Τι θ’ άλλαζε στη ζωή μας με μια επιστροφή στη δραχμή!

on .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗ*

•  Την εποχή της δραχμής η Τράπεζα της Ελλάδος -ΤτΕ- θεματοφύλακας ισχνών συναλλαγματικών διαθεσίμων έπαιρνε αυστηρά μέτρα για να τα διαφυλάξει. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές και στην πώληση συναλλάγματος μας αφορούσαν όλους. Ιδιαίτερα έπλητταν όσους δεν είχαν λογαριασμούς συναλλάγματος ή πρόσβαση σε συνάλλαγμα μέσω ομογενών, ναυτικών ή  Ελλήνων μεταναστών.
Τις δεκαετίες 1970-1980-1990, έμποροι, επαγγελματίες, επιστήμονες, γονείς φοιτητών εξωτερικού, ασθενείς, ταξιδιώτες όλοι αναζητούσαν τρόπους να παρακάμψουν την αυστηρή συναλλαγματική νομοθεσία. Ας δούμε όμως πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα σε αντιστοιχία με όσα συνέβαιναν τότε:
• ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ: επιβάλλονται μεγάλες απαγορεύσεις σε πολλά είδη. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται προκαταβολές, δηλαδή οι εισαγωγείς καταθέτουν άτοκα για 3, 6, 9 ή 12 μήνες στην ΤτΕ ποσά πολλαπλάσια της αξίας της κάθε εισαγωγής. Το μέτρο αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά και αυξάνει τρομακτικά την αξία των εισαγομένων. Τα φθηνά εισαγόμενα είναι παρελθόν για τους Έλληνες.
• ΑΣΘΕΝΕΙΣ που αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό προσκομίζουν βεβαιώσεις ότι δεν θεραπεύονται στην Ελλάδα, ότι το Ταμείο τους αναλαμβάνει την δαπάνη και προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Επιστρέφοντας αποδίδουν λογαριασμό εξόδων.  
• ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ, επαγγελματίες και επιστήμονες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, παίρνουν 50 ευρώ την  ημέρα με εγγραφή στο διαβατήριό τους κι απόδοση λογαριασμού.  
• ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Απαγορεύεται πλήρως. Οι αλλοδαποί που εργάζονται, χωρίς άδεια, δεν εμβάζουν ούτε 1 ευρώ. Η τοπική Εκκλησία δεν συνδράμει τις ιεραποστολές της, οι ιδιώτες δεν γίνονται νονοί (Action Aid, UNICEF).
• ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Δικαιούνται 400 ευρώ το μήνα, με  προϋπόθεση να καταθέτουν πιστοποιητικό προαγωγής. Αν αποτύχουν ή δεν περάσουν ένα ορισμένο αριθμό μαθημάτων τα εμβάσματα διακόπτονται.  
• ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ: Παίρνουν 400 ευρώ το χρόνο με καταχώριση στο διαβατήριό τους και έλεγχο πραγματοποίησης του ταξιδιού. Οι πιστωτικές κάρτες έχουν περιορισμένο πλαφόν. Όλοι μηχανεύονται τα απίστευτα για να εξάγουν λαθραία λίγα Ευρώ.     
• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, συγγράμματα: η εισαγωγή τους γίνεται μετά από αυστηρό έλεγχο.   
• ΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, DVDs: η εισαγωγή τους ακολουθεί ειδική διαδικασία.
• ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ που εισπράττουν ομογενείς με περιουσία στην Ελλάδα κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό στην ΤτΕ.
• ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ: Εταιρίες μεταφορών, ναυτικοί πράκτορες, τροφοδότες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, παίρνουν άδεια να αγοράζουν συνάλλαγμα το οποίο αποδίδουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει για τις Τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που ελέγχονται τακτικά. Η κατοχή συναλλάγματος είναι παράνομη και διώκεται!
• ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: Παρά τους περιορισμούς της ΤτΕ, τα αποθέματα δεν επαρκούν για τις εισαγωγές μας πετρελαίου,  τροφίμων και εφοδίων. Γίνονται απανωτές υποτιμήσεις της δραχμής λόγω των επιθέσεων των αγορών. Τα στελέχη της ΤτΕ και όλων των Υπουργείων ζουν ένα εφιάλτη. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός καλπάζει και γίνονται χαοτικές αλλαγές στη ζωή μας για τις οποίες κανένας δεν είναι προετοιμασμένος. Ούτε καν αυτοί που εισηγούνται την επιστροφή μας στη δραχμή.                                                    
Όλα τα παραπάνω είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επειδή η επιστροφή στη δραχμή είναι τεχνικά αδύνατη, κι αυτό είναι γνωστό στους δανειστές μας. Δραχμές στα ΑΤΜ, σημαίνει πολύμηνες προετοιμασίες για παραγγελία και κατασκευή νέων μητρών, υδατογραφημένου χαρτιού και εκτύπωσή τους. Στο μεσοδιάστημα επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις, η οικονομία καταρρέει και τα ευρώ εξαφανίζονται.   
Επιστροφή στην δραχμή σημαίνει de facto μόνιμη κυκλοφορία δύο νομισμάτων. Οι κατέχοντες χρησιμοποιούν Ευρώ σ’ όλες τις συναλλαγές και έχουν διαφορετική μεταχείριση, αφού αυτό είναι το προτιμητέο νόμισμα. Υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μη κατέχοντες, συναλλάσσονται με δραχμές, ένα νόμισμα που με δυσκολία διαπραγματεύεται στις αγορές συναλλάγματος.
Σήμερα νομικό πλαίσιο προστασίας της δραχμής δεν υπάρχει. Για να δημιουργηθεί απαιτούνται 100δες νόμοι, εγκύκλιοι, επιτροπές και υπηρεσίες. Τα έμπειρα στελέχη στις υπηρεσίες που προστάτευαν το εθνικό νόμισμα (Τράπεζα της Ελλάδος, Τελωνεία, Αστυνομία) έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια κι οι υπηρεσίες τους έχουν καταργηθεί. Σήμερα το προσωπικό των Τελωνείων και της ΤτΕ έχει μειωθεί στο μισό. Πολλά Τελωνεία και το 1/3 των Υποκαταστημάτων της ΤτΕ έχουν κλείσει. Σήμερα οι διαδικτυακές συναλλαγές κάνουν την προστασία του εθνικού νομίσματος μη κατορθωτή.
Τέλος, η τεράστια εξάρτησή μας από εισαγόμενα αγαθά κάθε είδους κάνουν την καθημερινότητά μας αδιανόητη σε καθεστώς δραχμής.    
Συμπερασματικά, για την επιστροφή στην δραχμή απαιτούνται…  πολύμηνη προετοιμασία σε τεχνικό και νομικό επίπεδο, προσλήψεις και εκπαίδευση προσωπικού, ίδρυση υποκαταστημάτων και υπηρεσιών, πολλά κεφάλαια και πειστικές εκστρατείες για να πεισθούμε να πάμε τη ζωή μας 30 χρόνια πίσω.

* Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης ήταν ελεγκτής Συναλλάγματος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1975-1994.