Παμβώτιδα και ασφάλεια νερών κολύμβησης...

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

 Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ*

•  Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των έξι τελευταίων ετών (2009 -2014), αποτυπώνονται σε ειδική έκθεση ανά έτος.
Η χώρα μας, σε συμμόρφωση και με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας για τη διαχείριση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης, υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα της  παρακολούθησης  και  την  αξιολόγηση  της π οιότητας των υδάτων κολύμβησης όλων αυτών των ετών.
Συνολικά για το 2014 τέθηκαν υπό παρακολούθηση πάνω από 2.000 σημεία, εκ των οποίων τα περισσότερα, σε ποσοστό 99,7%, βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα περίπου έξι σημεία, το 0,3%, σε εσωτερικά ύδατα και συγκεκριμένα σε κάποιες λίμνες.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, αυτά που αφορούσαν τις παραλίες, τα  παράκτια ύδατα (θάλασσες), ταξινομήθηκαν στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» το 93,2%, ως «καλής ποιότητας» το 5,3%, ως «επαρκούς ποιότητας» το 1,2% και μόνο έξι σημεία (0,3%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας». (Σημείωση: Για το 2014 κανένα σημείο δεν χαρακτηρίστηκε επαρκούς ή ανεπαρκούς ποιότητας).
Για τα υπόλοιπα έξι σημεία σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες) ποιος θα μας πει, εάν έγινε παρακολούθηση και τι αξιολόγηση και ταξινόμηση έλαβαν; Κάνοντας κανείς σύνδεση με τον ιστοχώρο  του ΥΠΕΚΑ, στην διεύθυνση χάρτης http://www.bathingwaterprofiles.gr/map και αν ψάξει θα βρει στα εσωτερικά ύδατα τις φυσικές Λίμνες: Ιωαννίνων Παμβώτιδα – Καστοριάς Ορεστιάδας – Μικρή, Μεγάλη Πρέσπα - Βεγορίτιδας – Βόλβης –Δοϊράνης – Τριχωνίδας- Στυμφαλίας κ.λ.π. και από τεχνικές Λίμνες: Πολύφωτου – Κρεμαστών – Καστρακίου – Στράτου – Πηνειού - Πουρναριού κ.λ.π., Θα μένει λοιπόν έκπληκτος που μόνο στην Λίμνη Βεγορίτιδα – Δήμος Αμυνταίου, υπάρχει σημείο ακτής για κολύμβηση με ταξινόμηση «καλής ποιότητας» δεύτερη δηλαδή σε σειρά.
Και ρωτώ, πού είναι τα υπόλοιπα έξι σημεία σε εσωτερικά ύδατα που αναφέρονται; Πάντως, στην δική μας λίμνη, την Παμβώτιδα δεν νομίζω να είναι, γιατί δεν το άκουσα αυτό ποτέ, αν και ψάχνω να μάθω κάτι.  
H κολυμβητική περίοδος για το έτος 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Ι. Τσιρώνη θα  διαρκέσει πέντε μήνες, αρχής γενοµένης από την 1η Ιουνίου 2015. Η σχετική εγκύκλιος με τίτλο «Έλεγχος ποιότητας νερών κολύμβησης και έκδοση αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας θαλασσίων υδάτων» που εκδόθηκε στις 21-05-2015 από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζο, μιλά για την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των ακτών κολύμβησης και χαρακτηρισμού των ακατάλληλων περιοχών για διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου και με δεδομένη την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας γενικότερα, αλλά και προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Λίμνη μας Παμβώτιδα τι μέτρα παίρνουμε;
Και συνεχίζω να ρωτώ και πάλι, η δική μας Δημόσια υγεία, η υγεία των αθλητών μας που δραστηριοποιούνται στην Λίμνη Παμβώτιδα, κωπηλατών, ιστιοπλόων, σκιέρ υγρού στίβου, κολυμβητών κινδυνεύει ή όχι; Περιμένω την απάντηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφέρειας – Δήμου - Πανεπιστημίου και Φορέων.
Είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτό το ανεκτίμητο στοιχείο της φύσης μας, το νερό, σε όλες του τις μορφές όπου και εάν υπάρχει παράκτια, εσωτερικά (επιφανειακά και υπόγεια).

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.