό υλικό επί πιστώσει, παρόλο που η χώρα δεν είχε τους αναγκαίους πόρους για την αγορά αυτού του υλικού.
Επομένως υπάρχει τουλάχιστον συνυπαιτιότητα των γερμανικών κυβερνήσεων, που αξίωναν από την Ελλάδα την προμήθεια από αυτήν πολεμικού εξοπλισμού. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός, ότι σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, που βαρύνουν πολιτικούς της Ελλάδος, υπάρχει συνέργεια Γερμανών αξιωματούχων, οι οποίοι και μεριμνούσαν για την οικονομική ωφέλεια των αρμοδίων Ελλήνων πολιτικών.
Είναι γνωστό, πως όσο περισσότερους νόμους έχει μία χώρα, τόσο περισσότερο διεφθαρμένη είναι. Είναι αδιανόητο, ποινικοί νόμοι να ψηφίζονται κατά λάθος και μετά από λίγες ημέρες να ανακαλούνται, αφού όμως από το περιεχόμενό τους ωφελήθησαν, κάποιοι κατηγορούμενοι.
Οι δικαστές, τους οποίους το Σύνταγμα περιβάλλει με την εγγύηση της ισοβιότητος και τις άλλες προνομιακές διατάξεις, έχουν μεγίστη εξουσία και οφείλουν με τις αποφάσεις τους να παραδειγματίζουν όλους τους Έλληνες, περιλαμβανομένων και των πολιτικών. Τότε είναι άξιοι της αποστολής τους. Αν επιδιώκουν κάποια θέση μετά τη συνταξιοδότησή τους και χάριν αυτής παραβιάζουν τη συνείδησή τους, είναι ανάξιοι του λειτουργήματός τους και κατάπτυστοι.