Το κράτος των ημετέρων…

on .

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*  πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

•  Από τη σημερινή κυβέρνηση περιμέναμε την καθιέρωση της αξιοκρατίας και την αξιοποίηση του εθνικού ταλέντου. Τομείς στους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χαμηλή βαθμολογία. Οι άνθρωποι των κομμάτων, οι συγγενείς και οι φίλοι εναλλάσσονταν στις κρίσιμες θέσεις εξουσίας και η διαφθορά καθιερώθηκε ως ο κοινός τόπος!
Η φρεσκάδα που αναμέναμε δεν ήρθε και η ασάφεια σε όλες τις εκφάνσεις της κρατικής μας οντότητας κυριαρχεί. Οι πολίτες, ζώντας την αβεβαιότητα που προκαλούν οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των δανειστών και των κυβερνητικών στελεχών για την τύχη της πολυσυζητημένης συμφωνίας, δεν αντιλαμβάνονται την άλωση του κρατικού μηχανισμού και δεν αντιδρούν. Όταν τα πράγματα θα καταλαγιάσουν θα είναι πια αργά και η όποια πιθανή αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα έχει να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, και την αντίδραση του αλωμένου κρατικού μηχανισμού.
Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε, και δικαίως, καταγγείλει την πολιτική των «ημετέρων», όπως επίσης και τον άδικο εκλογικό νόμο. Όλα ξεχάστηκαν και η αντιγραφή των προηγούμενων κυριαρχεί…
Το ενδιαφέρον περιορίζεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των συνδικαλιστών, που έχουν ενταχθεί στις κομματικές γραμμές του κυβερνώντος κόμματος. Μια τέτοια πολιτική στάση συνιστά ανανέωση; Η επιστροφή στην πολυπληθή σύγκλητο των πανεπιστημίων με υπερβολική συμμετοχή των φοιτητών, ενισχύει τη δημιουργία ακαδημαϊκής παράδοσης; Η έλλειψη διαφάνειας στις προσλήψεις κάθε μορφής, δεν γεννάει απογοήτευση στους ταλαντούχους νέους;
Η κρίση που περνάει η χώρα είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Οι πολίτες περιμέναμε ότι η κρίση θα ήταν και η ευκαιρία να δούμε τα πράγματα από την αρχή και να εκθέσουμε το προβληματικό αξιακό μας σύστημα, στην αντισηπτική δράση του ηλιακού φωτός. Όμως το κομματικό σκότος επικράτησε και το φως της διαφάνειας κρύφτηκε, μαζί με την ελπίδα για μια κοινωνία ποιότητας.
Τι περιμένουμε; Από τη νέα κυβέρνηση περιμένουμε τη δημιουργία δεξαμενής ειδικών, σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η λειτουργία του κράτους. Η αρμοδιότητα για μια τέτοια δράση, πρέπει να δοθεί σε μια επιτροπή προσωπικοτήτων υψηλού κύρους και γενικής αποδοχής.
Όταν η κυβέρνηση της χώρας θα έχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού με ειδικές γνώσεις, να αντλεί στελέχη από τη δεξαμενή αυτή με επιλογή από την υπεύθυνη επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το εθνικό ταλέντο, θα ενισχυθεί η λειτουργία της δημοκρατίας και θα δοθεί κύρος στις ενέργειες των κυβερνώντων.
Σε μια τέτοια κοινωνία απουσιάζει η ασάφεια και το φως φωτίζει τις πράξεις των κυβερνώντων. Έτσι, θα ακυρωθεί το βόλεμα των ημετέρων και το αληθές θα καταστεί και εθνικό. Με βάση την αλήθεια, την ανάλυση και το επιχείρημα, ο πολίτης θα κρίνει τις επιπτώσεις των πολιτικών ενεργειών στη ζωή του, γεγονός που και οι σημερινοί κυβερνώντες δεν ευνοούν, αν και διακηρύσσουν για το αντίθετο…

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.